Selamat Bersalin

Alhamdulillah selamat bersalin anak pertama, baby girl secara normal & berat 2.7kg pada 21/12. Patutnya 23/12 due, tapi baby nak keluar awal. Pukul 3 pagi pecah ketuban, pukul 4.50 pagi sampai hospital masih tak rasa sakit. Pukul 5 pagi dah start rasa mild contraction tapi boleh tahan lagi. Pukul 6 pagi doktor check baru buka 1cm. Pukul 7 pagi doktor check dah buka 8cm. Cepat cepat kena tolak masuk Labour Room & suami pun sempat masuk jugak tengok proses bersalin. Alhamdulillah tak lama kena tahan sakit contraction tu. Nama diberi Nur Eliya Hafiya yang bermaksud Nur - cahaya, Eliya - yang cantik dan membesar dalam ketenangan dan kasih sayang, Hafiya - sangat baik

Selamat Bersalin
34 Balas

Waaa alhamdulillah dah bersalin.. baby comel umma😘 cepatnya proses bersalin.. 🤗 selamat berpantang, dh nak hbis tu, kuat2 mami..🤱🤗 beza betul dgn penglmn sy lahir anak pertama.. bestnya 1 jam ja dah smpai masa proses bersalin.. 1cm sy tunggu punya la lama masuk smpai 3 hari tunggu bukaan kat rumah, smpat la bt rutin mcm biasa.. x sakit sngt pun 1cm tapi rasa x sabar baby kluar.. bila dah smpai masa yg sy sendiri tentukan , p hosp sbb x puas hati tunggu lama sgt 1cm.. rupanya baru 3cm tapi dah bole duduk d hosp tnggal d wad dah.. mestila sy happy.. sekali masuk 4cm dah mcm cacing kepanasan.. tahan air mata sudah.. 7 mlm smpai jm 10 lebih baru dpt msuk bilik bersalin tu pun baru 4cm.. lama tunggu bukaan smpai jm 2 lebih pagi x tahan..masih 5cm ke 6cm pula..haduh.. smpai jam 3 masuk 7cm, sudah betul2 mnggigil x tahan dn x dpt tunggu 10cm dah,sy berabis mnta beranak.. 7 ke 8cm tu juga la sy usaha mau lahirkan smpai la lahir betul2.. tepat jm 3:21am lahir masa tu.. 28hb november...patutnya 29 tapi tulah baby ikut mami dia pula, pun sma2 x sabar.. baby kurg 1kg dari baby sis, 2.6kg.. heheh.. 😍 nama baby sis 'Eliya' tu dah hampir2 kami namakan baby kami tapi x jadi.. Jadi lah nama Kayyisa Hanin..

4y ago

Itulah.. kalau x,dah sama nama,boleh jadi geng Eliya..😂 pastu satu umur x jauh pun tarikh lahir.. ehehe..🤭 entahlah.. sy fikir sy nk mcm sis bila buka 1cm terus bole otw beranak dlm masa sngkat.. tapi ni lama betul.. boring la bila x terasa nk beranak.. boleh2 sakit dia mcm main2.. xpa kalau x lama lagi dlm masa bbrpa jam tapi ni 2 hari lebih.. sempat buat rutin mcm biasa, hmpir terlupa tngh tunggu bukaan, x jadi bedebar..😂 rasanya dia balas rasa x sabar melahirkan kot..kan..

Tahniah.. Alhamdulilah dpermudahkn, sy pun mcm tu, pecah air ketuban awal pagi, x rasa skit sngt time pecah tu. 1st check baru 1 cm, pkul 7 pagi da 8 cm..

4y ago

Kan. Air ketuban pecah awal pun tak sakit. Slow slow sakit tu datang. Alhamdulillah dipermudahkan urusan kita ☺️

Alalala comelnyaa. Tahniah sis. Moga baby & momy sihat2 walafiat. Aaamiinnn3 yaa rabbal alaminn. 💖💛💕

Alhamdulillah.. Tahniah awak.. 😄 semoga awak sihat.. Bby comel pun sihat.. Aminn.. Selamat berpantang..

4y ago

Alhamdulillah. Terima kasih sis 🥰

Sama berat dgn ank sy tp ank sis x mcm 2.7kg😆 bobotnya dia gerammm. Tahniah sis dan slmt brpantang

4y ago

Itu la.. Janji baby & mummy sht kan🥰

Emmm emmmm xtau nak cakap ape geram tengok dagu berlapis tu ape pun tahniah 😊😊

Bestnya contraction pain skejap je. Sis ada apa2 amalan ke yg bole share..

4y ago

Tq sis.. inshaAllah nak doa mcm sis jgk.. hehe

Alhamdullilah... senang btul bukak jln... baby pun comel... tahniah ye..

4y ago

Terima kasih. Alhamdulillah ☺️

Waahh bestnya la sekejap je sakit contraction..huhu...sy sakit lama jgk

4y ago

Alhamdulillah. Saya pun tak sangka sekejap je sakit contraction. Huhuu sekejap pun rasa macam lama sangat 😅

Alhamdulilah syukur . Mudahnya awk bersalin . Selamat berpantang ye sis

4y ago

Alhamdulillah. Terima kasih sis ☺️