bukaan baru 1cm dn kontraksi mcm main2..alahai

Alkisahnya,, kemarin semalam tepat jam 4 sy pegi buang air kecil dn mndapati pantyliner ada wrna coklat yg x terang lgsng tapi cukup menarik perhatian sy. Sekali lihat lubang jamban sy pun cuba rasakan sesuatu kluar dn sy fokus tgk, ada 2 tompokan lendir yg pekat dgn texture mcm jelly berwarna coklat jatuh tenggelam.. rasanya sy x salah lihat.. tapi masing blur. Siap gmbr bgi tgk suami. Suda bgi dia tgk, dia pun ckp x pasti. Sy pun tidur ptg tu smbil ingatkan suami,sedia2 ajer mgkin besok atau lusa. Sblm tu wktu tghri dia, sy rasa sakit2 contraction plus perut mngeras.. gerakan baby yg bagi sy sgt lah lemah.. d bawah tu rasa mcm push2 dari dlm, rasa mcm ada yg mau kluar.. ? Jadi besok nya iaitu ni hari, bangun2 xda rasa sakit apa2 tapi perut keras.. picit2 sikit, keras mcm batu. Pelik. Tapi lepas tu hilang balik baru la lega. Bangun dn srpn, hntr laki p keja naik motor. Masuk ruma balik pastu makan dn bgtau mami bapa psl smlm dn hari ni tu pun parents yg tnya sy. Sy bgtau la mcm sy ckp. Selesai bgtau, dorang pun bergegas bersiap untuk p kerja. Sy smbung sarapan tapi lepas tu kluar sesuatu. Ya sy dpt rasa dn sy tgk, kali ni wrna coklat yg lebih jelas warna dia hampir mcm ke arah darah yg mau habis period sudah. Sy bgtau mami, mami sy lebih panik dari sy. Sy tnya balik bukan keputihan ka? Mami sy tanya balik, masih ada keputihan ka? Tekejut sy! Eh x la.. cuma akhir2 ni mmg ada saja yg kluar tapi baru hari ni bgini.. mami pun suruh besiap saja, sedia2.. call suami suruh dia pulang bawa sy p hosp. Sy iya iya kan.. dan sy ambil keputusan untuk bagitau suami tapi x panggil suami. X tau pula, mami bagitau bapa lepas tu bapa bagitau boss suami sbb dorang kenal n keja sama jabatan cuma lain2 tmpt, belum sempat suruh pulang c suami sudah dimaklumkan sampai disuruh pulang.. aduh.. ingt petang nti atau malam sikit. akhirnya, kami berjumpa kembali d rumah ?? boleh gelak2 smpai suami mengeluh "betul ka tengah sakit?" Memang pun belum rasa sakit.. pelik jangan cakap, sy terima benda mcm ni boleh berlaku.. jadi kami pun pack barang just in case kalau betul2 kena stay.. kami pun bertolak ke hosp. Smpai hosp, sy sndri masuk dn lapor diri d kaunter. Sy pun ikut la ckp nurse. Cek berat bdn, cek ctg smpai ke seluk for the first time , auchhhhh!!! dia punya seluk bukan kaleng2.. nurse tu dgn wajah sedikit dingin tapi tutur katanya yg sopan bercakap, "1cm dilate" okey.. dorang balik2 tnya ada sakit x, sakit2 masa kluar tanda tu ada? Sy jujur la ckp xda sakit2 kuat. Ada pun kmrin. Hari ini kalau ada pun masi bole tahan.. tapi mmg xda terasa sakit la, ada pun rasa dihujung tu mcm ada yg mau tekeluar dari pintu rahim tu..disuruh lah pulang.. so disuruh jalan2 utk cptkan bukaan.. tapi herm sampai skrg x dpt merasa perubahan.. kontraksi mcm main2 la. Smlm bukan main, hari ni..,haduii.. harap2 ada la bukaan tu. Skrg lagi tidur dn xda sakit.. huhu.. bila laa cpt bukaan..

2 Balas

Sama cam sy...tp kluar drah skit je...sakit bila mngeras n kontraksi palsu...masa tu dh 38w n duk tgah c.up kt klinik...nurse suh blik prepare brg n suh g hospital trus sbb tnda2 nk bersalin dh ade..baby pn nurse ckp duk bwah dh sgt...sy pn ape lg...balik rmh pack brg n mkn2 skit...eh2 duk tgh mkn xde rasa ape la plak...tggu pnya tggu mmg dh xde rasa sakit cuma mngeras je...so, sy x pergi la...skrg dh 39w4d...bby ttp mngeras n aktif je...trus c.up cam biasa lg la...

4y ago

Alamak.. tup2 x jadi pergi.. nasib lah x pergi, x mcm sy ni sudah masuk kali ke-2 pergi hosp bawa brg at last pulang mcm tu saja.. lama jg ya tunggu dari 38w sudah turun tanda, 39w baru bersalin.. x tau lagi sy ni.. masih duduk d rumah ni.. contraction main2 tapi mcm betul pun ada.. main suka hati saja serang kita.. haihh.. Mcm ni la kalau bakal2 mommy ni jenis x sabar2 timang baby 😂😅

Ni mesti dlm ni minggu jg bersalin

4y ago

InshaaAllah harap mcm tu lah.. skrg ni masih bole baring2 main hf.. x terasa pula mau bersalin ni.. 😅😅😅