Breast bengkak

Hi ibu2. Sy nak tanya sikit.. 1) kalau breast bengkak/keras, ada ketulan, bby dah hisap masih tak surut, sy urut dan pam pun ketulan masih tak hilang,susu pun segan nk kluar. Tu saluran tersumbat ke? 2) apa step sy perlu buat utk pulihkan balik? Tqia ibu2

1 Balas

1) kalau sy, jadi mcm tu mmg ade saluran tersumbat. 2) syg tuam panas sambil perah pakai tangan. Kalau sakit, sy makan ubat tahan sakit @ tuam ais dulu bagi kebas. Baru perah pakai tangan. Memang penat & lenguh sikit. Tp bila dah tak tersumbat tu laju je susu keluar & lega sangat.