KERAP KENCING

Assalam. Hai ibu2 n bakal ibu. Nk tanye. Sy preggy baru 14 weeks. Normal ke kalau kite kerap sgt kencing? Kalau siang, lebih 10 kali. Kalau tdo mlm, setiap jam bgn. Tp ble bgn mlm tu, sedar2 tu terase mcm sakit ibarat kite dh menahan lama kencing tu. Padahal baru beberapa puluh minit lepas kencing. N lg teruk, baru kencing, nk baring tdo dh terase nk kencing lg. Stress nya. Sape pnh kene? Sbb ada org, sy tye, dia ckp kandungan dh besar baru kene kerap kencing ni. Help me. ??. Apa makanan y boleh elak kerap kencing ni? Btw, sy jenis org kurang minum air. Sbb xminum air pn kerap kencing. Lg pulak kalau bnyk minum air. Jadinya sy risau nk minum bnyk air. ?

15 Balas

Sbar ya sis.. itu sebenarnya kalau dilihat pd sudut positif, Allah nak ajak kita renung pengorbanan ibu kita msa prgnt kita dlu. Allah nk ajak sis berlatih dri skrg sifat sabar dan tidak mudah berputus asa untuk bergelar seorg ibu. Allah nk sis prktik nti bila da ad baby, memang sis akan tidur pon trjga beberpa jam stiap kali bby mngis/ meragam/ x selesa. So, skrg sis kena kuatkn smgt dan set kn dlm diri dan minda " aku nk jdi ibu yg positif, yg kuat smgat dan sntisa happy" supya bby kluar nti dpt aura positif💪😘💞🌷🥰

pregnant ni kna bnyk mnum air. klau kurang mnum air,skrg ni bnyk pnyakit influenza la corona la..so bnykkn mnum ai...Biasa la tu pregy kencing je mnjang.bby ad kan.mnum jela air tu...kang kurang mnum ai,kna kencing kotor pulak ..Satu hal plak nk kna hadap ...jgn mrungut...rmai lg ibu2 y nak rasa pglaman pregy ni tau..so enjoy ur prwgnancy journey ni bu.

Awak kena byk minum air, lebih2 air masak. Baby need air utk perkembangan dia. Semua yg pernah mengandung akan alami benda yg sama. Awak kencing je manjang. Dulu sy sakit manjang bahagian bawah. Nak baring tak leh langsung baring. Kena slow2. Nak miring pun sama. Sakit yg amat sampailah beranak. Takpe. Allah nak bagi hadiah lebih kat awak tuuu..

4y ago

Oh. Sis pn pernah kene sakit bawah perut ya? Tu la sis. Sy kene gak sakit kalau time nk ddk ke baring ke. Apa kesan kalau kite kurang minum air ye sis? Sy 1 hari , 1 cawan air pn susah nk minum. Kadang2 lps mkn, lpe minum air. Sampai la esok nya baru minum. Tk haus pulak. Bahaya ke utk baby sis kalau sy kurang minum air?

Saya mase awal nk pregnant stress sebab nak terkencing tak boleh tahan sis..rupanya pregnant 😂 sampai la skrg asyik kencing..dah 25week ni..tapi kencing tak kotor,xde kencing manis..normal je sy rase as long as kita xde penyakit pelik ♥️

Normal sy dri start 7 weeks kerap kencing. Mula2 slalu tahan kencing sbab malas balik2 p tandas tapi lama2 terasa sakit pula bila tahan kencing. Skrng asal nak terkencing cpt2 p kencing. Sehari xtau berapa kali p tandas.

Kadang2 sebab baby dok tekan pundi kencing. Tu asyik nak terkencing. Kalau jenis kencing tak lawas, takut kencing kotor. Make sure minum air banyak sis even selalu kencing. Takut badan kurang air.

4y ago

Asyik nak terkencing time pregnant ni nak taknak kita kena hadap. Tengah sedap tido laa nak terkencing. Pastu rasa tak puas pulak tu. Dah nak kena minum air lagi. Sampai malas nak pakai panties 😅 bertabahlah ye mommy, demi anak dalam rahim..

Normal sbb baby dlm perut membesar jadi dlm proses tu bnyk beri tekanan kepada pundi kencing kita..sbb tu kerap kencing nnti dh msuk 7 ke 8 bulan akan lagi kerap kencing sbb baby dh mula aktif

4y ago

Hehe biasalah sis..x pew bnyk pahala kita sbgai seorang ibu..

Saya pon same prggy bru 14weeks...xtau nk buat cemana dah..mnum air bnyk kncing kurg mnum pon bnyk kencing jgk..

4y ago

Sakit juga kalau berjalan mmg terasa nk kencing,klau tido mngiring pon rse sakit mcm kene tekan pundi kencingnye

Xpe sis...pergi je kencing....kita nk jd mak ni mmg byk pengorbanan...sbb bby menekan pundi kencing

sama lah sis. dr awal preggy sampai skg 24week kerap kencing kdg tak minum air pun rase nak kencing

4y ago

Tu la kan? Sy sampai takut nak minum air banyak2. Sbb takut terkencing2. Tp tk minum pn terkencing2. Kadang2 stress rase. Hmm. Tp awk kene sakit kt bahagian bawah perut tk sis?