Ttc 4y - Rezeki dari Tuhan

Alhamdulillah all praise to Allah. Dapat rezeki tak disangka² sungguh tak sangka betul. Period tak teratur dari sebelum kahwin. 2 tahun kahwin try check kot² ada problem laki bini. Turns out both takde masalah apa². Mungkin belum masa kami lagi. Try follow up o&g setahun, sampai clomide 3 cycle tak lekat juga. At last doc suggest pegi hospital besar untuk buat ivf. Dengan berat hati tapi tidak bermaksud putus asa, saya cakap kat doc. Kalau saya nak berhenti sampai sini boleh ke doc?. Doc paham dan beliau bagi kata² semangat InshaAllah akan lekat semula jadi. Dengan berjalannya waktu saya dan suami melalui hari² kami dengan apa adanya dan sentiasa bagi kata² semangat antara satu sama lain sampai satu tahap "its okay sayang, mungkin tuhan bagi kita rezeki lain" kami redha. Hati tenang. Orang sekeliling tanya kitaorang okay je. Main dengan anak kawan² sembang pasal anak² okay je. Yang ttc pasti paham la, mesti ada stock upt kan hehe. Satu hari tu, tengah hari tepatnya. Nak kencing tiba² teringin nak buat upt walaupun tahu akan dapat 1 line. Saje nak test². Celup tu laju je naik, line c terang. Saya angkat tengok dekat² kot² ada line samar² (masih berharap). Tiba² ada line samar, kejap je jadi terang. Double line! Sangat terang. Allahuakbar. Terlepas ayat tu dalam toilet. Menggelupur tak tau nak buat apa. Terus bersiap pegi klinik swasta nak confirm pregnancy. Sampai klinik tu hanya Allah yang tahu shaking sejuk debar segala macam. Masuk je doc tanya last period bila teratur ke tak. Then scan perut doc cakap tak nampak rahim ni kat belakang kena buat tvs. Lanjut scan tvs gerak² sikit tak jumpa apa² and for sure bukan luar rahim sebab takde apa². Tiba² doc gerak sikit nampak 1 titik dalam rahim. And doc cakap ha ni ada. Allah time tu mengalir terus air mata. Doc cakap kalau ikut last period dah 5weeks. Tapi saya tak teratur and tengok scan pun baru 1 titik mungkin masih baru around 2-3 weeks. Subhanallah dalam hati "nak kamu paling ditunggu² oleh semua orang". Selesai je masuk kereta terus vc dengan suami sempat la drama air mata. Sekarang dah masuk 5 weeks. Saya teringin nak kongsi cerita saya nak bagitau terutama ttcian, Allah itu maha baik. Dia lebih mengetahui apa dan bila yang terbaik buat kita. Sentiasa bersangka baik. Sentiasa syukur apa kita ada. Doakan orang lain juga. Tau itu ayat² clise tapi itulah yang saya dan suami buat. Nak tanya tips kitaorang takde buat apa² hanya menjalani hidup apa adanya. Maaf cerita agak panjang. Oh ya sebelum saya buat upt tu 3 hari sebelum tak silap, ada spotting sikit ingat nak period. Tanda² yang ada seperti nak period. Dah tahu pregnant buat masa ni takde alahan apa² lagi. Everything is fine. Doakan semoga baik² saja dari awal sampai akhir. Terima kasih yang sudi baca sampai habis. Tidak lupa juga doa yang terbaik untuk semua. InshaAllah ada rezeki untuk semua.

Ttc 4y - Rezeki dari Tuhan
20 Balas

alhamdulilah syukur..sebak sangat saya baca,saya pun mcm tu juga..2 tahun ttc..saya kawen agak lambat ..35 Thun kawen,37 Bru sah mengandung.. dgn saya obes,suami lak pernh kena strok Dan Ada maslh buah pinggang,kami lak pjj cuma seminggu sekali je jumpa.sepanjang 2 tahun kami kawen,mcm2 org suggest pergi cek kesuburan semua,sbb dierg fikir faktor umur,tp kami tetap sabr ..klu ada rezeki tak kemana,pernah juga kami bincang nk pergi cek,yelah ..nk cuti bukan senang..suami Sy kata,kalau ada kekurangan salah sorang,harap kita tak menyalahkan antara satu sama lain.. tkut benda mcm ni punca boleh jadi keruntuhan rumah tngga .. alhamdulilah syukur dalam dok bincang -bincang perkara ni ..tak sedar mengandung ..sbb period saya memang tak betul Dari zaman anak dara lagi..tak sangka mengandung..dlu klu xperiod sebulan 2 sebulan asyik negatif bila cek pregnancy..skrg dh nk masuk 4 bulan.. doa selalu dgn Allah..Allah tu Maha baik..Maha perancang..

6mo ago

https://chat.whatsapp.com/DcbdYhIj53JFs4VdNDqpL7 61

Tahniah sis. Hepi for u. Sy pun ttc 4 tahun & insyaAllah Feb tahun dpn bakal timang baby. Cter sy pun sama mcm awk. Doc suggest buat ivf sbb sy ada mslh endometriosis. Dah 2 kali operate. Lepas tu ada pcos. Tiub pulak tersumbat. Mmg redha je sbb ivf bkn murah. Last² sy ckp kat diri sendiri fokus utk sihat jela dulu. Takyah fikir sgt psl anak. InsyaAllah tiba masa yg tepat akan ada. Dlm masa yg sama doa kat Allah jgk kalau cara ivf yg terbaik utk sy & husband dpt baby, cukupkan lh kewangan kami utk proses ni tp kalau seandainya sy masih ada peluang utk natural conceive. Mudahkan lh. Buka lh sumbatan pd tiub falopia sy & stabilkan lh hormon sy. Tup² sebulan lps raya dpt tahu pregnant. 3 hari lps anniversary pulak tu 😊 Mmg hadiah perkahwinan yg plg bermakna selama 4 tahun. Alhamdulillah. Doakan sy & kandungan sy selamat hingga ke akhirnya 😉

6mo ago

https://chat.whatsapp.com/DcbdYhIj53JFs4VdNDqpL7 62

hi mummy , alhamdulilah allah bagi rezeki .. terharu baca sampai rasa sebak .. kita sama kes tapi saya ttc 1tahun lebih .. sampai satu tahap saya dengan suami dah redha & dah siap buat perancangan nak adopt anak angkat .. tapi allah maha kuasa , rezeki datang pada tepat masa .. bermula dengan demam tak kebah berlarutan , pergi klinik ambil ubat macam biasa tapi still demam .. sambung lagi pergi klinik sampai last option dr kt klinik suruh check urine , waktu check urine memang takda langsung terfikir positif or apa .. tapi waktu orang lab pangil nama nak bgi result , mengigil tangan terima result yg urine positive pregnant .. allahukabar , malaikat kecil ni dah ada dalam rahim mama dia rupanya .. dia buat surprise dekat mama & papa dia .. melalak dua laki bini sebab terkejut

6mo ago

https://chat.whatsapp.com/DcbdYhIj53JFs4VdNDqpL7 63

Allahu sis. I feel you. I TTC 8years. Perasaan bila org sekeliling/ org2 office tanya belum berisi ke? Kenapa simpan telur lama2, dan macam2 soalan2 yang keluar dari mulut2 orang. I pun buat benda sama, jumpa gynae, test sperm suami, check hormone, macam2 cara dah buat. Last2 rupanya hormone i terganggu sebab i ada tumor. Tumor tu akan menggangu kesuburan. Alhamdulillah this year march baby lekat semulajadi. Even my gynae pun cakap my case 1 in million yang boleh conceive in the condition. Due i bulan 12 ni. Lepas bersalin kena follow up buat MRI and undergo the treatment. Apa pun, congrats mommy! Alhamdulillah rezeki tak salah alamat. Enjoy your pregnancy! 🥰 ❤️

6mo ago

https://chat.whatsapp.com/DcbdYhIj53JFs4VdNDqpL7 46

Alhamdulillah. Tahniah sis. Sebak sangat baca sebab terus teringat diri sendiri. Sy pun ttc 4yrs, Tapi alhamdulillah dpt family dan org sekeliling yg memahami sgt2, tak pernah sekali pun tanya pasal anak, even kalau ada yg tanya pun, diorang tanya secara baik je. Alhamdulillah Allah bagi rezeki betul2 di hari terakhir ramadhan, dpt tau sy pregnant. Sekarang tengah tunggu hari nak bersalin. Doakan ye semoga sy dipermudahkan urusan bersalin nanti. Sis pun take care, jaga diri awal2 kehamilan ni. Semoga selamat semuanya hingga saat melahirkan nanti. Tahniah awak! 🤍

6mo ago

Alhamdulillah doa yang terbaik buat awak juga semoga dipermudah untuk kita semua ya hugss 🫂

tahniah sis..jatuh air mata sy baca..sy pun mcm sis masa bulan 4 tahun ni. lps sy dan suami dh redha seredhanya.sy ttc 15tahun rezeki allah thn 2023 ni allah berkehendak..mcm xpercaya mmg sujud syukur masa kali pertama scan tu bby dh 6w dh dgr heartbeat bby.masa tu mmg sy nangis sungguh2 lps 15thn dpt juga merasa.skrg bby dh 32w lg 6w je lg..xsbr nk jmpa bby sy..doakan sy dan bby sht..dan selamat melahirkn nnt ye..take care ye sis..tahniah sekali lg❤️

6mo ago

allahu tadi ada komen 11tahun. ni 15 tahun. betul² insan yang hebat dan kuat. doa yang terbaik untuk sis semoga dipermudah untuk kita semua ya big hugss 🫂

alhamdulillah. start consume asid folic sehingga awak buka buku pink ya. selagi xde spotting/bleeding, inn shaa allah kandungan awak baik2 sahaja🌻. nak nampak baby & heartbeat klip2 nnt repeat scan semula masa usia kandungan 8@9w keatas enjoy your new journey❤️

6mo ago

https://chat.whatsapp.com/DcbdYhIj53JFs4VdNDqpL7 59

Allah...sye pulak yg mengalir air mate.sye pon ttc 4tahun sis,tahun lepas sye gugur bln 12.Alhamdulillah,tahun ke 4 nie sye pregnant blek.skrg dh masok 5bln..sis jage diri ye...

6mo ago

https://chat.whatsapp.com/DcbdYhIj53JFs4VdNDqpL7 58

Syukur alhamdulillah... tahniah sis, saya doakan semoga dipermudahkan segala urusan... Allah tu maha penyayang sis dia tahu bile waktu terbaik untuk kurnikan kite zuriat.... tahniah yea untuk sis dan suami... 😊😊

6mo ago

Terima kasih doa yang baik² untuk awak juga hugss 🫂

ya Allah sy yg TTC 1tahun lebih ni pon Masih menanti..hrp Ada rezeki sy mcm sis.. insha'Allah Allah beri rezeki tepat pada masa nya...tahniah sis... semoga Allah permudahkan segala urusan sis ye...😍🥰

6mo ago

https://chat.whatsapp.com/DcbdYhIj53JFs4VdNDqpL7 60