Baby jarang berak

Hi nak tanya baby umur 4 bulan fully bf. Normal atau tak dia berak 3@4 hari sekali before this sehari mesti berak. Bila dah naik 4 bulan ni dia 2 hari baru berak. Tapi baby kerap kentut. Siapa ada pengalaman baby macam ni?#firstbaby #firstmom

6 Balas

Hii. Saya tak pasti, sebab baby saya pun tak menentu gap nya. Kadang2 sampai 6 hari. Sis pantau je baby & poopoo dia. Kalau baby tak meragam, selalu kentut, perut lembut je, tekstur poopoo normal macam biasa, then okay la. Rutin setiap hari buat je urutan & exercise bicycle tu. Kalau rasa tak yakin, boleh je check w doctor.

2y ago

Hahhaha betul kentut kuat betul. Selagi perut tk keras tu rasanya mmg normal je.

Untuk baby full bf normal sis 😊 dulu anak saya pun macam tu. Paling lama 4 hari tak berak. Asal kan dia takde meragam, perut tak keras. Ok je. Tapi kalau minum fm, dah makan, kena berak tiap hari. 😊

2y ago

Yup sepatutnya macamtu. Tapi macam anak saya memang ada masalah sembelit. Dari dia baby, sampai sekarang kadang 2-3 hari sekali baru berak 🥲 sekali berak taik memang keras atau berketul. Dah consult dr. Dah buat macam2. Tetap sama. So biar aje lah. Cuma masa dia kecik. Bawah 2 tahun, kesian sangat asal berak je nanges2 teran2. Sekarang dah besar dah pandai sendiri.

normal aje asalkan bby xmerengek & perut die xkembung..Bby saya pun macamtuu,5hari baru berak tapi sekali berak tuu memang penuh pampers laa 🤭

2y ago

hahahaha tulaa bergabung dedua tuu bau & penuhny 🤣🤣

Normal. Janji ada kentut. Mcm anak sy dh 6 bln baru start berak setiap hari mcm newborn sbb dh mula mkn.

2y ago

Sama-sama. Nurse ckp ok je asalkan kentut. Sy bagi fully susu formula start umur dia 2 bln lebih.

normal sis

normal