Masa tidur anak

Sye ad bce klu nk tidurkn ank jgn ada eye contact dgn ank lg2 time nk sleep training kn dia.. So skrg ank sye 4bln dh pndai bebel2..rse kesian plk tak lyn dia berckp tu..so sye kne kentalkn hati ke biar dia bebel sorang2 cm tu..kdg2 mata dia dh layu tp masih nk membebel.. kdg2 sye kentalkan hati sye x pandang dia langsung sye tunduk je sambil tepuk2 dia,dia tidur.. so berkesan ke sleep training sye tu?

2 Balas

Kalau dah waktu mlm, biarkan je anak tu bebel2. Normal je tu. Anak sy dulu pun tgh2 mlm sy pernah terjaga dgr bunyi mainan dia. Rupanya dia bgn main rattle dia lepas tu sendiri tido balik. Sleep training sy buat utk anak sy dulu, pg setiap hari memang rutin dia akan bgn sendiri pukul 6-6.30 pg. tukar pampers, bg susu. 8-8.30 mandikan. Buat tummy time, bg susu, dia tido. Kalau wktu cuti, biasa memang bawak baby jln2 taman. Pukul 11-12 dia akan bgn. Bg susu, main, tido. Pukul 4-5ptg dia bgn, bg susu, buat tummy time, buat senaman sikit. Ptg memang biasanya anak sy x tido supaya mlm dia tido lama. Pukul 6-6.30 mandi. Main, bg susu. pukul 9-10 memang waktu tido dia. Anak sy memang jenis tido sepanjang mlm. Jarang sangat2 bgn menyusu mlm. Ni rutin dia hari2.

normal je tu. ank sye 3m pon mcm tuu. wktu siang sye lyn je. tpi mata buat2 tdo. mlm mmg x lyn langsung.