Tiada respon

Normal ke anak 9 bulan tidak respon apabila nama dia dipanggil ? Toleh pun tidak , menyahut pun tidak .. kalau nasib baik , dpt la tgk dia berpaling bila kita panggil dia .. but mostly, dia buat tak tahu je .. mcm2 tone cara panggil tetap dia buat tak tahu.. eye contact pun susah melainkn dia nk sesuatu / baru bangun tidur.. terlalu awal ke untuk saya risau ? 🥺#pleasehelp #firstbaby #bantusharing #firstmom

13 Balas

Eye contact tu penting puan. Kadang kita panggil tak noleh takpe sebab masih 9 bulan kan tapi eye contact kalau takde langsung jadi risau pula bila panggil tak noleh. Next check up puan bagitahu doctor ya. Biasa kalau doctor refer ke pakar tertentu nanti nak follow up dia entah berapa bulan akan datang. Jadi lagi cepat lagi bagus. At least we can do something 💪🏻. Banyakkan aktivti untuk catch attention anak.

2y ago

in shaa Allah .. moga2 ada perkembangan dia lepas ni ..

Anak saya macam ni jugak dulu. Faham sangat perasaan risau puan tu. Dia masuk 10 bulan baru ada respond, yang penting mommy jangan give up. Selalu main dan bercakap dengan dia lama2 nanti insyaAllah dia okay. Anak saya sekarang dah 1y5m, Alhamdulillah petah cakap. Macam burung kakak tua suka tiru orang. Kalau pergi check up nanti puan boleh tanya nurse jugak tentang ni. Semoga ada perkembangan yang baik untuk anak puan.

1y ago

Pengalaman saya macamtu lah. Sampai dia 9 bulan saya risau sebab dari newborn dia tak ada eye contact. Tiap kali check up saya mesti tanya nurse sebab risau. Masuk 10 bulan Alhamdulillah dia dah okay.

better bwk gi klinik kesihatan dan mintak jumpe dokter, baru dokter akan refer ke pakar kanak2.... sbb ank sy 2 bradik mcm tu, Rupanya yg adik ni autism mcm abg dye.... abg detect awal sbb ctev kaki kanan... dye selalu ngamuk time nk casting kaki....dokter ortho refer ke pakar peads.... Dan mereka sahkan autism....

2y ago

oooh .. mcm tu ye puan .. stakat ni doc suruh monitor dulu sehingga dia umur setahun ..

nanti masa check up anak puan bagi tau nurse nanti mereka akan rujuk pada yg lebih pakar ... bila ada perasaan risau kita sebagai mak ni akan nk lebih tau keadaan anak kita ... insyaAllag semua baik² je

2y ago

in shaa Allah .. terima kasih puan .. nurse cakap maybe dia jenis terlalu fokus bila buat sesuatu..

ya kena risau sebab takut anak alami masalah pendengaran atau autism.. refer doktor pakar tau mommy cakap tentang masalah tu

2y ago

oh..huhu..takpa momy kerap kerap komunikasi dengan anak tau...ajar sampai dia bole respond panggilan kita..aamiin

kena jumpa doctor . takut anak autism. tapi masih awl lagi nak detect dia normal atau tak

2y ago

baru lpas check up, doc suruh monitor dulu sampai next tca

sepatutnya dah boleh respon and eye contact. yes yes you should be worried !

2y ago

baru lepas check up , doc suruh monitor dlu 🥺

macam mana anak puan skrg? dah okey ke?

try off TV/stop gadjet. bawa dia cakap

2y ago

sedang diusahakan 💪

Sama macam anak saya. Risaunya 😭

2y ago

inform nurse masa check up sis .. nurse kt sini pon terkejut , terus dia tanya doc nak buat apa 😅