panggil nama tapi tak menyahut

anak saya dah masuk 1 tahun 7 bulan. tapi susah betul nak toleh bila kita sebut namanya. ? kadang panggil kuat-kuat pun dia tak kisah.

3 Balas

anak sis macam mana sekarang ya? anak saya 11 bulan bila dipanggil nama pun susah nak toleh ? tapi kalau bermain ba cak ada eye contact tu.

1y ago

Tip yg sy dpt dr speech terapi Panggil nama dlm suasana yg kurg gangguan mcm tv. Dh panggil x respon kuatkan suara or tinggikn pitch suara. Klo x respon, panggil nama sambil tepuk meja /tepuk tangan kuat. Klo x respon sebut nama sambil goncang bekas makanan or mainan reward dia.. Ank respon terus bg reward sambil panggil nama.. Ulang lebih 5x sehari sampai ank berjaya respon panggil nama dia..