Ya Allah seksanya buasir waktu 35w ni. Risau sgt nak meneran bersalin nnti.. Ubat apa yg ok

Aritu masa cek kk saya ada mengadu ada buasir, doc cuma kasi 2 supp je brand Anucare.. pkai 2 hari abis dah belum sempat kecut habis dah sembelit balik.. Seksa nk membuang mcm x nak keluar je poopoo. Kalau keluar pun lps nya jadi sakit.. Buasir mcm beso biji guli tu.. Darah xde.. Nak teran lebih² takut terberanak plak.. Selama ni x pernah kene sembelit sehari tu mmg senang nk membuang 2-3kali.. Dah hujung² pregnancy boleh plak sembelit. Doc kata sbb tekanan baby dkt bwh.. Ada tips x bg cepat sembuh, risau makin besar keluar waktu meneran nnti. Takut sakit kene gunting/jahit bwh tu + buasir.. X dpt bygkan berganda² sakit.. Help 😭

7 Balas

awak cari ubat ni kat farmasi.makan siap2 sblm bersalin.tapi tanya pendapat ahli farmasi dlu boleh x consume sblm masa ngndung.nama nya Dulcolax .ubat ni supaya berak tak sembelit.kawan saya pakai sbb kes lepas bersalin tu dia sembelit ,,so bila nk berak teran tu jahitan dia sampai terbukak.pedih sgt katanya time tu.so dia pesan kat saya siap2 beli benda tu if sembelit lepas bersalin terus mkn.

9mo ago

utk lps bersalin saya ada ubat laxative beli sensei.. ubat mkn pelembut najis.. Yg risau ni sebelum bersalin. doc x suggest ubat mkn. Ubat sapu atau supp je..

Try cari arabic gum yg jenis serbuk tu. Senang sikit nk bancuh. So far saya minum tu, buang jadi lawas. Kat shopee ada jual, cuba search kedai arabicvillage kalau tk silap saya. Harga pun murah je tk sampai rm 10. Try la . Arabic gum elokk untuk usus. Prebiotik

masa lepas bersalin saya buasir, nurse yg datang rumah cek luka bwh suruh selalu tolak kedalam guna jari. saya buat la yg nurse tu suruh & pakai jgk cream beli kat farmasi + selalu buat exercise kemut sampai baik

9mo ago

masa sebelum bersalin pn dah sembelit, campur kena warded dulu, baru nak berlama dlm toilet nk 💩 nurse dah panggil sbb doctor nak cek perut, selalu sgt tahan jd la makin susah nak buang, tiba kena masuk LR pun tak buang lg, malunya nurse cucuk ubat pelawas atas katil tu kita 💩 malu + tak selesa sgt sbb tahu kita 💩, tak nampak sbb baring kan, dah confused basah 💩 ke basah air ketuban ke basah darah, jd tak selesa lah..

Saya pon kena buasir masa 2nd trimester. Bengkak 😵.. Saya elak makanan pedas, bercili, berlado. Banyakkan minum air dan makan buah and sayur hijau. Masuk 3rd trimester, elok kecut. Alhamdulillah

Saya pun pernah alami sakit hanya allah ja tahu,doktor cuma bagi ubat mkn itu pun xjadi apa,saya beli ubat cream kat farmasi sapu alhamdulilah semakin kecut sakit pun xde dah

Minum yakult bukan Vitagen tau tp yakult. Klu serasi memang akan membuang najis tu lembik je. Ok la dari sembelit. Kalau tak ok jugak g farmasi cuba tanya pharmacist.

Semoga dipermudahkan urusan sis and segera sembuh sis ❤️🤲🏻🤲🏻❤️❤️❤️❤️