D&C

Siapa pernah buat d&c ni? Sebab sy missed miscarriage. Doc ckp baby x jadi. Kena cuci. Boleh share pengalaman? Sbb sy first time.

5 Balas

Sy buat dnc msa usia kandungan 9 weeks. Msa hari pertama msuk wad. Doktor pakar bius n doktor pakar ong akan dtg bagi taklimat. Kena suru puasa start jam 12 tengah mlm. Bsok pagi sepatutnya jam 12 tengah hari kena dnc tpi ditunda ke jam3 ptg. Hampir sehari berpuasa. Jam 1 ptg masuk ubat buka rahim tak sakit pun cuma rasa kebas2 dkt kemaluan. Jam2 ptg nurse cek rahim dah terbuka. Darah ketul2 kluar bnyk.msa ni sy xperasan pun sbab xsakit. Terus nurse panggil doktor n sy terus kena bwa ke bilik bedah. Dlm bilik bedah sangat sejuk smpai sy minta nurse 3 lapis selimut. Msuk bilik bedah kena cek tekanan darah n jarum bius dekat tulang belakang 2 kli (yg ni seram n sakit) lps tu kena bwa bercerita syukur sy dpt doktor yg baik jdi sy happy ja siap ketawa2 lgi sbab durg buat lawak. Lps beberapa minit doktor cek sama ada bius dah meresap. Bius separuh bdn rasa bdn amat berat. Lps tu doktor buat dnc sambil dengar lagu 😂.santai ja semua. Siap dnc kna pesan jgn bnyk goyangkan kepala sbab takut tulang leher terseliuh n sekitar jam 12 mlm bius akan hilang kesanya kepala akan pening. Lps siap dnc sy blik ke wad. Tepat jam 12 tngh mlm tiba2 sy rasa bdn sy sihat n siap mandi lgi. 3 hari selepas dnc rasa sihat ja seolah2 xda sakit.

3y ago

Hospital tal mn yaa? Bole bg detail... Tq

buat d&c mase 8w. ingatkan turun sendiri tp tak pun. paling tak suka kena seluk. rupa nya kalau taknak sakit kena tarik nafas pjg² lpstu kena relax. baru tau. lepas dr tu ok dah. mse doc bg penerangan bius separuh. smp masuk bilik ot doc decide bius penuh. so tak rase² pape. tau² dah settle. pantang mcm org bersalin tp just 2 minggu. doc nasihatkan if nak preggy blk tunggu 3 bulan keatas. lepas 3 bulan alhamdulilah rezeki pregnant blk. ehh terpjg pulak tulis. tq sudi bc😊. semoga semuanya berjln dengan baik.

sy 3x.. 1st gugur no heart beat.. baby 13w (da ada bentuk semua termasok jari).. yg tu sy masok bilik operation full bius.. 2nd sy dnc separuh bius(baby 12w) jatuh tak abis.. yg ni sakit😓 3rd 6w baby dah keluar abis masa kat uma... jd dtg cuci sikit tak brapa sakit.. All pantang biasa

3y ago

sis. masa tiga2 kandungan ni, sebelum gugur ada rasa morning sickness tak?

sekali je tpi dy pnya sakit allahu..12w..sye jatuh n baby x kluar so kne pgi cuci tpi x bersih n pukul 5 pagi baru bby kluar n bleeding abis kain batik sehari tuka 4 lai..darah kluar mcm air hujan..lps ni kne berhati2😭sedih xterkata baby first pulak tu

Sy.. Ok je D&C. Masuk ubt buka rahim. Puasa, masuk operation room.. Siap.. Esk boleh balik hihi.. Masuk wad ahad, keluar wad selasa.

5y ago

Sy pakai GL sbb kerja govt..