penat sembelit, buasir.

🙃 td saya sembelit lagi. saya dah 32 minggu dh. tp sembelit ni x yah tunggu pregnant, sye x pregnant dulu pun mmng sllu sembelit... dan buasir... Tuhan jek tahu seksanya org2 kene buasir ni kan. tp td tu mmng terpaksa meneran sbb najis keras n susah keluar. ... first time ase mcm meneran beranak tp kali ni ade negative thinking mcm nak mati,nak give up. 🙃meneran sembelit pun emotionally unstable mcm ni. mcm mne nak meneran beranak nnti..bg semangat sikit😞

6 Balas

saya pun sama tapi first dan second trimester sembelit teruk, masuk third trimester ni kurang sikit. saya dah tak teran sbb takut apa², cumanya bila rasa nk membuang tu saya pergi duduk je lama². dia nak keluar, keluar lah. kalau xnk keluar lagi, saya berdiri dan duduk balik. buat mcm tu sampai rasa betul² nk keluar. saya jaga pernafasan jugak 🤣 mcm nk beranak kan? tapi itu la, kalau paksa sngt boleh jadi bahaya.

6mo ago

ye, begitu la. saya buat mcm tu sbb sakit bila kat situ selalu koyak selepas membuang. sejak saya buat mcm tu, dh kurang la koyak tu walaupun keras.

sis saya masuk 3rd trimester ni teruk juga sembelit sebab tukar ubat dr obimin ke iberet . doc bagitahu saya kena lebihkan makan betik/mangga lepastu lebihkan minum air . alhamdulillah mmg menjadi sis . smooth je saya membuang . and saya pon mmg ada buasir dari umur 16 tahun . sis cubalah ya .

6mo ago

terima kasih siss♥️♥️😭

sy pun sembelit trok sjak masok 3rd trimester.. makin2 pil iron kna ambik 2 bji dah..so pemakanan bykkan buah, sayur n air kosong.. ada jga tlg.. cuma kdg2 ekonomi x ok, x mkn buah mmg trok la sembelit.. try lactul or prune sunsweet..kot2 masok.. lactul x pasti bole x utk org pregnant..

6mo ago

bab ekonomi tu ya haha

sy pun ade walaupun xpreggy tapi alhamdulillah masa bersalin first dulu meneran tapi xde effect pape..yg second ni xtau lg..semoga dpermudahkan aamiinnn🤲🤲

Ada gi check up klinik? Or bgtahu nurse yg sis ada buasir…. Saya pun ada buasir tp kena followup dgn doc pakar

6mo ago

Saya detect buasir sebab ada bleeding tu terus gi emergency and masa emergency diaorg akan check and bg app sekali jumpa doc pakar untuk buasir

ada cuba makan ubat lembut najis?

6mo ago

ada, susah jln.... mkn buah betik ke apa pun kdg2 jek masok