Tips baby keluar malam

Salam semua. Ada tips tak nak bawak baby keluar malam2 tapi kalau boleh tknak dia nangis macam melalak 😅 tk tahu la dia takut gelap ataupun menangis sebab lain ke

11 Balas

Saya pernah masa Anak newborn, Baru diacharge hospital mlm time PKP, nak Balik kampung berpantang, minyak kete Habis Kt highway. Stesyen minyak time tu limit smpai pukul 8mlm je. Nak isi minyak Kt highways xsmpai2 lagi. Time da pukul 1 pagi. Tersadai Kt tepi jln 2jam tunggu bantuan. Saya wrap Anak kemas2. Banyak kali saya baca ayat 3qul,kursi. Alhamdulilah Anak lena xmeragam. Susu pun kerap bagi. Pampers saya check Dlm kete. Lepas tu ada jgk ulang alik check pakar , dr Putrajaya ke pahang kampung. Mesti Balik hari sama Sbb PKP. Mlm jgk. Ada yg mengikut, Tapi alhamdulilah Anak xmeragam. Yg ikut pun da kluar Kt r&r. Smpai ke besar la da setahun xpernah meragam Kalau gerak mlm pun. Alhamdulilah. Bnyk2 Doa mintak pendinding dgn allah

2y ago

Alhamdulillah Allah lindung kan ❤️

saya anak lepas 2 bulan baru berani bawa kluar. kalau nak kluar malam pun selalunya akan kluar lps maghrib balik sblm kul 11 mcm tu.. kalau keadaan memaksa balik slps jam 12mlm saya akan pasang ayat ruqyah sepanjang jalan dan peluk anak biar dia rasa selamat.. alhamdulillah setakat ni anak saya tk meragam mana kalau bawa kluar jalan malam.. memula risau juga sbb takut dia ada nmpk benda yg kita org dewasa tk nmpk kan.. saya byk doa je moga anak saya dilindungi dari ancaman semua ni. ni yg saya buat mungkin berbeza dengan org lain. sbb saya pun bukn selalu kluar malam ni melainkan ada hal hal tertentu je.

2y ago

Alhamdulillah senang jaga dia tu ❤️ saya lepas 2 bulan pn seminggu skli bwk keluar jalan malam pergi beli barang dapur. Seronok dia & tkde meragam pun. Lepastu lama jgk tk keluar malam then bila keluar balik, dia macam tk biasa. Nampak macam nk nangis je, terus uturn masuk rumah balik. Risau kalau ternampak apa yg kita tak nampak kan. Lagipun kita bwk keluar malam sebab terdesak kan tkde orang boleh jagakan. Btw terima kasih ya respond 🫶🏻

Anak saya dah 5 bulan pon tak kluar malam lagi sis, sbb risau bnda2 halus suka pada baby, kalau nak cuba mgkin boleh tapi pakaikan baju yg sejuk tebal, topi stokin apa smua tu ye, jenjlan dalam kerete pon takpe , risau baby snang kne flu. Angin malam pon tak elok sngt untuk baby. Takpelah sis cuba la dlu kalau tak okay jgn bwak lagi, kalau newborn elakkan dlu🥰

2y ago

Faham hehe. Anak sy baru 4 bulan lebih. Itu yg risau tu takut ternampak kan benda yg kita tak nampak. Tapi jarang bawak baby keluar malam. Time terdesak je contohnya nak kena beli barang untuk masak esok. Itu pun takut2 nk bawak keluar. Btw terima kasih ya respond hehe 🫶🏻

Lagipun risau anak kena embun malam. Lagi 1 pergi mana mesti ada perokok kat luar ke kat kedai makan ke. Baby boleh tngok mcam2 luar dari kemampuan kita org dewasa. Jadi nak bawa anak hati2 la ya. Nk bawa anak kecik tkda siapa yg marah cuma awak kena hati2. Kalau naik kereta bagi anak dngar surah2 kalau tak nak dia meragam baca ayat 3 kul bismillah tiup kat embun2 telinga dia

2y ago

Faham hehe. Tapi jarang bawak baby keluar malam. Time terdesak je contohnya nak kena beli barang untuk masak esok. Ataupun bawak ke klinik ke sebab saya housewife, susah sikit nk keluar berdua siang hari kalau tkde syami. Itu pun takut2 nk bawak keluar. Btw terima kasih ya respond hehe 🫶🏻

Kami laki bini kalau nak bawak anak keluar,lepas maghrib dan balik sebelum 11pm. Pakaikan topi dan stokin takut dia sejuk. Tapi biasanya anak saya masuk dalam kereta dia akan tido,so kalau jalan malam tu takde masalah sangat. Anak saya baru 6 bulan lebih

2y ago

Wahh bestnyaa senang bawak dia keluar malam ❤️

sebaikknya elakkn bawa anak kecil kluar mlm lagi2 waktu mahgrib.. anak kecil matanya mudah nmpak benda² halus.. klau cth nk kluar mkn ke nk gi mana² ke blh tp jgn lama & lewat sgt.. jgn pergi tempat² yg x brp sesuai untuk org ada anak kecil..

2y ago

Faham hehe. Anak sy baru 4 bulan lebih. Itu yg risau tu takut ternampak kan benda yg kita tak nampak. Tapi jarang bawak baby keluar malam. Time terdesak je contohnya nak kena beli barang untuk masak esok. Ataupun bawak ke klinik ke sebab saya housewife, susah sikit nk keluar berdua siang hari kalau tkde syami. Itu pun takut2 nk bawak keluar. Btw terima kasih ya respond hehe 🫶🏻

bagi saya kalau malam2 seeloknya jangan bawa lah baby ni , sebab hijab dia masih terbuka .. risau nanti kalau apa2 puan juga yang susah , kalau tak kena takpa lah kalau dah kena nak nyesal pun tak guna dah ..

2y ago

Faham hehe. Anak sy baru 4 bulan lebih. Itu yg risau tu takut ternampak kan benda yg kita tak nampak. Tapi jarang bawak baby keluar malam. Time terdesak je contohnya nak kena beli barang untuk masak esok. Ataupun bawak ke klinik ke sebab saya housewife, susah sikit nk keluar berdua siang hari kalau tkde syami. Itu pun takut2 nk bawak keluar. Btw terima kasih ya respond hehe 🫶🏻

Doktor pernah pesan, baby dilarang keluar jln². Sebaik nya x perlu keluar mlm. Sy pon takut nk bwk keluar dr rumah. Baik ddk rumah sahaja. Lagi dgn musim berpenyakit.

2y ago

Faham hehe. Anak sy baru 4 bulan lebih. Itu yg risau tu takut ternampak kan benda yg kita tak nampak. Tapi jarang bawak baby keluar malam. Time terdesak je contohnya nak kena beli barang untuk masak esok. Ataupun bawak ke klinik ke sebab saya housewife, susah sikit nk keluar berdua siang hari kalau tkde syami. Itu pun takut2 nk bawak keluar. Btw terima kasih ya respond hehe 🫶🏻

wslm. kalau boleh elakkan bawa baby keluar malam. bahaya,takut ada gangguan makhluk halus. maklum la baby masih wangi lg

2y ago

Faham hehe. Anak sy baru 4 bulan lebih. Itu yg risau tu takut ternampak kan benda yg kita tak nampak. Tapi jarang bawak baby keluar malam. Time terdesak je contohnya nak kena beli barang untuk masak esok. Ataupun bawak ke klinik ke sebab saya housewife, susah sikit nk keluar berdua siang hari kalau tkde syami. Itu pun takut2 nk bawak keluar. Btw terima kasih ya respond hehe 🫶🏻

Salam. Baca apa² surah. Doa moga anak tak kena sawan tangis. Jangan terlalu kerap bawa anak keluar waktu malam.

2y ago

Baikkk hehe terima kasihh respond 🫶🏻