Keguguran

Assalam. Hye mommies semua. Takutlah baca soalan u all pasal keguguran. Nak tanya jugak ni, kalau dah 2nd trimester (4months) ada x possibility utk keguguran? If yes, apa possible cause ye? Boleh share klu yg ada pengalaman. Dan lagi 1, normal ke kalau dah 4 months tapi mcm x rasa apa2 dlm perut. Rasa mcm x pregnant pun ada. Trigger sebab hari tu pernah baca orang pregnant 16 weeks x sedar dah dia dah keguguran masa week 14. 🤧🤧🤧🤧

4 Balas

mana2 trimester pun ada potensi utk gugur. semua bergantung pada tahap kesihatan ibu tu sendiri.. jd klau nurse bagi nasihat follow je, suruh mkn vitamin,suruh jaga mkan semua tu ikut je.. jgn skip vitamin/ubat atas alasan tak sesuai la(klau xssuai bleh tanya doc utk vitamin jenis lain), makcik bawang tak bagi la, org dulu tak makan pn sihat la.. 🤭 so conclusion dia, ibu sihat insyaAllah kandungan pun sihat. sihat bukan sekadar luaran je, dalaman juga Penting tapi no need telan supplement or jamu ye..

wslm..em..apa yg sy tahu dari tgk apa yg berlaku di sekeliling sy..esp pd ank kwn mil sy.. event kandungan dh 7bln pn blh alami keguguran juga..sbb tu apa2 bnda kita buat spnjng preggy kita kena berhati hati...sbb mcm2 blh brlaku tnpa kita jangka..sbb mcm.that case.. smpai 3 time dia alami.kesian tgk dia..smpai dia giveup nk mengandung lg.... mcm mmbr sy pula ms kandungan 8bln anak meninggal dlm perut..dia pn xtw sbb apa blh jd mcmtu..tw2 rs bby xgerak dh... bila g chck tgk dh xde dnyut jntung dh😔

Fikir yg positive je puan.. Tak nak fikir bukan2.. Sy sendiri pon ade pengalaman kehilangan baby.. Bila pregnant balik sy cuba xnk fikir benda tu.. Janji kita jaga diri.. Jgn lasak2.. Insyaallah.. Tak ada apa2..

Still possible. Keguguran 2nd and 3rd trimester selalunya berkaitan rahim/pintu rahin tak kuat. Selain masalah2 lain.