Hb low

Hi alls, i pregnant in 19weeks, and my HB LOW around 10.5 i guess, and nurse minta i makan ubat zincofer tu 2 biji sehari. But i cant eat ubat zincofer sebab dia buat i mual dan muntah. Anyone have suggestion for naik kan HB i tu balik ?

1181 Balas

Bagi tau doktor. Boleh tukar pil lain utk naikkan hb. Saya pun x dpt makan Zincofer (zat besi, asid folik, vitamin b dan vitamin c dlm Zincofer) . Doktor beri saya makan asing2. Awal pagi, makan pil zat besi (2 biji) dahulu, sejam kemudian makan baki 3 jenis lagi waktu sarapan. Malam, sebelum tidur, makan lagi 2 biji pil zat besi. Memang lecehlah. Tp syukur. X mual.

saye hb rendah.. 9.1 ..nurse ckp kene pantau 2 minggu sekali.. bagi ubat ape saye pon lupe name dye.. tapi ubat tu mmg pening ,nk muntah smua lah.. tapi lepas makan ubat rehat sekjap dlm 30minit.. lepas tu okey..alhamdulillah.. lusa baru nak pergi check dgn nurse n doc.. nk tgok hb mcm mne..harap hb stabil..kalau tak doc n nurse nk pantau sekerap yg mungkin..

4y ago

mkan sayur bayam.sayur2 ran, ikan bilis ,hati ayam

nurse ajar mkn zincofer samada stengah jam sbelum mkn atau 2 jam slepas makan makan ubat dengan air oren.. dan lepas mkn ubat xboleh terus ambil caffein.. biasa sy akan mkn 2 jam slepas mkn n sebelum tdo.. insyaallah ok.. cuma rasa mual2 tu biasa.. alhamdulillah stakat ni sy xmuntahkan balik ubat tu.. skli je pernah muntah tu pun sb sy mkn pagi time perut kosong..

3y ago

betul tu sis.. bancuh air oren tnpa gula

Sy makan buah jambu batu je untuk maintainkan hb. Kadang minum susu kurma sebab saya memang xbleyh nak telan ubat. Acid folic je boleh telan tapi tu pun kdg2 je makan. Alhamdulillah sepanjang pregnant hb maintain 12.4

2y ago

Acid folic yg biasa tu kena makan ke? Saya tak makan pun. Sebelum mengandung ada makan. Lepas je mengandung sy makan ubat yg doc bg je maltofer.

Hb sy asyik drop je sejak mengandung...dr 10 sampai ke 7.2....try dah mkn byk ubat...zincofer, iberet, obimin, maltofer...kebelakangan ni bru naik sikit sbb makan ferocom...tp naik pon x byk...doktor suruh buat full test blood...suspek thalassemia trait...sbb zat besi dlm bdn mmg dah ok...tp sbb thalassemia trait tu...so darah mmg cepat pecah & cair...😢

sama laa kita tak boleh makan zincofer 😭😭😭 saya dah mintak nurse tukar zincofer tu dengan ubat lain last week. so nurse tu bagi saya vitamin B Complex dan Iron Tablet. alhamdulilaah setakat ni semua okay, saya dah jarang muntah, HB pun dah stabil. kalau tak, setiap kali jumpa nurse je HB bawah 9. kena bebel pulak dengan nurse 😅 good luck mommy!

Hi amalina, I pun sama dengan u, alahan dengan zincofer. Tapi I tukar jadual makan ubat tu. I ambik belah malam waktu nak tidur. Alhamdullilah, takde dah mual. Tahap mual & muntah I sampai kena drip air, sbb tak boleh makan apa2 langsung. I consume zincofer sampai lah 9mo, Alhamdullilah darah I pun naik balik. Maybe you boleh tukar jadual makan ubat tu

sma la sya pun 19w..hb low 10.5... then usaha minum susu kurma, makan bayam, stop kafein.. 2nd & 3 rd check up naik 11.0, nurse ckap if check ke 4 kli tetap 11.0 kena rujuk doktor... then , usaha lgi minum susu kurma delima ar rayyan..Alahmdulillah, check kli ke 4..naik 11.2... skrang masih minum susu ar rayyan dan makan sayur...harap2 naik lagi...

Masa prgnt no 3 dlu.. Hb selalu bawah 7..semua ubat dh telan.. Xserasi.. Nk ambik cucuk xblh sbb dh nk tunggu masa.. Last2 dpt susu under klinik kk.. Trs cantik je.. Hb 11.. Nurse & doktor tepuk dahi ketawa.. Kalau tahu dgn susu hb awk blh naik dr mula2 kami bg 😅

3y ago

sis @zahidah rahman boleh share tak start hb berapa kena masuk drah?sye skrg 9..n detect ade beta talasemia..sis pn beta ke?

Ubat zincofer memang bagy mual n muntah... if cannot avoid medicine and try to take vitamins... I pun sama xblh makan zincofer and I try makan dragon fruit,sayur hijau,kacang kuda,jambu merah,kerang,... and jgn ambik makanan masin or masam... advice ini dpt dari doctor...and now I'm in 36th week... my HB now is 11.5... dulu hb I 9.1 jew