anak lambat bercakap

anak saya lelaki, nak masuk 1 tahun 6 bulan tapi cuma boleh sebut perkataan bye,kokok (ayam) meow (kucing). papa dan mama belum lagi pandai. saya ajar tapi dia langsung xnak ikut. anak awak semua umur berapa dah pandai bercakap?

63 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

anak sy setahun 6bln..ms ccuk imun yg last tu nurse dgn dktr concern sgt dia xbg respons bila panggil nama..kt rmh pn sama..tp klu sppu2 ada dia main..sbb dia sorg je ank tunggal n prembaby pekmbgn dia agk delay n sy pn mmg rsau..cuma bila nurse n dktr expect dia blh ckp,guna gesture nk apa mintak apa smua sy jd cm down la..ank sy umur mmg setahun 6bln tp bdn dia mcm ank umur 2tahun or 3tahun..baju pn pkai tag 5 tag 6..sy rsau sbb fzikal dia agk besar so dorg trlbih rsau prkmbgn dia delay ke cmne..social skill dia kurang sbb biasa main sndiri,sy surirmh selalu je main dgn dia..tgk kartun kt tv..fon mmg xbagi..xtaula apa punca dia delay selain dr prembaby..ramai kata sbb dia ank tggal xde kwn main..9hrbln ni nurse nk tgk blik apa dia blh buat..last jumpa 23feb..ape je dia blh pndai dlm masa 2minggu..dilema sy..16hrbln kne jumpa pakar pulak..dsbbkn ssh hati,sy dan suami amek kputsn hntr dia transit kt taska bg bergaul dgn kwn2 mne tau dia blh cpt fhm,cpt ckp mcm yg dorg hrp..sedih sgt xkeje tp hntr ank pegi taska wlupn 4jam sedihnya sebak smpi ke tulang terasa dgr ank nanges tak biasa jumpa org lain..doakan sy ye moga sy trs kuat n prkmbgn ank sy berkembang cpt..aamiin..

Baca lagi
6mo ago

insyaallah ade hikmah dy anta ank ke taska...walaupon trpakse harap mummy tabah...semoga ank2 kita membesar dgn sihat

VIP Member

anak sy pun 1 thun 6 bulan.. belum pandai berckap.. cuma pandai guna bahasa interaksi, nak apa² dia akan hulur pada mummy atau abi dia.. klau nak susu, dia akan angkat tin susu or bg mummy botol susu sbg tanda dia nak susu, bila nak apa² dia akan ambil tangan mummy atau abi dia bwak pergi dekat bnda yg dia nak.. dia tak suka gunakan tangan dia untuk buat something, mesti dia akan tarik tgn mummy atau abi dia.. bab bercakap mmg payah nak kluar ayat dri mulut dia, bila menangis baru kluar perkataan mama atau baba.. blum pndai sebut mummy/abi lagii.. tapi dia aktif, makan semua okayy.. cuma blum ada tanda² dia nak bercakap.. mungkin lambat sikit dri kawan2 dia sbb dia still makan ubat sbb pernah kena sawan masa umur 5bulan dlu.. tapi its okay laa.. mummy kenal anak mummy.. take time untuk belajar benda baru.. semoga cepat bercakap anak puan dn juga anak sy.. tak sabar nak dgar celoteh dia tiap harii 😊

Baca lagi
4mo ago

sama sis mcm anak sya .. sampai ada owg claim dia austism .. tpi nurse ckap dia masih ok .. cuma kena bagi dia masa lebih sikit.. bagi sya selagi dia happy dan sihat ok da ..

Normal sis. Lgpn baru 1 tahun 6 bulan. 🤗 masih lagi dalam learning process. Jgn expect too much dgn anak. Mungkin dia kluarkan perkataan lain dahulu. Bukan perkataan Papa Mama. Asalkan dia kenal, ini mama. Itu papa. Walaupn dia masih x bole sebut. Tp dia kenal dan paham. Itu pn satu pencapaian yg baik utk baby. Byk kan bercakap dgn dia. As Long as dia paham arahan sis. Suruh hulur barang hulur, panggil nama dia , dia angkt kepala tgk kita. Ada eye contact. Jgn banding anak kita dgn org lain. Semua anak ada pace masing2. Trust the process. Dalam buku biru bayi Kita bole tgk sendiri kemampuan anak mengikut usia. Sis bole tick dlm buku baby dan tgk adakah perkembangan dia normal atau tidak .

Baca lagi

sebaya. sama. satu2 perkataan. kalau dia buat ayat bunyilah bubbling dia tu 😂. hari-hari ajar dia. yg penting dah boleh sebut Nama sendiri. anak saya bunyi ammi, abi. sebelum tu ana, abang. sebut panggilan. mana dia selalu dengar itulah yg dia belajar. setiap hari nak kena ajar. ajar word yg mudah. memang ada huruf belum bunyi sgt. banyak huruf k , b , t . huruf s Dan j belum bunyi sgt. cat car kaki bye hai tata baba meow dog duck bird eat Koko kiki

Baca lagi

jgn risau sis percya n yakin ank sis bolh berckp satu hri nanti dia pandai,, dia nk simpan semua info yg sis ajar kt dia.. satu tahap dia akn berckp n ape yg kita ckp kt dia dia akn igat blik walu lambat . ank sy no 1 umr 4thn bru ckp. now dia dh 6thn xtrlyan ckp dia aje nk menang.. adk no 2 dh bolh beta ape dia ckp.. no 3 bru lahir xthu ragam dia mcm mne plk . setiap ank2 ade cepat ade lambat

Baca lagi

Baby sya umur 11 bulan dia pandai sebut “ma”sebab Time makan sya selalu ajar dia sebut. Tepat umur dia setahun pandai sebut mami dah. Skrg dah setahun sebulan. Dia pandai sebut “apa”😂 skrg asal dia kat kandang dia panggil “mi”. Sya terus sahut “uii apa tu nak” dia pun balik2 la mi mi mi mi mi😂 sebab dia rasa sangat suka bila saya jawab panggilan dia tu.

Baca lagi

Anak sy perempuan 1thn 6bulan,alhamdulilah dia dh pandai panggil nama bu, ayah, nak, susu, nenek, abang, kakak sebutan dgn jelas, Apa yang penting saya cakap dgn abang dan kakak² dia jangan ajar pelat. Dan sentiasa ada dgn dia, bila pegang hp pun dia dh pandai buka dan cari apa yg dia nak tengok walaupun kami tak bagi. Tp biasa la dia tetap nak juga.

Baca lagi

Ramai org kata kena rajin bersembang dgn ank, tp sy ari2 bersembang gn ank x henti2. Sy suka melayan ank2, ank sy belum 2 thn lg dah hafal abc, 123.tp dia tetap cakap lambat jgk. Patut nye umur mcm ank sy ni dh blh gabung 2 patah perkataan, tp dia still lambat ckp,ckp pun pelat lg. Org kata ank laki ni mmg jnis lambat ckp banding gn ank girl. Wallahuaklam

Baca lagi
2y ago

sama macam anak saya. dah masuk 2 tahun. dia dah hafal a-z 1-20 .dia dah kenal hewan,color dan shape tapi still xpndai nak berinteraksi. nak minta susu,panggil mama papa pun belum pandai lagi. sekarang dia dah pndai try utk copy lagu2 di tv dan yg saya nyanyi.

sebetulnya umur berapa budak boleh bercakap..anak saya masih bahasa baby..umie ayah xcboleh sebut..kami x pernah ckap pelay ngn dia..dia nak apa2 dia akn tarik tngan kita atau hulur barang kat kita..n dia sebut perkataan ni je untuk semua bnda yg dia nak..dia sebut abta abta abta..tapi kalo bagi arahan semua dia faham.

Baca lagi

Alhamdulillah, ank sy dah bnyk perkataan bole ckp.. Kenal anggota badan, knl juga haiwan... Kmi 1 keluarga banyak bebual n be cerita.. Menyanyi Sama2.. Main flash card.. Riadah waktu petang.. Mungkin bole jd tips nk bg ank pndai ckp.. Kita yg kne rjin ckp dgn ank