Sembelit... Help!! 😭😭

Halooo ibu² , sapa sini ada pengalaman kena sembelit bila meneran rasa sakit dekat lubang dubur tu??? 🥺 saya dah sebulan sembelit ni.. Rasa sakit sgt bila membuang... Sebelum ni pernah kena buasir but buasir dah okey... Cuma sembelit je berterusan walaupun dah makan buah banyak, air banyak, makan makanan yg sup sup je.. Makan ubat pun dah.. Tp tulah cmne ehh nk kurangkan rasa sakit akibat sembelit tu??? Ada tk suggest ubat tuk sapu?? #seriusnanya #ingintahu #pleasehelp

2 Balas

banyakkan lagi minum air masak sis. kalau sebelum ni minum 2liter, try 3liter. cuba makan makanan yg bertekstur lembut, bubur ke. bangun pagi trus je minum air suam byk2. sy dlu pun pernah sembelit masa lepas branak, sampai berdarah masa membuang. pernah minun air masak dalam tandas , sbb susah gila membuang. huhuhu.. trauma.

Cuba minum lemonade sis