Bayi kurang berak bila minum susu ibu

bayi sy umur dalam 10 hari.CL dan nurse sume cadangkan utk campur susu bdn dgn susu fm utk cpt pulih dr kuning. dan nampak perubahan sikit dlm beberapa hari ni kuning makin turun. tapi sy memang dah berniat utk fully bf anak sy lepas kuning dah takde nanti. harini sy start tak bg lg susu fm, sy cuma bg susu bdn yg diperah dgn botol dan direct feeding. sy perasan baby byk kencing drpd berak bila minum susu ibu. klau dia minum susu fm berak dia mesti byk. pertanyaan sy, ok ke keadaan cmtu? sbb sy risau susu bdn sy lebih menghasilkn air drpd mknn. #firstmom

1 Balas

Teruskan dengan susu ibu. Susu ibu ni bila baby hisap, susu yg awal tu susu cair, slepas susu cair, tu susu pekat yg ada lemak. So, pastikan bayi dpt susu pekat tu. (Alahai saya still tak ingat beza foremilk and hindmilk tu cair ke pekat 🤣. ) Lg bagus bagi susu ibu pada waktu malam 10pm-4pagi. tu waktu terbaik susu paling bagus. puan, teruskan direct feeding lah awal2 ni untuk bonding dgn anak dan penghasilan susu ibu dgn baik. 2 minggu nak masuk kerja (jika kerja, baru latih dgn botol)