Susu formula penyebab kahak?

Hi, anak saya skrg sebulan stgh. Lately ni, saya boleh dengar kahak drpd tekak dia. Bila dia tidur tak bunyi pun. Bawa pergi klinik, dr kata mmg boleh nampak lendir dekat tekak and dr suruh spray sterimar je utk cairkan kahak. Saya baru start bagi formula (Enfalac A+) fully dekat dia since 2 weeks ago. And harini hari keenam dia berkahak mcm ni. Agaknya ni disebabkan formula ke? Sebab bila pakai formula ni, anak saya buang air semua okay. Cuma saya tk sure kahak ni sebab formula atau just environment. Anyone experienced this before?

2 Balas

betul awak. susu fm ni kita kena try n error smpi jumpa betul2 serasi dgn baby. boleh cuba dr yg murah smpai la ke mahal. awak boleh search tanda2 baby alahan susu fm. nnt akan keluar tanda2. bukan setakat batuk berkahak. ada byk lg alahan susu fm ni awak. mcm sy sendiri selepas baby stop susu badan sbb doctor advise soh stop. pregnant 2nd baby. sy try 4jenis susu. 1st try - baby muntah on the sport 2nd try - baby batuk berkahak (yg ni mmg bawak baby pergi neb, mcm setiap bulan mesti ada sekali kena neb - smpi baby trauma dgn neb tu) 3rd try - cirit birit dekat seminggu juga. bawak g klinik then terus minta doctor advise. yg doctor advise tu agak mahal sedikit la. huhu. tp serasi dgn baby

Kemungkinan baby puan tak sesuai dengan susu formula tu 😊 sbb baby ni kita kena try& error dulu