Mual, loya berpanjangan

Hi mommies macam mana korang atasi rasa mual loya berpanjangan (tak muntah) makan pun tak lalu dah tktahu nak buat apa. Tak sanggup dah nak hidup macam ni 😭

4 Balas

itu perkara biasa mummy... tp bersyukur lah kita dlm golongan mual/loya shj.. ipar sy hari2 setiap masa muntah mmg susut 5kg dlm masa 2bulan smpkn kena masuk air drip kt hospital. Cara sy, sediakan minyak angin ke apa2 minyak yg kena dgn deria kita so bila rasa mual cepat2 sapu kt hidung, lps tu sediakan gula2 mint yg sugar free bila di tempat yg senang kena trigger mual tu contoh kt pasar ke kt dapur ke kemam la mint tu. last sekali, untuk selera makan mmg xde kalau dipkse2.. jadi setiap hari sy akan cari something yg sy teringin (mgidam) jadi suami akan bwk sy pergi makan, bila makan mknn mgidam tu, sy jadi selera besar.. itu je cara sy maintain makan setiap hari + harungi cabaran mual/loya... sekian

sme dgn sy.. mual tpi xmntah. tpi bila mnth, rse lega sngt.. 3w xmakan nasi.. kdg tiba² nngis.. xmkn nasi.., just makan buah² je.. apple, mangga, peach..lain² tuk bgi tenaga. kalau xmkn lgsung sian baby ..

Apa yg sy buat - berterusan minum air kosong sejuk… lps beberapa ketika - sy cb makan bihun singapore skit2. Yg lain mmg x blh masuk

Samalah saya. Rasa macam mayat hidup dah ni. Makan muntah makan muntah. Nak makan takut, tak makan takut