Give up seorang ibu

Aku ibu dua anak.. dimana keduanya rapat jaraknya.. pjj dengan suami.. alhamdulillah dekat dengan adik beradik.. anak aku yang first speech delay umo dua tahun yang kedua masuk 4 bulan.. disebab kan aku ni suri rumah dan nafkah pun cukup makan aku tak mampu nak hantar anak ke kindergarten.. mungkin akan mencetus kecaman orang ramai.. aku dah rasa give up untuk anak first aku.. dengan terrible two dia dan tak nak orang lain buat aku rasa lelah.. rasa macam tak nak berjuang untuk latih dia bercakap.. ya.. kecam la aku kerana tak mampu untuk menjaga jarak antara dua anak ku ini.. macam macam jugak aku fikir memandangkan dia anak sulung dan kurang interaksi dengan orang aku dah tak mampu nak ajar dia sendiri.. biasa la budak yang tak pandai cakap akan tantrum.. dan disebab kan aku kepenatan uruskan keduanya aku rasa aku nak give up untuk latih dia bercakap.. kekadang biasala budak.. bila disuruh tak nak buat dilarang beria nak buat.. tapi bila tido keduanya cari aku.. kalau bapaknya balik pun tak nak ngan bapak dia.. aku punya penat sampai pernah terfikir nak cerai.. entah la...

27 Balas

nape tak ikut suami sis.. sebab biasa pjj ni isteri kerja negeri len..suami kerja negeri len... kalau sahm boleh je ikut husband.. anak pun banyak masa ngn ayah nye. tentang anak lambat ckp ni 2y anak sye pun sme..banyak ayat pun lepas 2y2m..surrounding sye umah ni cume sye suami Dan anak 1... sye pun xhntr anak sye taska/tadika pernah Cuba hntr usia mcm 2y ni xsesuai lagi banyak sakit je dapat... kene tgu anak besar sikit 4y 5y 6y bru la fikir tadika TU ye.. kite la kene banyak bercakap dengan dia.. cara nye sebut bende sama ulang Kali.. nak susu... nak susu..nak susu .. makan nasi makan nasi makan nasi ..jom mandi jom mandi...ambil remote .ambil remote.. tengok tv ..tengok tv .. ulang ulang cakap bende sme hari hari .. lame lame ape pun kite cakap dia ikut... cume sye xde nb.. sye jadi teacher kat umah.. beli toys education ajar anak main button.. abc magnet . fishing ikan... mgkin kalau Ade nb terhad sikit la mse untuk anak sulung.. tp boleh Cuba wktu siang..tp point nak bercerai TU.. nnt anak2 awak letak mne.. awak nak kuar bekerja ke maksud nye.. semoga dipermudah kan urusan... mmg kene tenang bila anak tantrum..sabar yee teribble two..peluk je anak sulung TU time dia tantrum..tepuk belakang ckp sayang sayang .

Saya pun gitu dulu. Anak saya diagnose pekak dan juga autism masa umur 1tahun7bulan. Saya pun suri rumah. Masa tu jugak mengandung anak no 2 7bulan. Allah uji puan sikit je puan. Jadi puan kene kuat demi anak2 puan. Puan sendiri nampak diorang tak cari ayah, sama macam anak2 saya. Diorang takkan cari ayah dia sampai lah sekarang. Sekarang anak saya yang sulung dah 6tahun. Sampai sekarang tak bercakap, di ketegori pekak bisu dah pun. Tapi syukur alhamdulillah, dia anak paling mudah saya jaga walaupun dia autism dan pekak. Walaupun dia hari2 bagi mak dia tukar hijau 🤣. Saya tak tahu nak cakap macam mane, tapi nasihat saya puan kene kuat demi anak2 puan. Kalau puan give up, macam mane nasib diorang akan datang. Saya pun penah penat macam puan. Saya depression dengan anxiety on ubat. Tapi alhamdulillah saya berjaya mengatasi masalah2 tu. anak2 jugak penyembuh saya. Kalau puan betul2 penat, hantar lah anak2 tu bagi sape2 yang puan percaya untuk jaga. Rehat kan badan tu. kalau betul2 penat jangan terlalu paksa diri okay. Virtual hugs 🤗. Semoga Allah lindungi puan sekeluarga

budak2 ni selalunya dia kena ada kawan utk berinteraksi. ank sy sendiri umur 4 tahun baru boleh bercakap. masih lagi merangkak2 nk susun ayat. sy pun tak hantar kindergarten. cuma kena selalu bagi anak bergaul dengan budak2 lain. ank2 jiran ke yg lebih kurang sebaya. dia akan terikut. dan kita sendiri pun kena banyak bercakap, bercerita dan bermain dengan dia. hadkan masa anak dengan gadjet. ajak buat aktiviti sama2 contohnya melukis ke mewarna ke atau buat keje rumah sama2 walaupun kdg anak bnyk sepah. biasakan dia untuk join skali aktiviti yg kita buat sehari2 kt rumah. in shaa Allah lama2 anak akn mula minat nak bercakap. dan awak pun kena cari kawan. awak dalam fasa burnout. ada adik beradik terdekat, mintak tolong adik beradik jagakan anak sekejap kalau betul2 rasa penat. ada masalah, cerita kt adik beradik atau kawan2 yg awak percaya. jangan pendam sorang2. sy doakan smoga Allah tenangkan hati awak dan permudahkan segala urusan awak. aamiin.. sending hugs to you ❤❤❤

4d ago

sy housewife kebanyakan masa sehari anak mmg berdua dgn sy je, jiran takde anak.ada masa gi taman mainan 1bulan sekali tak sampai sejam. balik kg 1bulan sekali. hari2 kalau tak duk dlm rumah duk dlm kereta rumah kereta rumah kereta dari baby sampai now 2tahun 2bulan. weekend ke weekday ke gitu la pattern. tp anak sulung sy ni 2tahun dah boleh banyak patah perkataan dlm 1 ayat. selalu boleh describe apa dia rasa apa dia nak apa dia nampak. tp prob emosi je belum terkawal,sbb maknye pun emo🤣 2 3kali ulang naik suara la, sama la mak anak. adoiii

Hai awak. Saya pun mother of two. 3year & 5months. Saya pun surirumah. Mungkin x layak nk beri nasihat lagi sebab tak cukup asam garam lagi dalam rumahtangga. Kewangan kami pun cukup cukup makan jugak.. Pernah je burnout. Pernah jugak PJJ dgn suami. Satu je yg selalu saya SET dalam diri bila burnout, ANAK ANAK ni AMANAH yg Allah bagi. Diorang TAK minta utk dilahirkan. TAK minta utk jadi speech delay/autism/hyperactive and so on. Diorang lahir suci ibarat kain putih.. Apa apa pun ujian yg kita dapat, kita kena terima. Harungi je. In Sha Allah semua akan baik baik soon. ❣️ Sebenarnya, suami jugak yg perlu memainkan peranan/effort lebih lagi lagi tengah pjj. Kena sama sama bincang dekat part mana yg kekurangan tu utk selesai kan. Bila decide nak berkahwin / ada anak, kena ade give and take antara suami isteri. Please, tak semua cerai boleh menyelesaikan masalah. Lagi lagi anak anak masih kecil. Masih perlu kan kasih sayang mak ayah. Semoga baik baik sahaja utk awak sekeluarga ❣️❣️

Saya juga suri rumah & ibu kepada 2 org anak. dpt anak kedua masa anak yang sulung br berusia 2thn 1bln. Anak sulung pun dulu speech delay, masa umur dia 3thn lebih br blajar buat ayat 3p.p, kemudian saya hantar dia ke taska kemas masa umur 4thn supaya dia belajar bergaul dgn rakan2 sebaya. Alhamdulilillah progres anak semakin baik & tiada lg speech delay.. dia dh boleh bercerita seperti kanak2 tipikal yg lain. Namun adik dia pun speech delay juga skrg dh berumur 3thn lebih. Memg mencabar & down bila kene lalui fasa anak speech delay sekali lg tp sbg ibu bapa jgn give up dgn anak. Teruskan usaha yang termampu utk anak mcm hantar terapi & cari ilmu2 berkaitan drpd terapi2 yang bertauliah. Smoga kiter terus kuat demi anak2.. In Syaa Allah, Aamiin.. p/s: Puan boleh cuba mohon taska kemas yang berdekatan dgn tempat puan, yuran bulanannya jauh lebih murah berbanding swasta. Tarikh tutup 31.10.24.. download borang permohonan di https://www.kemas.gov.my

saya anak nak masuk 7 dah sis..gap 2 dan 1 tahun je..struggle??anak saya no 3 speech delayed,no 4 non verbal autism, no 6 meninggal dalam kandungan 7 bulan (sedar pregnant masa tu 5 bulan) lepas setahun tahu2 sangkut lagi..masalah financial, yes..masalah lain2,semua org ada masalah..saya pernah duduk dalam fasa depression, ambil ubat,involve mental disorder sampai sengaja lebihkan dose ubat,Alhamdulillah pjg umur,bila fikir blik kalau kita mgalah,siapa nak jaga anak kita??? be strong sis..kalau penat,takut pun paksa hadap,anak mmbesar cepat..soon kita yg miss semua moment..jangan focus dengan apa yg buat kita down,focus macam mana nak handle atau keluar dari situasi sekarang..jangan biarkan anak membesar dengan keadaan bukan dengan kasih sayang..u can do it sisssssss

Sya pn prnh give up untk latih ank brckp..lgi stress bila fmily bgi tekanan “bila nk pndai brckp” tpi kita yg kna berjuang untuk ank sis..tmpt mna lgi ank rsa selamat klau bkn ibunya sndiri..sya pn suri rumah mmng pnat nk ajar anak..lgi2 ada bby kcil..suami mmg sya x hrapkan untk ajr ank..sbb dia sibuk krja..msa ngn ank pn kjp je..slbihnya ngn saya..sya pn x mmpu hntar ank ke taska..jdinya sya gali ilmu mcm mna nk mngajar anak speech delay..gnap 3 thun ank sya dh brckap..biarpn x lancar..tpi alhamdulliah bnyk sngt perubahan..bwa ank tiap ptg prgi taman pn ok jga..bgi dia rsa suasana luar.. Klau sis pnat, x apa rehat..bsok kita bangkit balik..smngat untk anak ya sis…sending hugs to you🫂

Sis.. saya harap sis tidak give up dgn anak2 sis. Drg ada sis ja tu 😭 semoga dibukakan pintu rezeki utk sis sekeluarga & dipermudahkan urusan.. doa kami semua utk sis supaya sis mampu bertahan utk menghadapi kehidupan seharian sis bersama anak2 sis. Sy pn slalu burnout, anak umur setahun & mmg sy yg jaga dia.. bapaknya krja shift tp apa2 anak mmg dgn sy slalu. Yg penting sis perlu ada komunikasi dgn suami & adik beradik terdekat. Jgn pendam sendiri sis & sy hrp sis dpt ubah mindset sis sendiri spya sis lebih kuat utk anak2.

ank Saya lahir pramatang ..semua pn lambat ,lambat bejalan lambat bckp ,semua laa lmbt pd bdk lain tp Kita sbgai org tua mmg kene bnyk Sabar bedoa.suami sy pn jarang d rumh sbb dia drive Lori n sy suri rumh jgk..tp btl APA sis ckp mmg tekanan sbb sllu jaga ank sorg2 tp inilaa YG Kita kene Hadap jgk sbb suami keluar cri rzeki utk Kita ank beranak jgk . Alhamdulillah ank dah msuk 3tahun bnyk daa perkataan mudah Fhm ..semoga sis lebih kuat n bnykkn Sabar bsrkan ank2😊

anak saya umur 3 tahun ni baru laju becakap sis,masa umur 1-2 tahun usah kan orang saya sendiri yang mak nye pun tak faham anak cakap apa, orang semua sibuk cakap anak saya ni tak pandai becakap padahal dah 2 tahun,saya diam je sis,saya pun suri rumah,untuk sekarang awak sabar lah dulu ye,biasa anak first memang lambat cakap sebab dia tak ada kawan cakap,kawan anak kita ni lah mak dia,lagi2 lah duduk bandar ni 24 jam duduk umah je,sabar ye awak❤️☺️