Anak tak respon bila di panggil nama?

Anak saya lelaki, 1 tahun 3 bulan tapi bila di panggil nama, susah sangat nak toleh/ respon. saya ambil masa yg lama utk tunggu dia toleh bila panggil nama dia.risau sangat..

36 Balas

anak saya pon mcm tu juga 1y3m.. panggil byk kali baru die toleh.. sy rase maybe effect terlalu lama menghadap tv juga.. now dh xbuka tv.. n layan die dgn physical toys..sy dh bawa jupe paed bhgn neurologist n buat hearing test ABR ALHAMDULILLAH telinga die normal.. tp mungkin die tak berapa fokus... doc pon suruh start speech therapy sbb mmg ade mild delay.. xboleh sebut even 1 patah perkataan lagi.. masih babbling lagi... mase umur setahun 2 bulan xpandai pointing, angkat angkat bile sebut nama.. tp now alhamdulillah ade improvement..setiap baby mungkin perkembangan tak sama tp as parent kena selalu monitor..

11mo ago

Umur setahun patut sebut berapa perkataan?

mcm mana nak bezakan yg anak tu tak toleh / respon sbb dia sengaja buat atau autism ? anak saya ada masa dia fokus , kita borak2 dia balas , ada masa bila kita panggil di palau jee org yg manggil dia. kadang confius nak kata dia tak respon lansung ada je respon, ada masa mmg dia buat tak tahu . anak saya 1tahun 6bulan, saya jd confuse bila misi tanya anak respon tak kalau panggil nama . 😅.

anak saya pun mcm tu pngil2 kuat2 pun x menoleh tu pun kadang2 ja..bila nak cakap pun kdg2 toleh kdg x....tempat lain lgi dia tguk..kdg tepuk tangan sendiri..tp tau jg beremosi mcm kena mrh atau org bawa main ada jg respont cuma tulah klu dipangil kurg fokus ...normal ke atau mmg ada masalah..ckp pun blum lgi pndai..

sebagai cikgu.. puan boleh buat aktiviti yg boleh merangsang otak anak puan.. contoh merasa ais utk tahu itu sejuk.. merasa cawan panas.. dia akan rasa itu panas dan mengalihkan tangan maksud respon otak telah berfungsi.. 1 lg elak byk brg plastik di rumah.. bekas makanan plastik pun kn kurang... itu yg mana cikgu2 sekolah lain share

Klu boleh puan, jangan beri penggunaan gagjet sehingga usia dia dah 2 thn.. Tambahan untuk penambahan ilmu boleh join group autism. Bukan maksud anak puan autism. Tapi dlm tu pelbahai golongan ade

2y ago

nak joinnn jugakk

kurangkan gadget...anak sy mcm tu...risau btl...lps tu sy bykkan bermain...bwk g playground kt mall2 .bg dia main...kt rumah pn beli slide segala macam mainan yg sama mcm kt playground...sbb skrg covid2 da x pegi playground kt mall..

ank sy 1 tahun 3 bulan, bila pngil nama pun tak menyahut, kdg tak nak bg dia tgok tv,tp klo tak bagi, sy masak pun tak tentram, ank asyik nak berkepit je, kacau sana sini, tengah masak2 klo tak layan mula la meragam, walaupun dah bagi mainan tp dia main kejap2 je,

anak sy pon sama. kalau dpt main panggil pon xmau toleh. tp wktu tenang2 contoh minum susu ke dok main dkt dgn sy ke bila pggil nama dia toleh. risau nk p checkup nty doc pggil dia,dia buat xtahu pulak hahaha letih nk kne g pakar je

Saya baca selain gadjet tv jugak boleh buatkan anak tak fokus dengan kita bila panggil. Sbb mcm anak sedara saya pun kadang bila dia leka dgn tv mmg akan meragam. Kalau nak bagi tgk tv pun tak boleh lebih sejam. Gadjet pun sama.

anak sya jg. ..1 thn 2 bulan bgitu sis.bila dipangil namanya sush sngt nak toleh ...sy jg risau pdhl msa babyna.. lgi dia akn menolh saat nama dpngil skrg ni payah sngt menoleh..jika ...sipngil namanya .