Anak takut nak pijak tanah

Anak saya dah umur setahun dua bulan, tapi takut sangat2 bila bawak ke pantai sampai nangis2 ketar. Lepas tu cuba bawak selalu ke pantai bagi terbiasa tapi sama juga. Dan sekarang dia jadi takut sampai pijak tanah takmau, pergi sungai pun takut, mandi kat rumah pun menangis melalak lalak. Macam mana nak buat pun tak tahu dah

4 Balas

Baby sis takut air dgn pasir2 tu ya? Mungkin masa tu dia hairan kenapa masih kena ajar dekat dengan semua tu. Kalau bukan sis dgn suami yg bagi tengok semua tu x apa, biar bagi dia tengok kazen or kawan dia main dgn air n pasir. Lepas tu bagi dia tengok juga kartun cocomelon atau super jojo main dengan air dgn pasir. Bila dia balik2 nmpk mungkin dia dpt belajar dari semua tu N kurang takut.. Dia sama mcm ajar anak makan dgn sudu. Payah sgt ajar. Kdg mulut dia kecil sgt lepas tu asyik nk lari kalau sy nk suap. Sekali anty muda dia suapkan dia nak pula. Bila kazen dia nak kena suap, dia pun nak ikut kena suap. Mula2 tu dia mmg x nak bila kita yg ajar juga. Sbb dia rasa sy ni memaksa sblm ni.. Tulah skrg sy ikut mud dia kalau dia xnk guna sudu, sy suap guna jari Sy.

bukan takut sebenarnya depa geli tapak kaki.. anak sy pun mcm tu umur setahun lebih masa tu bwk ke pantai pun menangis tak nak pijak pasir.. tp sy ngan hasben kt rumah ajr dia xpakai kasut pijak rumput.. buat selalu.. pastu kalau ke pantai lg kalau dia dh trpijak pasir tu buat xtau jer.. pegang je tgn dia bawa jln2 kt pantai tu.. lama2 biasa la..

Try intro slow slow sekali lagi. Dia cuma takut mungkin pernah terjatuh ke dulu, so tu bagi dia memori pahit. Try lagi ya mana tahu dah berubah. Anak anak ni setiap hari ada je perangai baru

Cuba letak pasir kat tgn mummy n ramas2 bg anak tgk its ok. Msti anak nk ikut pegang sm nnti. Lps tu bg dia pegang. Dh biasa pegang, biasalah dia memijak nnti tu