Loya & mual

Anyone boleh tlg mcm mana saya nak atasi rasa loya mual2?? Kdg-kdg saya rasa loya bila teringat makanan rasa loya ? saya tak sanggup pergi tandas dahh lagi.. nak tdur susah jugak..

9 Balas

Ini cara sy. Saya elak drpd mkn/fikir/tngok mknn yg wt sy loya. Sy elak drpd lalu kdai mkn, mkn kt umah je, xley terima bau mknn n dapur. Sentiasa ad bekal buah, air kosong. Mula2 mmpu mkn roti bakar + buah je. Sayur xdpt telan, sy jadikan jus. Saya cari jln spya sy n baby tetap dpt zat walaupun alahan teruk. Saya pastikan perut xkosong sbb ble perut rse berangin, lg sy ssh nk telan mknn dan buat sy lg teruk muntah. Skang da mula dpt mkn nasi tp sy mkn lauk kering. Skit2 sy ubah ikut kemampuan. Susu suam sy wajib minum sbb kalsium kita bnyk hilang spnjg preggy. Sy pakai stokin, baju lengan pnjg di rumah sbb klo sy sjuk, sy mual n muntah. Ini yg sy buat ikut keselesaan diri sy. Pn kna pastikan ada mknn khasiat pn amik. Klo smpai xbermaya, muntah darah, mesti g hosp, msuk air.

4y ago

Btul..

Sy pun masa pregnant mmg kuat alahan trhadap makanan..bila msuk kereta je dan berjalan msti akn muntah sampai suami trpksa brhentikan kereta serta merta wlau tepi semak/tepi jalan..tiap kli mkn je msti dia keluar blik melalui muntah..tapi lps sy amalkan jus mamariam, trus xde loya n mual, muntah2 smua tu..

5y ago

Ooo boleh la cuba ni.... Tq tau.... Amin moga2 dipermudhkn jugk utk sy nnti 😊

Loya2 ataupun Mual2 ni..... Biasanya tak dpt dielakkan sis☺️Mula2 kita kena tahan juga rasa mcm tu, ermm cuba pas mkn brg kan, mkn gula2 ke... Or limau nipis ke......

kalo loya/mual, cuba mkn buah tembikai @ jus tembikai. cuba google..tembikai mmg dpt mengurangkan loya/mual.

Cuba cari bau-bau yang menenagkan. Contoh dulu saya akan cium bau minyak yu yee bagi hilang rasa loya

4y ago

xboleh bau wangi

Sy minum sunquick tanpa gula..rasa masam2 sejuk lalu kt tekak..kurang la mual....

cuba makan buah buahan .. atau minum yg manis jus atau sunquick

Same la,sy pun rasa loya bila fikir mkanan,kembang liur..huhu..

berapa minggu awak? normal tu awak rasa mual dan loya

4y ago

4 mnggu