Tolong sayaaa momiesss?

Assalam dan hai smua, sy jnis haid x tratur.. Tapi baru² ni dlm masa dua bulan haid sy cntik ja.. Sy dan suami pn mrancang dlm wktu subur tu.. Skg breast sy sakit, paling sakit klau tsntuh puting tu, cpt penat, cepat lapar, perut kdg² ada rasa sakit jg.. Sptnya 13/03/2020 ni sy period.. Tp simptom tu dtg skg, nak cek upt tpi tkt kecewa ? 4 tahun da sy mnunggu.. Slalu kcwa sj bila cek upt. Korang ada x yg priod x tratur dan alami pnglmn sprti sy? Plis sharee ? ada yg brjaya preggy tak?

9 Balas

Sy mmg jnis xtrtur...sllu ambil ubat hormon ble x dtg...and ble kwen awal2 jdi normal...pastu xtratur balik...ble period plan baby...msti xjdi...xtaw lah knp..pdhal sy dah tgk calendar trikh subur n tarikh seeloknya bsme...tp kcewa jgklah😅 last2 sy guna opt...rpenya tarikh subur sy xsme dgn pgiraan biasa...cth dlm klendar sptutnya sy subur 12hb...tp kt opt sy xsubur...hri2 sy cek...smpai lah 19hb sy cek opt baru subur ..terang line dia...tp skjap je...mlm dah ngtve...mse 19hb tu pagi around 8am mcm tu sy test opt...so tghri sy cek msih postve opt sy..so sy bsme suami ...and result kcewa😔...20hb sy test opk pun ngtve...xtaw lah knp...subur sy sehari je...hmmm pelik...so bln brikutnya haid xtrtur lagi...sy mkn lagi pil utk dtg haid tu....ble period n hbis period...sy start buat test opk mcm biasa...tp kli ni lbih strict...sy akn cek awal pagi subuh...pkul 5lbih/6 pagi ..cek opk...pling lewat pun bt test around 7am...nk djadikan cerita...mse pagi tu tsedar awal pagi around 4lbih pastu p toilet kjut husbnd...and ntah knp nfsu mbuak2..kteorg pun bsme...mybe mse tu dlm kol 4lbih nk 5 pagi...then after bsme tu...ntah ttbe rse letih sgt2...pelik hri tu...then ttdo lah...pagi tu pagi subuh mndi cm biasa tp lpe cek opk...last2 cek mse 8lbih am...cek lewat...tgk rpenya sy subur hari tu...sy tpk...aik...pgi tdi bsme subur x eayh...hmm line test tu terang...dah lah husbnd mlm bru balik...hmmm so redha je...mlm test tgk dah ngtve...so esoknya kte org bsme je mcm biasa...sbb sy pk da tlpas pluang smlm...so hri2 bsme...smggu tu xbsme dlm skli dua je...last2...next month...period sy xdtg lagi....nk djadikan cerita ttbe sy jdi mls nk p farmasi bli ubat period...so bt xtaw je lah...pk nnti nnti...and time tu lah rse xsdap bdn...mnges tiap mlm...perut msuk angin kntut2...dah 2 mggu mcm tu...sy pun ttbe gatal tgn...try lah buat test hcg tu...utk pregnancy test tu....skli double line and samar sgt2...smggu lpas tu cek lagi hsil sme...samar2...smggu lagi cek...dah terang sikit...omg...rse xpcye je...then sbukan lpas tu cek lagi dah terang btul2 terang....bru p klinik... alhamdulillah....so pd sy...utk kwn2 yg period xtrtur...jgn ikut sgt trikh klnder subur kita tu...sbb kdg xsme...mybe tu utk pgiraan org yg normal...yg xnormal mcm sy ni xleh ikut pgiraan tu...try usaha dgn test opk hari2 tiap lpas period...and tgk...sme tak tarikh subur kte dgn test opk tu...klo mcm sy mmg xsme...panjang pula sy bcerita....hehehe sbb sy nak smua wife kt dunia ni dpt bgelar ibu....sbb sy dpt rse naluri seorg isteri ble lmbt nk dpt zuriat...mcm2 org skliling mgata...smpai sy dlu...mse bru je kwen 2 bulan...mil kata kt sdre mara..kata sy ni mandul ke eqyh...dah 2 bln kwen xpregnant...sedihnya hati ..tu bru 2 bulan...ble berbulan2 btahun2...apalah rasanya kne cemuh hari2...sabar je lah...mommy kne byk bdoa ye...jgn trse down...anggap je org yg mgta tu sbgai asbab utk doa kte sllu dmkbulkan allah...aamiin...tq sudi bce...heheheh

4y ago

Sme2...sy suggest utk bsme wktu pagi tu...then tdo..mgkin mse tu pling subur n laju je...klo husbnd cuti lgi best...hihihi tp sis keral je bsme husbnd...wlopon msih xsubur...sbb air mani bthan kt dlm tu around 2,3 hri..mne taw hri ni bsme ..skli esok test opk postve...bsme je lagi...and lpas bsme tu...kira kesokan hri nya kira 1 hari...so tggu 2 mggu after bsme...tu...bt test hcg plak...abb biasa 2 mmgu lpas bsme kdg boleh detect dah...klo satu line je...xpe...sbar dlu ..tggu ble lewat period smggu..cek lagi...yg pnting jgn prus hrpan..buat he tiap bulan mcm tu...usaha n trua usaha....ok .

Mcm sye sblm ni pun haid x teratur..dan start dri bulan 6 thun lps period sye dh ok ..tiap2 bln dtg smpai awal bln 11.. Bln 12 x dtg..dan time tu kjp2 nk pitam..lemah x larat kje.. bile test 1 line je..dan awal bln 1 sye g klinik sbb dh lebih 10 ari xleh tdo..tdo pun 3/4 jam sehari..dokter suh test dan naik 2 line tpi samar2...pastu bpe ari lps tu sye try test lgi dan naik 2 line..alhamdulillah skrg sye dh disah kan mengandung 10week.. Selepas 3 tahun tunggu..

4y ago

Sy dah cek td baru je, sbb rasa xcited sngt nak cek.. Tp resultnya sangat mngecewakan.. Huhu nak nges 😖😭

saye 2 mggu lebih breast sakit....ingat pregnant..dh nk 2 tahun ttc..sbb sllu breast sakit 2 3 hari before period..mengharap lh kn.. Tgk2 esok (harini)die period. Bulan ni kena usaha lebih sikit. Tak pernah putus asa..think positif saja. Doakan saya juga bulan ni sy berhasil..

4y ago

Aminnnn sis.. Smoga kita sama² berhasil ya.. Aminnn yra

saya period teratur, dari awal tahun hari tu saya guna opk utk cari waktu subur. masa subur jumpa pada cd20. pagi tadi cek upt dapat positif, selama seminggu saya ada rasa sakit senggugut, asyik nak tidur, letih lain macam. saya TTC 3tahun.

4y ago

Wahh tahniah awak.. Smoga awak dan bby sihat slalu.. Doakan sy ya awak smoga thun ni sy dpt prgnt 😭

Insya allah ada rezeki nnt sis. Jgn pernah give up. Positifkan minda selalu ya. Lambat atau lewat rezeki yg nk dtg tu ada hikmahnya. Kita usaha, doa & tawakkal pd allah sis

4y ago

Wc dear

Insyaallah ada rezeki awk..sy pun sama TGH usaha dah 3 tahun lbh dah, baru ni period lewat 5hri igt pregnant tapi..Blum rezeki lagi period pun dtg

Sy pun dah lewat period... Breast sakit... Kalau takut kecewa better tunggu lewat period seminggu baru cek upt... Semoga ada rezeki awak nanti

4y ago

Sy dh cek sbb dah lewat sminggu... Tp naik faint line.. Lg 2 hari kene cek balik.. Ttc almost 3 years.. Doakan sy jgak

Hye sis nirwana.. Sme dgn sya... Tpi sya buat xtau je.. Mls nk pk.. 😁

4y ago

Ooo.. Kalau sblum2 ni mmg stress.. Tapi kali ni mmg buat xtau je.. Buat x reti

Semoga puan di kurniakan zuriat soleh Dan solehah Amin

4y ago

InshaAllah syg , yakin mungkin Allah sedang plan yang terbaik bagi Masa depan Kita ❤️