Baby Boy

Alhamdulillah , 20 August ,lahirla baby boy sayaa , berat 4.2kg , emergncy czer . 38weeks 3days. Saya ade susu ,tp susunya kurang ,bila pump hanya dapt 50ml je , mommy tahu tak mcm mne nk bg susu banyakk sbb baby kuat nyusu , tolong sayaa mommy ?

Baby Boy
120 Balas

Yeah, sama dgn bday anak saya ... saya bersalin tahun lepas, 20.08.2019 ... Untuk part susu ... 1. Kerap susukan anak sambil baca zikir n selawat n berdoa banyak2 kat Allah agar rezeki susu badan banyak 2. bila baby tidur, tak nak bangun menyusu, pump susu, dapat sikit pun tak apa, kena konsisten pumping supaya badan tahu ada permintaan susu 3. Jangan stress, senyum n happy 4. Buat milkbooster ... ada byk resepi .. saya punya cara ialah bancuh segelas susu.panas, letak oat dan juga kurma , boleh letak kurma kering atau kurma biasa ... kalau ada longan kering pun , elok letak sekali ... 5. Minum sup ayam, boleh letak kurma kering dalam sup tersebut 6. Minum air secukupnya Harap membantu.

Titisan emas Tidak perlu milkbooster Tidak perlu supplemen Tidak juga perlu makan banyak banyak untuk dapat Apa yang diperlu Ibu motivated Ibu jangan stress Ibu lengkapkan diri dengan ilmu menyusu (seperti teknik pelekapan,tanda tanda anak lapar etc) Ibu makan secara sihat dan seimbang Yang penting mindset ibu ibu..jangan mudah terpengaruh. Jika pertumbuhan anak adalah baik, kuantiti susu yang ibu ibu hasilkan adalah mencukupi Sumber : MOH Malaysia Dietetic Services / Perkhidmatan Dietetik ** follow page ini untuk info yang lebih banyak

Awal-awal memang sikit puan. Dia memang akan kerap nak mengempeng je sebab baru lagi kan kat dunia ni. 🤭 Bau ibu jelah buat dia rasa selamat. 50ml tu ok lah tu untuk awal ni. Kerap direct feeding, jangan pam awal-awal ni sebab kita tak nak oversupply sebelum masanya. Perut dia pun masih kecil ye ibu. 🌹

Alhamdulillah...sy awl2 dlu pn susu sikit gak, sbb demand baby utk awal2 nie pn sikit lgi...pas2 sy kerapkan pump, alhamdulillah lame2 mkin byk...tp mkn radish, air longan plus red dates pn ad yg ckp boleh tmbahkn susu badan...

Alhamdulilah tahniah sis.. Debakknya dia comel... Minum air mineral lebih skit mummy.. Then buat sup atau masak syur bening tu letak lobak puteh.. Makan lobak puteh akan perbanyakkan susu ibu. In sha allah

Alhamdulillah. Ya Allah, semangatnya awakkk. Tahniah. Selamat berpantang. Untuk tambah susu Minum air longan boleh, makan roti gardenia vanilla/ jangung boleh. Makan ulam penggaga boleh.

Susu mmg xbyk fisrt time..bila baby hisap susu ia akan byk nti..xpi jgn risau atau jgn henti bg. Bg je dia hisap susu IshyAllah lama ke lama. Susu akan byk nnti. Pecy lah...

Alhamdulillah.. Tahniah... Awal2 bersalin jangan pump dulu... Bg je baby menyusu direct... Dia akan stimulate dengan air liur baby.. Insha Allah.. Lama2 susu akan banyak...

byakkan minum air.. makan.. kopi o.. sye pam tiap 2jam.. alhamdulillah.. meriah da susu. aritu mase baru bersalin mmng kurang..takut sgt ank kat nicu xdpt mnum susu ibunya