Jaundis Tahap iii

Anak saya dah 8 hari .. tapi kuning masih tinggi...15.1 harini... smlm 14.9 harini naik lagi.. Ada ke susu Fm yg cepat turun kuning baby..sebab ank sy kurang berak..berak pon sikit2 je..

46 Balas

Kdg2 cmpur dgn susu botol n susu bdn kuning bby akn cpt turun sbb drg akan kerap berak..nurse yg suggest mcm tu sbb klu kita bgi susu bdn kdg2 baby x hisap susu bnyk sgt,klu bgi susu botol kita tau bnyk mna bby hbskn susu..sy dah cuba mixkan susu botol n susu bdn dgn bby sy sis..sykur kuning dh turun..dari 2ratus lebih ke 83..skg bby dah x ada kuning blh teruskn susu bdn spenuhnya,n sis kna jaga makan jg k..jgn mkn makan yg pnas2 contohnya halia,bwg putih n lada hitam mcm tu..nk buat sup2 tu biar rebus mcm tu dulu..kan nk usaha turunkn kuning bby selain mixkan susu..kesian bby hri2 kna cucuk..hope dpt mmbtu sis...😊

4y ago

Sye pin buat mcm 2 . .kalo bf sje kte x tau bpe byk susu dye mnom. .jd sye pam.. .sye bole tau bpe oz dye susu. .sye cmprr kn jgk frmula. .tp ary ny naeknsmit kning dye drib177 smoai 181..sye cba kn jgk mndy kn bby dgn daun kucai semua. .hope bby cpt trun kning

Kerapkan susu je kak.. even my baby dah sebulan baru hbs kuning dia.. doc sugestkan i campur susu formula supaya bby byk berak n kencing .. doc ingatkan tak cukup susu saya.. tapi i tak nak campur.. i mkn ubat tambah susu beli kat farmasi.. thank god lepas tu susu makin tambah n i kerap pam.. bby kuning mmg payah nak bgn..so i selalu kejutkan dia n guna botol utk menyusukan dia dgn susu yg i pam..

Kena kerap bagi susu utk baby kerap berak. Lagi elok susu formula sbb susu formula ni senang nak bagi berak berbanding susu badan. Susu badan senang digest, so kurang berak. Susukan baby sejam sekali. Kalau tido, kejutkan baby. Kuning akan keluar ikut najis baby, so kena kerap minum - berak. Ni yg nurse dan doctor selalu pesan bila nak wash kuning baby.

Mas campur kan susu formula.. 3 minggu kuning maintain.11.0.. tak turun tak naik..😅.. cuba bagi susu formula s26 n.. tiada perubahan..last2 tukar susu formula brand dumex dupro yang berbelas ringgit je.. dalam masa 2 hari je kuning baby turun pi 9.2.. sebab kuat popo n kencing😄.. ezok pi ceknkuning lagi kat hospital.. minta2lah turun terus..aamin

Maaf ye sy tak tau la berkesan atau tak untuk puan. Tapi cuba la. Sy minum susu kambing dan kena rajin susukan anak. Anak sy kuning mula 4.8 naik 6 lepas tu turun 2. Adik sy pon ank dia kuning tgi. Lama jgk pegi balik klinik. Ibu minum susu kambing dan susukan anak baru turun kuning.

Banyakkan penyusuan susu ibu..lagi satu cuba amalkan cara ni...ank saya dulu pon kuning jugak.saya mandikan dengan air rebusan daun inai dan daun kucai..alhamdullillah selepas amalkan,kuning baby pon dh turun dan terus doktor kata xpyh check sbb bacaannya dh normal😊

Banyakkan bagi dia susu badan berbanding susu formula..n time bagi mandi tu campur air mandik baby tu perahan air limau nipis ke dlm air ya..kulitn limau nipis ya jgn dibuang sbb campur kan saja air ya..pastu bagi dia manding dengan air limau nipis ya..

try susu kambing karihome tu, ank sy smpai hari ke 39 baru kuning turun, tu pun sy ikthtiar bg minum air sengkuang cina 😅dah amik darah cek hati pun, tp xde pape pn..penat sikit la ulang alik klinik, tu je

Anak sy kuning tak sampai 2minggu. Duduk bawah lampu 3hari, lepas tu bg fm banyak2. Tu je sy boleh buat. Sbb nak menyusukan dia 2jam skali memg lenguh la satu badan, tambah2 kalau czer

Anak syaa dlu 11.2 naik ke 13.6 .. syaa beli rempahh buang kuning dkat prmasi .. boleh jugak guna air beras .. klauu ada kelapa kuning pun boleh jugak cuba .. tpii skrg dah trun ke 2.5