Anak 4 bulan tak berak

Anak saya 4 bulan fully breastfeeding. Masuk hari ni dah 3 hari tak berak. Saya mmg ada baca normal utk yg fully bf tu tak berak. Tapi saya ni sbg mak risau sangat. Ada jak anak kentut buang angin, bau dia boleh tahan jugak lah. Perut pun tak kembung , baby tidur malam pun okay. Just saya ni nakkan penjelasan dan kata semangat dari mak2 yg pernah hadapi situasi sama macam saya

2 Balas

samalah sy pun risau sbb aank sy kalau tak berak 3 hari dia meragam sampai nangis2. lepastu pergi klinik pun tak jadi ape. tp dr ad sarankanla makan buah2 sayur n air msk . mk sy pun ckp cmtu . dy suruh sy mkn buah betik pisang n tembikai lpstu mnum air msk bnyk. sy pun tryla kan pstu sy bg ank sy mnum susu kedua2 belah. alhamdulillah berkesan. anak saya dah tak sembelit ..

As long anak tak kembung, tekstur berak dia okay, selalu kentut, tak meragam & aktif seperti biasa jangan risau okay. Baby saya pun kadang2 3/4 hari sekali berak. Ada jaa baby yang tak berak sampai 10 hari. Don't worry ok? Lepas mandi cuba urut2 sikit perut dia & exercise sikit kaki dia. InshaaAllah baby okay ja tu..