Hb low

Hi alls, i pregnant in 19weeks, and my HB LOW around 10.5 i guess, and nurse minta i makan ubat zincofer tu 2 biji sehari. But i cant eat ubat zincofer sebab dia buat i mual dan muntah. Anyone have suggestion for naik kan HB i tu balik ?

1181 Balas

Kalau x bole makan zincofer.. Elok makan bayam, hati ayam tp jgn banyak.. Banyakkan sayuran hijau.. Buah buahan.. Xpayah makan ape2 suplemen lain.. Kalau baby cacat ke ape bukan seller yg nak tgjawab.. Nanti jmp doktor jugak.. Ni doktor pakar sendiri yg cakap ya.. Hb sy dari 9 skrg 13.0 cantik dah.. Susu jgn lupe mnum.. Xkisah susu ape brand pon.. Sy mnum HL, GOODDAY LOW FAT

Awak try makan ni inshaAllah takkan drop dahh Hb awak . sy makan ni dri awal , tak lalu nk telan zincofer ke obimil . ni je blh masuk . sbb isap2 je . rasa pun coklat . Hb sy 15 , 13 camtu je sbb mkn ni . klau kat farmasi hrga rm28 camtu , tapi tgk farmasi mana la . kat shope pun ade , tapi cari yg feedback okey , tapi ade kk yg doktor bagi , so tkde la keluar modal sndri nk beli . Semoga bermanfaat

Saya pun sama 19weeks & hb makin turun. Dari 11.8 ke 11.6 & last week 11.4. Nurse cadangkn bnykkn mkn/minum perahan limau yg buat smbal tu. Dia kata limau tu sgt mmbantu naikkn hb. Mcm buat mee, perah limau tu. Mkn ikan bakar ke perah limau tu sikit. Buat kicap cili ke perah limau tu jgk. Klu air limau pulak jgn letak gula, biar dia semata. Cuba la ye sis. Sy pun tgh cuba ni 😊 tke care & gudluck.

5y ago

Saya mkn limau kasturi tu...memula belah hisap air sampai abis, pastu kunyah kulit sekali sebb nk hilangkan loya + boleh naikkan hb jugak

Sy makan obimin sis. Dalam masa 4hari hb naik dari 10.8 ke 12.0. Sy pun mcm tu jgk, nurse suruh makan 2biji zincofer, mmg xboleh telan langsung. Sy mkn zincofer hb makin turun. Lpas tu sy tukar mkn obimin. Hb cantik. Satu lagi tips sis. Contoh, kalau esok sis nk kena checkup, malam ni sis makan buah delima + air masak banyak2. Jgn minum air manis. InsyaAllah, hb cantik.

Zincofer blh mkn 2 biji 1 hari ke? Because my HB also low but nurse never advice me to take more..cos iron is very high in zincofer. I got asked them before can I take it 2 pils perday..they said cannot. Yes, the zincofer always make me vomited too even i just take 1 pil. But try take it after meals after 2 hours..cos i always vomited if i take before meals if after meals it was ok for me.

boleh cuba obimin pluz.. kandungan paling lengkap sekali dibandingkan dengan pil2 yang lain.. kakak saya kerja pharmacy.. then dia suggetkan obimin pluz .. plus ada DHA dengan EPA sekali bagus utk baby.. harga mungkin agak mahal around rm65.. tapi farmasi caring biasa buat sale rm45 .. minum degan air delima fresh atau buah oren.. bland sendiri lagi elok.. ❤️.. hb saye maintain 12 ke atas ..

4y ago

Ya btl.. Sy dr awal kehamilan mkn obimin pluz sbb bgus.. Skrg da msok 5bulan bila mkn dlm 15minit tu muntah.. Xblh nk teruskan.. So sy tukar ubat lain..

Mas de org ajar... Sebelum nk tido telan zincofer tu... Tp make sure slpas 2 jam mkn... Mas Mula dulu mcm sis... Mkn muntah n pening.. Sbb de rasa mcm darah... Mas keje shift... Klu keje shift pagi 7am7pm.. time nk tido tu telan zincofer terus tido... Klu keje shift mlm 7pm7am, lepas sarapan... 2 jam lps tu masuk tido terus telan... Mmg x rasa pe dh... Janji terus tido... Skrg dh 31w5d

Sy pun muntah2 lepas makan zincofer. 1st check up hb sy 10.9 je lepastu 2nd check up naik ke 11.4. Dr prescribed zincofer. Tp sebulan between 1st & 2nd check up tu sy tak makan pun zincofer tu sbb muntah teruk. Sy makan benda2 natural macam kerang, jambu batu, buah2 banyak & elakkan coffee, tea, milo. Skrg sy makan iberet. So far ok tak muntah pun lepas telan dgn sunquick pekat 😂

Mkn makanan tinggi zat besi..cth hati ayam, seafood, kerang terutamanya... N yg slalu kita ambik ikan bilis .. Elak minum susu n minuman tinggi kafein slps mkn.. Sbb zat besi yg d ambil dr makanan x akan dserap... Susu n kafein menindas penyerapan zat besi.. Jika nk ambil.. Sekurang kurangnya 2jam slps mkn Ambil ubat tmbh drh brsma jus buahan untuk tingkatkn penyerapan ubat..

i dapat zincofer tu tapi 24week😅Sebab nurse cakap dah 6bulan so tukar ubat all in 1 je .. Memang ramai je makan ubat tu muntah ...i pun muntah jgk masa 1st time makan tapi kali kedua tu i makan ubat tu then cepat2 Breakfast 😂Kira lepas je telan ubat tu terus makan roti selaganya baru la tak muntah sampai skang dah dah masuk 4 tablet zincofer😂just amalkan macam ni 🤗