ketulan pd breast..

Anak sy susu bdn bru 10hari.. Breast dah tak bengkak tp... Tetbe sy trjmpe ad ketulan ganjil pada breast sy yg bulat dan keras,.. Ad kebarangkalian tak ibu menyusukan dpt kanser payudara.. Sgt risaw.. Ketulan apa ye agak nye..

10 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Ank saya start kahak byk diaa xnk myusu bdn so tpksa pam sangat sakit yelaa kne pam kn..asyik pam jee..tp start dia dh xnk susu bdn ad timbul ketulan ni tp bila saya pam sambil perah guna tgn benda tu hlg and esoknya dh xda tp klo tlmbt pam sbb breast penuh mnjdi laaa iaa tp bila pam susu xnk kluar byk pdahl breast tu dh penuh jd sy perah smbil pam sakit sangat sbb nk bg bgkak tu hlg..skrg bby bru tiga bln masih lg lakukan bnda sama sbb kahak diaa ada lg ..jd tpksa pam sambil perah and urut benda tu bila hbs pam xda laaa ..tp bila susu xnk kluar tu yg jd mkin bsar and keras ..suruh suami urut lps urut trus pam ..saya dh cuba tp masa urut tu mmg mcm nk dmm mengigil sakit ..sbb tu bila jee saya rasa bengkak tp x keras skerasnya lg sy trus pam and perah wktu pam..klu x jd keras yg ketulan tekan pn sakit tu lg parah..

Baca lagi
VIP Member

Oh yg tu..jika alami cmtu..sis kena tuam air pns...sbb ms.sy dlu nurse.kk kata kalau xtuam bengkak atau d kenali ketulan susu basi tu nti..ia.akn.memudarat pd kita...trpkse operate tuk buangnya..jika xnk operate..better sis tuam..dan bila.dh tuam..cepat2 suh bby nyusu bg ketulan tu hilang..buat smpai ketulan hilang..sblm perkara memudaratkn brlaku pd payudara sis 😉mg dpmudahkn segalanya..aamiin

Baca lagi

Cuba tuam air panas. Boleh jadi bengkak susu. Bengkak susu klu dah teruk, kena jumpa doctor buat ultrasound. Klu dah keras dekat dalam, kena ambik sample. Bila menyusu, puan susukan sebelah smpi dia betul2 kenyang. Jangan tukar2 kiri kanan.

Sy pn ada jgk mse dlm pntg..sakit bila tekan2 dkt bngkak tu..tp keep bg baby bf lpstu dia hilang..kelenjar susu bngkak sbb susu overflow.tp better pg cek la kalau nk lbh kpastian.

Bgs jmp doktor .. Bt pemeriksaan .. So sis blm dpt mklumat detail .. Lebih baik bertindak a

Try tuam pakai air suam panas letak dlm botol. Sy dh cuba alhamdulillahh ok

Better jumpa doctor or nurse sis kena bgitahu dorang .plise alert

Sya pun ada.😣tapi fikir yg positif je lah..16 ni refer pakar.

klau rasa was2 sis g hospital cek

VIP Member

Kecik ke besar..

3y ago

Sy pun ada prasan jgk ad besar guli dkt cik b knn..lpstu sy urut2 lama2 lenyap cmtu je..tgh hamil lg ni 31w..memula risau jgk..tp bgus kalau continue lama bf tu smbil tu jgk jumpa pkr