Sedih dan menyesal sbb diri sendiri

Kalau lah sy sedar. Tapi manalah sedar sbb seolah olah itulah watak sy dlm pentas. Seorang pengecut dan ada fikiran nk jadi org paling baik n mampu tolong. Salah betul. Dsbbkan sikap watak sy tu, suami sy x boleh percayakan sy sudah. Dan sy sedih, sbb sy rasa kenapa lah bila diluar pentas baru dpt fikir baik buruk. Kenapa bila berlaku sesuatu cerita dlm pentas kehidupan sy , lepas tu sy juga yg menyebabkan masalah. Apa2 perkara yg tiba2 berlaku dlm cerita sy mesti sy yg bertindak mcm watak utama. Tapi x padan2 . Gara2 yg sepatutnya sy x mampu. Dah sepatutnya ada alur cerita. Tapi sy keluar dari landasan cerita sbnr yg mana sy cuba buat yg sy sbnrnya x mampu. Mmg salah sy. Sy tadi sbnrnya sy tulis pjg2 mcmna benda tu jadi tapi error,apps has been stop. (Mmg selalu mcm ni kan..) xpa lah ni kali sy buat pendek2. Xsnggup tulis sama sekali mcm dlm tulisan sy sblm ni. Ceritanya sy kena chat kwn lama sy. Dia mnta tolonng. Mula2 tu sy dah agak bila dia ckp sorry,urgent. Memerlukan. Dan dia pun ckp rm30. Sy apalagi.. ya.. sy pergi ss baki duit dlm bank. Ngam2 rm34. Dia ckp x apa. Tapi sy yg sepatutnya ikut jalur cerita jadi wtk sampingan, tiba2 pergi ckp "tapi tunggu. Sy cuba mnta bantuan bapa sy" dia ckp susah2 ja,okey. Sdgkn dlm hati sy "x berani. Mcmna ni" jadi sy tunggu dlm bbrapa minit sampai sejam dan sejam lebih utk pasang keberanian. Nmpk mcm komedi saja sy ni. Sempat tgk cerita d viu. X serius. Fikir2 mgkin dia tau sy xdpt tolong juga . Tgk la sy cuma ada rm34. Atau duit cash ya? Mcmna mw kirim? X berani lh. Mgkin dia x perlu dlm cash. Sambil tu sy masi tgk viu. Dtg balik chat dia, dia ckp macamana sudah? Sy terhenti aktiviti kjp. Jadi xsenang duduk. Apa nk ckp? Sy nmpk dia ckp kwn2 lain blum balas. Terdiam lagi sy. Maknanya sy hrpn dia skrg. Terdetik tu ja sy mcm jadi berani pergi ckp dgn kakak sy. Sy dtg saja , sy tnya dulu knpa rm30 sy nk tolak tpi dlm akaun sy tu ada rm34. Mmg xboleh tolak ka? Sy ada mau beli sesuatu. (Dan sy lupa. Kami kalau bercakap pasti akan ada tanya bertanya lagi. Jadi dia tanya apa brg sy nk beli. Gugup trus. Terus teringat susu airiz yg baru sy ckp dgn kwn lama psl tu sbb kwn sy jual susu tu) sy ckplah susu airiz. Dia tnya lagi apa tu sy ckp milk booster. Dia ckp lah psl postage, mgkin sbb tu. Sy ooh ohh.. dia teruskan ckp psl shopee.. ya Allah! Gara2 sy cuma oh ohh cerita kami jadi psl shopee dn postage dan wallet. Sy baru ckp psl online banking. Baru dia ohhh bukan wallet. Okey soalan demi soalan bermula lagi. Sy pun yg x ready terus tergesa2 cari psl susu airiz,kedai mana,brpa ringgit,brpa rnggit yg kwn sy jual pun sy cari.. sy mcm jadi bingung disitu. Cerita kami dah lain. Xdpt direct lak. Gara2 takut x dpt kena tolong,cerita lain yg keluar. Haih pengecutnya sy.. ada saja jadi. X pintar btl kn. Last2 dia ckp dia tolong beli kan. Sy jadi speechless dn aduuh..Sblm tu sy sudah bgi hint2 mnta tolong tmbh rm10 dlm akaun jadi sy beli. Tapi mcm dia pilih bantu beli kan. Pdhl lain lagi niat. Eshhh budunya sy. sy ckp xpyh lh xjadi. Dia ckp pula xpa,bagi link. Sy speechless lagi. Tgk muka kak sy yg masa tu x bole bincang lagi dah sbb dia ngam2 tngh dtg bulan. Sy bagi ja. Duh! Silap lagi sy disitu. Ni patut kalau xnak xpyh bagi tapi sy p bagi gara2 takkan dtg2 sana sudah berabis ckp psl itu ini susu airiz terus x jadi apa2. Masalahnya lagi knapa lah sy x tegas ja ckp xpyh xjadi. Tapi masa tu sy rasa nasi dah jadi bubur. Aduh.. sdgkan bila sy diluar pentas, sy bole fikir perkara tu bole xjadi wlpun dluar sgkaan. Yala mgkin kalau ckp xjadi dgn lbih tegas,baru dia ckp yala okey. Mcm tu. Sungguh hnya gara2 nk buat kakak sy anggap bgtulah ceritanya,snggup btul. Ya Allah! Mcm lepas ja siap semua tu , sy jadi memaki diri sendiri. Bodohnya sy..knapa lhhh.. tengok tu! Hmm.. susu airiz yg patut sy beli nnti sendri, dia pula yg beli kan. Ya Allah!! X betul sy ni.. Terus sy ckp dkt kakak sy, sy pegi lah dgn bapa sy mau tmbh duit dlm rm10 saja supaya bole tolak kalau mw beli ssuatu. Bila sy ckp bgtu dpn kkak sy, dlm hati sy harap dia tau itu sbnrnya sy perlu dari tadi. Tapi sy tgk mcm dia ingt mmg sy nk pergi tnya bapa. Ermm saja. Jadi sy pun befikir mgkin mmg xjadi. Terus tertembung dgn bapa sy dpn tangga. Bapa sy tnya mana baby. Sy ckp tidur. Terus kmi cerita2 masa tgh naik tangga. Dan bila bapa sy hmpir masuk bilik. Boleh pula sy dgn alasan lain. (Nampak btul kan sy x berani. Xda rupa boleh mmbantu langsung! Perasan jadi org mampu.) Sy ckp, pa boleh tolong tmbhkan rm10 kah dlm akaun maybank sy. Sy mau beli reload tapi ngam2 rm34 tapi xdpt tolak. Msti ada baki dlm rm10. Trus bapa sy ckp aik ba yalah. Skrg kw lagi tiada duit kan. Kesian. Tunggu lh. Dlm hati sy, ya Allah sy xda duit. Sedar diri skjp. Tapi semangat pula mau bantu bagi duit rm30 kwn sy. Sy jadi happy skjp. Belari anak pergi bilik dan guling2 atas katil sbb akhirnya boleh juga bantu kawan sy. Kesian lah tu anak dia baru berapa bulan. Akaun suami dia yg xdpt buka. Mgkin dlm akaun kwn sy lagi sedikit. Sbb sy fikir bila2 masa duit sy boleh brtmbh balik. Sy fikir2 yg kluarga sy lebih baik sbb ibubapa sy yg masih bekerja. Suami yg nnti bulan 12 baru keluar gaji. (Telampau positif kn).. sy fikir mcmna kalau masih xdpt tolak rm10, kn bgus bapa sy bgi rm20 ka. Jadi bila bapa sy dtg, dia bgi lah. Tunggu2, dtg notification. Rm50. Aduh! Bnyk btul ni. Sy ckp rm50 ni pa! Dia ckp iya,saja bagi bgtu sbb duit kw sikit sudah. Ya Allah sy masa tu happy tapi siapa sangka skrg ni sy rasa sedih dn menyesal. Lepas bagi transfer rm30 sy masih happy. Tgk2 chat sy dgn kawan sy psl sy bantu dia dgn usaha pengecut sy tu, sy pun delete sbb takut suami nmpk. Sbb sy sedar bila sy buat sesuatu d blkg dia, mmg dia akan kecewa marah geleng2 kpla xsuka. Tapi masa tu sy kengkonon cuba yakin dan rasa happy sbb dah dpt tolong. X apa lh, konon. Diam saja. (Mlm tu jg suami sy cek sbb ibu sy transfer duit dgn kami semuaa, klau sy tau sy tunggu sja..haihhh!) Kan padan muka. Nampak bila sy tengok sendiri dgn pndgn sy mcm sy yg berkuasa dlm mmbuat pilihan. Tapi yg sbnrnya bila ber suami isteri ni, sbnrnya suami yg lebih patut menyerlahkan kuasa dlm mmbuat pilihan wlpun dia rasa x mahu tapi sy mahu. Disebabkan sy masih ada prinsip d mana suami wajar tahu apa yg kita buat,tapi sy sudah buat satu kesilapan besar tu. Tak. Bukan satu kesilapan. Bukan satuu.. sebelum2 niii mcm yg saya ckp, kenapa bila diluar pentas sy baru boleh fikir baik buruk. Bila dlm pentas , dah mcm orang x pintar x boleh fikir langsung. Bodoh betul sy.. trep betul nk jadi orang yg mampu boleh tolong, hero lh sngt. Mungkin sbb sy rasa happy kalau sy dpt buat semua tu. Tapi sy x fikir keadaan semasa. Sebelum2 ni sy lagi byk buat kesilapan. Yg berkaitan yg x berkaitan yg lebih kurang yg langsung tidak. Tapi suami sy skrg sudah mcm dia set dalam minda dia yg sy ni penipu,pembohong,tidak jujur. Bukan sy xprnh cuba baiki sikap watak sy ni. Tapi sekali bila ada saja berlaku, mesti sy akan buat sesuatu yg sepatutnya hanya org yg berkemampuan boleh tolong dan tidak pengecut mcm sy. Sy mgkin jauh dlm sudut hati mahu buat sesuatu kebaikan. Sgt2 meronta dlm hati. Dan mesti sebab sesuatu keadaan.contoh mcm baby dn ibu yg memerlukan beli pampers dan susu. Tapi sy umpama xda rupa mcm tindakan. Minta tlong kakak lain dcakap. Terus lain kejadian. Minta tolong bapa, menjadi.. Tapi dngn lain alasan. Kenapa takut betul sy ckp hal sbnr. Sbb sy anggap sy pasti kena ckp sibuk jaga org lain. Diri sndri x jaga. Sedih. Sbb sy sedar diri juga sy ni sndri x perfect. Jaga anak pun bby 10 bulan x tembam mcm bby lain. Makan minum asyik2 ibubapa sy tolong urus. Suami sy yg kerap mengeluh dgn sy. Sy yg tngh on healing baiki sikap sy yg lain ,,makin bertambah keruh akibat watak pengecut penipu x serupa niat. Sbb tulah suami sy ckp sy penipu. Sy cuma akui, sy x berani. Sy pengecut. Xda confidence diri. Suami sy lebih kerap ckp sy penipu,pembohong,suka putar belit. Dia okey lah ckp sy mcm tu sbb dia semulajadi ada keberanian. Sedih sbb rasanya sy mcm putus asa sbb nmpk sgt mindset dia mengatakan isteri dia ni dah x boleh dipercayai.. Sy skrg sedar,patut sy stay jadi watak sampingan.. sy benci dgn diri sndri yg suka ambil peluang jadi org yg mmpu sdgkn sbnrnya x mmpu. Beli byk2 utk diri sndri dgn duit dlm bank mngurang. Lepas tu sudah sikit bgtu ,masih trep bole bantu kwn. Kwn2 semua.. korang jgn lh cuba2 rasa okey utk buat sesuatu kebaikan tapi d blkg suami. Lagi bagus biar suami tau kw nk buat kebaikan tapi dgn cara biar suami tolong sekali. Sebab bila kita sndiri2 dan xda byk duit tapi nk tolong jgk, kita akan lebih byk buat prkara x baik mcm minta duit bapa dgn alasan lain. Dan mnta tlong kakak smpai jadi perkara lain lepas tu dia yg beli brg yg bukan skrg kw nk beli. Mgkin kalau kita ckp suami, dorang akan peringankan. Walaupun kw dah tahu suami kw takkan tolong. Sbb dia dah tahu kw cuma ada sikit duit. Sdgkan kw nk btl. Tapi sbb sy nk sgt tolong spatutnya sy sabar sabar sabarrr dn jgn minta kalau boleh sabar.. lgpun kwn sy ckp x apa , nnti dia try tnya mom dia tapi maluu. Mcm tu.. hmm.. tebalik pula dgn sy, x malu mnta org tua.cissss.. #1stimemom rasanya sampai sini saja lh. Sy cerita ni mahu bagitau ,, mungkin majoriti isteri mcm sy ni lah .. suka buat benda d blkg suami yg suami x tahu. Ya Allah dosanya sy.. Xpatut sy nangis2 sbb geram suami ckp sy penipu pembohong suka putar belit. Patut sy ckp, x pa.. lain hari sy dah x mcm tu.. Tapi mana berani. Sbb konfiden diri sy sngtttt rendah.. Allahu.. moga2 Allah beri kekuatan utk kita jadi isteri yg solehah dan tidak ulangi kesilapan mcm sy ni.. aamiin. Kalau lh korang npk dpn mta,confirm tgk sy mcm komedi. Nk bantu tapi x serupa tindakan. Mcm mr bean pun ada. Mcm org x betul. Dah watak sy dlm pentas begini. "Sy harus keluar dari pentas ni n jadi asli diri sendiri mcm watak sampingan sblm2 ni. Padan muka sy berani2 mau jadi watak utama. X padan2 tolong org dngn identiti tidak sesuai untuk menolong mcm org2 yg mmpu. X kaya pun. Duit xda ada hati tolong lagak mcm lh kw ni kaya." -hatisayayangmengatadirisendiri Itu saja la. Sekian. Para isteri jgn belakangkan suami. Jgn mcm sy. #otwhealingmyself #betulkanygbiasa #biasakanygbetul

1 Balas

xsangka sy baca cerita sis smpai hbs pulak..😅niat sis baik dh..tulah kdg kita btindak melulu sgt kn..xpikir betul2...kalau ikotkn..bole je ckp dgn kwn sis tu..bole bg 20 ringgit je ke...kn..pape pn,sis tbaik👍..

3y ago

moga hari2 kita yg bkl mndatang dpt kta tempuhi dgn lebih baik, tenang n sabar sis. sy doakan sis dpt kekuatan jadi isteri yg taat aamiin, hrpn para isteri ni sy pn nk jdi mcm ni hehehe.. aamiin 🤲🤲😊❤❤❤