panggil nama tapi tak menyahut

anak saya dah masuk 1 tahun 7 bulan. tapi susah betul nak toleh bila kita sebut namanya. ? kadang panggil kuat-kuat pun dia tak kisah.

3 Balas

anak sis macam mana sekarang ya? anak saya 11 bulan bila dipanggil nama pun susah nak toleh ? tapi kalau bermain ba cak ada eye contact tu.

1y ago

Tip yg sy dpt dr speech terapi Panggil nama dlm suasana yg kurg gangguan mcm tv. Dh panggil x respon kuatkan suara or tinggikn pitch suara. Klo x respon, panggil nama sambil tepuk meja /tepuk tangan kuat. Klo x respon sebut nama sambil goncang bekas makanan or mainan reward dia.. Ank respon terus bg reward sambil panggil nama.. Ulang lebih 5x sehari sampai ank berjaya respon panggil nama dia..

sama sis ank sy 1tahun4 buln pngil kuat2 pun x toleh...

Mcm xde tindk bls ye.. ada pegi cek klinik tk?

4y ago

dulu dia ok sikit.bila mau panggil even berkali2 dia ada jg toleh tapi skrg ni mcm susah sgt nak toleh n respon.