40weeks 5days selamat bersalin

Akhirnya sy selamat bersalin baby girl at 40weeks 5days. Overdue 5hari. Alhamdulillah baby nak keluar tepat masa sehari sebelum kena serah diri, (active labour) bermula 4am 5/6/2023 terus pegi hosp dh start contraction 5minit sekali, bukaan dah 4cm. Layan contraction 5am-6am bukaan dah 6cm serius rasa sakit nye mcm nak teran dah, kelam kabut nurse tolak ke LR, sampai je LR tak sempat tunggu husband masuk, terus rasa nak teran, 2x push pop keluar kepala baby beserta air ketuban. Bertarung keseorangan husband tak sempat nak masuk 😭 baby 2nd ni cepat sgt pula proses nya. Masa abg nye 38week dah bersalin tapi makan masa 12jam utk bukaan. Allahu lain anak lain pengalaman nye. Syukur alhamdulillah semua selamat. Sy doakan moms tgh tunggu hari dimudahkan urusan bersalin. Aminn.

40weeks 5days selamat bersalin
34 Balas

Alhamdulillah happy dgr . Tp x sangka pula sy kan, bole jugak bsalin sampai 40w. sy 39w6d . Ceaser . Mungkin kalau sy tunggu lagi berapa hari, mungkin jg sy bsalin normal agaknya . Sbb sy takda tanda lgsung masa tu. Maintan buat senaman squat, jalan itik ( ni mcbr buat sy) , naik turun tangga, round² taman smpai penat😂 Dtg appt hosp. swasta pada 39w. Sy kata xda tanda. Doc bg masa 5hari utk pemantauan. appt 39w5d . Pun xda tanda . Doc cek bukaan , cungkil dalam tu, then said 1cm dh . Baru la ada pdarahan lepas dia cungkil. kenapa kn sy rsa , mcm doc sgaja cungkil spya ada bukaan, wlupn xda bukaan waktu tu. Doc decide masuk ward jam 12am sbb dh ada 1cm. Lepastu dh admit. Dari jam 1 pagi hingga 1 tghri bukaan smpai 6cm ja . Tu pn depa induce drip dari jam 9pagi. dgn ketuban ,nurse tlg pecahkan . Bukan ke tunggu ketuban pecah sdiri? Pengalaman bsalin yg sy x rela hati pun masatu 😂 sbb mcm kena paksa bslin pdhl sy sihat ja , baby pn sihat. Xda risiko bdasarkan cek up minggu2 . kenapa sy rasa pihak hospital tu mcm x tunngu mcm sis kan

10mo ago

sy dh 4j bukaan msh sm 2cm...xda rs cntractn lgsg...tu kot ctg bby pn jd xcntk...tu trus czer je

Ya ctg ada buat sbb msuk wad 12tghmlm, tunggu smpai tghri utk bukaan. Pagi ke tghri labour room , emergency czer , pnafasan ke jantung baby drop masa kontraksi kuat bukaan 6cm. Jam 2 masuk bilik bedah , takdir dh tertulis. Siapa diri ni hendak pertikai normal ke czer ke . Semua ada hikmah. Jika czer yg tbaik, itu la yg sbnrnya memudahkan sy bsalin masa tu jugak dan selamat ibu anak . Alhamdulillah sy bsyukur wlu kdg tertanya2 why and why 😂 #Alhamdulillah

Alhamdulillah syukur tahniah sis..selamat berpantang ye..semoga Allah permudahkan segala urusan sis Dan baby..semoga baby jadi anak yg solehah yg dgr kata ibu bapa serta taat dgn perintah Allah..amin²...ya Allah sy Rasa mcm best nya jadi ibu..sy nak sgt jadi ibu mcm org lain..nak sgt merasa jadi ibu..sy sedang TTC...rezeki sy blm Ada..🥰

Alhmdulillahhh selamat berpantang…sye due bulan 9…x sabar nk tunggu 1st bby kluar anak sulung plk tu xde pngalaman kann lagii🤲🏻❤️semoga dipermudhknnn la segalanyaa doankn sye juga iy awaq ii smue…semoga awaq semua pon dipermudhknn segala urusannn bersalin…aminnn yaa rabbbb❤️🤲🏻✨☺️

alhamdulillah. tahniah mommy. saya pon baru bersalin 2 minggu lepas. allah mudahkan urusan saya walaupun 1st baby. syukur sgt2. sakit manja dari 5am. sakit extreme dari 11pm. meneran di LR dari 2.30pm. Baby keluar 2.47pm. tak sabar nak pregnant next baby huhu tapi akan tunggu 2 tahun juga lah kot inshaallah.

tahniah dan selamat berpantang awk. kita punya pengalaman hampir sama. 1st baby bertarung nyawa dkt 15j. untuk yg 2nd baby alhamdulillah allah mudahkan. masok labour room 9.15pm baby keluar 9.30pm. both baby husband xboleh teman dlm labour room

11mo ago

saya 1st baby hampir kena ceaser. nurse dh tolak masok bilik operate pon awak. baby keluar normal dlm bilik operate. sbb doctor pakar bedah nak soh sy try normal dulu. inn shaa allah, sy doakan proses kelahiran baby awak yg no. 2 dipermudahkan yea. awak sakit tak lama🌻🤍. aamiin aamiin ya mujib. masa sakit contraction tu awak byk kn zikir nabi yunus dn belajar teknik control pernafasan. setiap kali contraction dtg awak tarik nafas dlm 10saat ikot hidung dan lepas ikot mulut pon 10saat.

Selamat berpantang awak 🥰 saya pun tak sabar nak tgu 2nd baby ni… girl jugak 😍 hopefully sama mcm awak 40wks… anak sulung dulu boy ngam2 40weeks… sy ade lg 60days to go ❤️

ohh mmg byk juga kes doc tlg pecahkan ketuban rupanya. Ya la, utk memudahkan proses kelahiran agaknya kn . Tp cpt jg Alhamdulillah bukaan awak. Sy lambat , mybe anak first 😂

doakan saya 5/6 tahun lagi dapat baby girl. saya dah dua hero 🤣 mak nak melayan abg2 ko ni dulu sebelum kot2 pwincess pulak kot keluar 🤣

alhamdulillah tahniah puan😍 dan slmt berpantang..mg bby mmbsr dgn sht dan mnjd ank solehah buat ibu ayah..aamiin