Normal ke?

Salam semua. Nak tanya normal ke budak umur 2 tahun semakin takut dengan orang? Masa kecik dulu dia okay je tak takut orang tapi bila makin besar dia jadi makin takut dengan orang. Hanya dengan mak ayah dia dan pengasuh dia je dia nak. Orang dalam rumah pengasuh tu pun dia selalu tengok tapi dia tetap takut kadang tu sampai nangis tersesak-esak dan tak boleh tidur sebabkan ketakutan yang amat sangat. Seolah dia macam taknak lansung tengok orang yang dia tak kenal atau jarang dia tengok. Dan dia taknak orang tengok atau senyum dekat dia lansung. Terus akan menangis dengan kuat. Macam mana ya nak buat nak atasi ketakutan dia? Ketakutan dia sampai buatkan dia tak boleh tidur sebab terlampau takutkan orang. Dah puas pujuk tapi tetap juga begitu. #pleasehealp #ingintahu #bantusharing

1 Balas

samelh tp ank sy setaun sebulan..start dr 6 bln die xleh tgk org..pdhl datuk nenek die dh biase tgk tiap2 mnggu..bile tgk die msti mnngis kuat2..klau dgr je atuk die bercakap..terus ketar..pening sy nk kemane2 xleh bergerak lngsung