Hi saya dah selamat bersalin 15 march

Baby nak keluar betul2 hari due dia 15 March 2023. Banyak liku2 nak keluarkan baby boy berat 3.9kg ni Saya admit ward 12/3 sebab leaking sikit air ketuban. Masa dekat PAC dah kena seluk bukaan baru 1cm dan scan baby 3.5kg sahaja so doktor bagi ja nak normal delivery. So sebab dah leaking ketuban dan dah ada bukaan, doktor bagi masa dalam 24jam kalau takde progress kena induce bersalin. 13/3 bukaan baru 2cm. Sehari buka 1cm ja awak semua. Memang bukaan saya lambat, macam2 exercise saya buat. Tapi contraction saya teruk sangat sampai kena minta painkiller. Saya dapat painkiller 3 kali doktor suruh bagi. Time ni check masih 2cm tp doktor tak jadi nak masuk ubat lagi sebab saya ada regular contraction so tunggu next day. 14/3 check bukaan waktu subuh masih 2cm. So doktor decide induce ubat. Bermula la drama contraction yang memang sakit gila. Sakit sangat tak sama dengan contraction asli. Tapi bukaan 3cm sahaja. 15/3 check pagi2 bukaan dah 4cm so doktor tolak pi labour room. Sini bermula nyawa nak putus korang😭 kalau ingat balik takut nak bersalin dah. Masuk LB terus diorang pecahkan ketuban saya, sakit juga. Kena seluk banyak kali, doktor nak buka jalan. Paling sakit sebab diorang drip induce nak buka jalan. Drip ni sumpah sakit gila, sakit mcm nak putus nyawa. Saya ambik painkiller tak jalan, sedut gas pun tak jalan. Last sekali saya ambik epidural sebab memang dah tak tahan nak mati sangat rasa dia. Dari pukul 7 pagi sampai 6 petang, bukaan masih 4cm padahal contraction saya dah teruk sangat. Akhirnya doktor decide untuk czer sebab dah 12jam tapi takde progress bukaan. So dengan redha czer la pukul 7petang, selamat melahirkan anak saya pukul 740petang. Alhamdulilah baby selamat. Cuma ibu dia la ambik pengalaman sungguh nak keluarkan anak sulung. Hari ni dah boleh discaj yeay. Semoga urusan ibu lain dipermudahkan. Kalau boleh jangan induce, macam nak mati🤣

5 Balas

ermmm..sama la kita.... serah diri 12/3 sbb gdm on diet control.. due 13/3 13/3check bukaan 1cm so doc pakar bagi masa sampai 15/3 kalau x da progress die nk induce 14/3 check 3cm -doc tukar plan kalau x bersalin hri ke esok nk tolak p labour room pecah ketuban 15/3 pagi2 check jln..doc ni agak chubby 😂... die ckp" bukaan awak ngam2 3 cm.. sy nak bagi 3cm x blh sbb jari sy x blh stretch kt dlm..so sy bgi u 2cm je dan sy nak induce skrng" induce je lahhhh... 7.30pgi die induce... sertamerta contraction teruk gila..mmng induce ni berkali kaliiiiii gandaaaaaa sakitnya dr yng contraction asli..sape yng rasa je tau... makin kerap sakit..tpi sy tahan.. sbb x nak dok labour room lama2... sekali air ketuban dh strt leaking..lari dkt nurse bgi tau..terus masuk bilik check 4cm dh..tolak masuk labour room 12.15pm.. sampai lahh pukul 6pm lebihh.. x da progress.... dh cucuk ubat tahan sakit..xpi tahan dah.. ..sakit tu..adui..bukaan 4cm +contraction terlampau tinggi bukaan tahap 4cm+air ketuban leaking = emergency czerrrr!!!! 7.14pm lahirlah putera sulung sy

sis macam saya, saya 3x kena induce tapi bukaan 2cm je..itupon doc yang tolong bukakan..last2 masuk 3x induce saya hampir pitam n terus emergency tolak ke LR..itu pon doc masih nak saya bersalin normal. 3x induce 3x juga saya ambil painkiller sebab detect contraction yang kuat. Masuk LR doc pecah kan ketuban dan bagi induce drip sumpah azab sgt, sedut gas tak jalan, saya berserah segaleye. Tengok CTG baby jantung macam tak ok, tapi Alhamdulillah 5 jam dalam LR dari 2cm tibe2 full itu pon saya menjerit sepenuh hati panggil doc, sebab time tu nurse n doc utamakan bukaan yang besar, saya bukaan 2cm je so mereka kata lambat lagi, sekali saya yg bersalin dulu. Baby terus ke NICU sebab baby kurang oxygen. Saya pon tak tahu la kenape doc boleh nak saya normal dengan CTG baby tak berape ok. atas alasan bilik OT penuh..ape2 pon saya bersyukur baby selamat n saya yakin itu dah jalan takdir saya untuk melahirkan anak.

Alhamdulillah, sis ibu yang kuat❤️tahniah sis...belum tentu ibu yang lain sekuat sis...mesti baby comel kan,bambam betul...geramm🤭selamat berpantang ye sis🤗

Hehe.. Syukur.. Mudahan pulih dgn baik tanpa mudarat.

cerita sis sama dgn sy.. serik nk brnk lg

1y ago

paling sakit drip induce. msa tu rsa nyawa 50-50 ja. duk pkir hidup atau mati. sampai demam tahan kesakitan..mntk ubt thn sakit doc tk bg. lpstu blh plk doc ckp , eh td elok je ttba demam. grm betul . sy smpai 10x kena seluk siap diorg tlg buka jln 😌 total 6 org yg seluk buat experimen ka apa tktau la 😅