Cara hilangkan kahak

Assalamualaikum semua. Anak saya berusia 11 bulan. Sekarang dah 2 minggu batuk berkahak. Saya dah pergi klinik, Dr cuma bg ubat batuk tampal dgn sterimar. Dah cuba pergi buat rawatan sonotron jugak tp kahak masih tak hilang. Punca batuk tu dapat dari rumah pengasuh. Sebab minggu lepas budak-budak kat rumah pengasuh pakat tak sihat. Sampai pengasuh sekali berjangkit batuk-batuk. Saya ada syak jugak yg susu formula pun mungkin salah satu penyebab. Sebelum ni saya bg susu badan kat rumah pengasuh. Susu formula saya bg untuk backup in case susu badan tak cukup je. Kalau dekat rumah, mmg bg susu badan sepenuhnya. Tapi sekarang susu dah drop, jadi saya dah tak bg susu badan kat pengasuh. Sekarang mmg dah fully formula kat pengasuh. Susu yang saya guna sekarang S26 gold. Saya dah guna susu ni sejak anak umur 2 bulan. Tapi sebelum ni dia tak minum hari-hari la sebab masih ada susu badan. Sekarang je dia minum formula hari-hari sebab saya dah tak bg susu badan kat pengasuh. Jadi saya nak tanya pendapat ibu-ibu susu formula apa yang sesuai untuk elakkan kahak? Saya bercadang nak tukar kepada susu Karihome. Kalau ada petua untuk hilangkan kahak pun boleh la share ye. Saya sekarang pakai ubat sapu Tasneem dgn Tropika. Terima kasih

1 Balas

cuba mamz baby oil. sy pkai ni..since bby 2bln smpai dh sthun lebih,berkesan sngt2 ..kahak kluar sndri klau muntah susu.

1y ago

ouhh yke...kdg2 kesan dia ad yg lmbat...cbe sis konsisten je. klu sy blh tw shri bpe kli mndikn ank? klau mcm sy 3x shri,n spu minyk tu pun memg 3x jgk lps mndi,untuk dptkn kesan lebih baik. n sy pun ad jgk spray skli dlm susu dia. klau sis ad hntr pengasuh, klau pengasuh tk konsisten memg susah ..lg2 klau dh bnyk sngt kahak.