anak lambat bercakap

anak saya lelaki, nak masuk 1 tahun 6 bulan tapi cuma boleh sebut perkataan bye,kokok (ayam) meow (kucing). papa dan mama belum lagi pandai. saya ajar tapi dia langsung xnak ikut. anak awak semua umur berapa dah pandai bercakap?

74 Balas

anak sy setahun 6bln..ms ccuk imun yg last tu nurse dgn dktr concern sgt dia xbg respons bila panggil nama..kt rmh pn sama..tp klu sppu2 ada dia main..sbb dia sorg je ank tunggal n prembaby pekmbgn dia agk delay n sy pn mmg rsau..cuma bila nurse n dktr expect dia blh ckp,guna gesture nk apa mintak apa smua sy jd cm down la..ank sy umur mmg setahun 6bln tp bdn dia mcm ank umur 2tahun or 3tahun..baju pn pkai tag 5 tag 6..sy rsau sbb fzikal dia agk besar so dorg trlbih rsau prkmbgn dia delay ke cmne..social skill dia kurang sbb biasa main sndiri,sy surirmh selalu je main dgn dia..tgk kartun kt tv..fon mmg xbagi..xtaula apa punca dia delay selain dr prembaby..ramai kata sbb dia ank tggal xde kwn main..9hrbln ni nurse nk tgk blik apa dia blh buat..last jumpa 23feb..ape je dia blh pndai dlm masa 2minggu..dilema sy..16hrbln kne jumpa pakar pulak..dsbbkn ssh hati,sy dan suami amek kputsn hntr dia transit kt taska bg bergaul dgn kwn2 mne tau dia blh cpt fhm,cpt ckp mcm yg dorg hrp..sedih sgt xkeje tp hntr ank pegi taska wlupn 4jam sedihnya sebak smpi ke tulang terasa dgr ank nanges tak biasa jumpa org lain..doakan sy ye moga sy trs kuat n prkmbgn ank sy berkembang cpt..aamiin..

2w ago

semoga dipermudahkan urusan

anak sy pun 1 thun 6 bulan.. belum pandai berckap.. cuma pandai guna bahasa interaksi, nak apa² dia akan hulur pada mummy atau abi dia.. klau nak susu, dia akan angkat tin susu or bg mummy botol susu sbg tanda dia nak susu, bila nak apa² dia akan ambil tangan mummy atau abi dia bwak pergi dekat bnda yg dia nak.. dia tak suka gunakan tangan dia untuk buat something, mesti dia akan tarik tgn mummy atau abi dia.. bab bercakap mmg payah nak kluar ayat dri mulut dia, bila menangis baru kluar perkataan mama atau baba.. blum pndai sebut mummy/abi lagii.. tapi dia aktif, makan semua okayy.. cuma blum ada tanda² dia nak bercakap.. mungkin lambat sikit dri kawan2 dia sbb dia still makan ubat sbb pernah kena sawan masa umur 5bulan dlu.. tapi its okay laa.. mummy kenal anak mummy.. take time untuk belajar benda baru.. semoga cepat bercakap anak puan dn juga anak sy.. tak sabar nak dgar celoteh dia tiap harii 😊

2y ago

sama anak sy juga . 1tahun 6bulan, kalau nak susu dia akn ambil susu bagi pda kita .. nak keluar tarik tgn ajak skli.. risau juga lah sbb takada sebut nak susu or apa2 , tp dia mama baba hello bye tu boleh lah sikit2

Normal sis. Lgpn baru 1 tahun 6 bulan. 🤗 masih lagi dalam learning process. Jgn expect too much dgn anak. Mungkin dia kluarkan perkataan lain dahulu. Bukan perkataan Papa Mama. Asalkan dia kenal, ini mama. Itu papa. Walaupn dia masih x bole sebut. Tp dia kenal dan paham. Itu pn satu pencapaian yg baik utk baby. Byk kan bercakap dgn dia. As Long as dia paham arahan sis. Suruh hulur barang hulur, panggil nama dia , dia angkt kepala tgk kita. Ada eye contact. Jgn banding anak kita dgn org lain. Semua anak ada pace masing2. Trust the process. Dalam buku biru bayi Kita bole tgk sendiri kemampuan anak mengikut usia. Sis bole tick dlm buku baby dan tgk adakah perkembangan dia normal atau tidak .

1y ago

betul...janji faham..anak saya dulu pun mcm tu.lambat bercakap..tp sy selalu kata kat suami kalau dia boleh bercakap ni mesti byk cakap ni..hahaa..memang betul skrg ni mmg dia la paling byk cakap n byk soalan cepu emas.kita plak jenuh nk bina ayat utk jwp persoalan2 dia tu.😂

Saya baru pergi check up anak boy, 1tahun 6 bulan. Anak dah pandai cakap emak, bua (buai), ban(abg) tok (atok), mar (abg dia ammar), kak, mam, bunyi kucing ngiauuu, kong (dukung). Sebelum ni mase umo 1thn 3 bln ada prkataan ayi(air), ayah tp lps dr tu xde dengar plak. Saya inform pada nurse kd dan nurse mintak saya refer doctor masa umur dia setaun karang. Katenye risau ade speech delay atau mild autisme. M chart sy smua ok. Budak pon takde tunjukkn ciri2 autis. Ade tak mommy kat sini anak nye camtu? Anak saya kira ok ke?

4mo ago

nerves kot nurse tu😅.kalau ikut M-chart,1 tahun 6 bulan tu perlu ada at least 3 perkataan bermakna.gabung 2 perkataan dlm 1 ayat tu start umur 2 tahun

jgn risau sis percya n yakin ank sis bolh berckp satu hri nanti dia pandai,, dia nk simpan semua info yg sis ajar kt dia.. satu tahap dia akn berckp n ape yg kita ckp kt dia dia akn igat blik walu lambat . ank sy no 1 umr 4thn bru ckp. now dia dh 6thn xtrlyan ckp dia aje nk menang.. adk no 2 dh bolh beta ape dia ckp.. no 3 bru lahir xthu ragam dia mcm mne plk . setiap ank2 ade cepat ade lambat

1y ago

syukur sis tp xda ke sis kena suru jumpa doc pada usia 2tahun..dgn doc anak sis ada fokus jg ke time dia specdelay

ank kedua sy, 1t 6 bulan, bole ckp byk jugak ..nak, mama, papa, abg, kakak, jatuh, sakit, cat, fish, bukak, jom, beza dgn anak 1 st sy dia lmbat ckp...tp, anak sy 1 st ada brain tumor lpas 2x operate, dr suspect dia ada autism...dia dh 5 tahun masa diagnosed tu skrg dia ada msalah apraxia, kesian anak sy..tp semangat dia tinggi...skrg dia attend iip d nasom dan speech therapy dan ot...sgt membantu..insyallah, ibu2 jgn risau, kalau rasa ada xkena, bole refer klinik...

sebaya. sama. satu2 perkataan. kalau dia buat ayat bunyilah bubbling dia tu 😂. hari-hari ajar dia. yg penting dah boleh sebut Nama sendiri. anak saya bunyi ammi, abi. sebelum tu ana, abang. sebut panggilan. mana dia selalu dengar itulah yg dia belajar. setiap hari nak kena ajar. ajar word yg mudah. memang ada huruf belum bunyi sgt. banyak huruf k , b , t . huruf s Dan j belum bunyi sgt. cat car kaki bye hai tata baba meow dog duck bird eat Koko kiki

Baby sya umur 11 bulan dia pandai sebut “ma”sebab Time makan sya selalu ajar dia sebut. Tepat umur dia setahun pandai sebut mami dah. Skrg dah setahun sebulan. Dia pandai sebut “apa”😂 skrg asal dia kat kandang dia panggil “mi”. Sya terus sahut “uii apa tu nak” dia pun balik2 la mi mi mi mi mi😂 sebab dia rasa sangat suka bila saya jawab panggilan dia tu.

Anak sy perempuan 1thn 6bulan,alhamdulilah dia dh pandai panggil nama bu, ayah, nak, susu, nenek, abang, kakak sebutan dgn jelas, Apa yang penting saya cakap dgn abang dan kakak² dia jangan ajar pelat. Dan sentiasa ada dgn dia, bila pegang hp pun dia dh pandai buka dan cari apa yg dia nak tengok walaupun kami tak bagi. Tp biasa la dia tetap nak juga.

Ramai org kata kena rajin bersembang dgn ank, tp sy ari2 bersembang gn ank x henti2. Sy suka melayan ank2, ank sy belum 2 thn lg dah hafal abc, 123.tp dia tetap cakap lambat jgk. Patut nye umur mcm ank sy ni dh blh gabung 2 patah perkataan, tp dia still lambat ckp,ckp pun pelat lg. Org kata ank laki ni mmg jnis lambat ckp banding gn ank girl. Wallahuaklam

4y ago

sama macam anak saya. dah masuk 2 tahun. dia dah hafal a-z 1-20 .dia dah kenal hewan,color dan shape tapi still xpndai nak berinteraksi. nak minta susu,panggil mama papa pun belum pandai lagi. sekarang dia dah pndai try utk copy lagu2 di tv dan yg saya nyanyi.