Give up seorang ibu

Aku ibu dua anak.. dimana keduanya rapat jaraknya.. pjj dengan suami.. alhamdulillah dekat dengan adik beradik.. anak aku yang first speech delay umo dua tahun yang kedua masuk 4 bulan.. disebab kan aku ni suri rumah dan nafkah pun cukup makan aku tak mampu nak hantar anak ke kindergarten.. mungkin akan mencetus kecaman orang ramai.. aku dah rasa give up untuk anak first aku.. dengan terrible two dia dan tak nak orang lain buat aku rasa lelah.. rasa macam tak nak berjuang untuk latih dia bercakap.. ya.. kecam la aku kerana tak mampu untuk menjaga jarak antara dua anak ku ini.. macam macam jugak aku fikir memandangkan dia anak sulung dan kurang interaksi dengan orang aku dah tak mampu nak ajar dia sendiri.. biasa la budak yang tak pandai cakap akan tantrum.. dan disebab kan aku kepenatan uruskan keduanya aku rasa aku nak give up untuk latih dia bercakap.. kekadang biasala budak.. bila disuruh tak nak buat dilarang beria nak buat.. tapi bila tido keduanya cari aku.. kalau bapaknya balik pun tak nak ngan bapak dia.. aku punya penat sampai pernah terfikir nak cerai.. entah la...

27 Balas

Burnt out ni... Luahkan kat adik beradik lah.. Minta tolong adik beradik. Kalau rasa adik beradik tak membantu, jumpa kaunselor. Ada cara nak selesai kan rasa give up tu. Bukannya cerai penyelesaian give up. Ni bukan kecaman. Ni nak bagi kau semangat. Come on... Burnt out ada cara nak atasi kau belum jumpa je cara nak atasi ya... Please.. Sayangi diri dulu, baru boleh sayang orang lain. Go go! Kuatkan semangat OK. 👏👏👏💐

bab bckp klu dia ank spupu sbya dia mudah dia akn dgar n ikut org ckp ..insyallah lmbt tkpa jnji sihat..ank sy pun dah 2thun tk ckp lg.tau ckp nak dgn ayh ja..tp bila kita suruh apa dia fhm...klu ank sis mcmni juga sis jgn rsau biasa ad yg cpt ad yg lmbt..ank sy ni bergaul dgn org ramai pun msih tk pndai bckp lg ..tkpa lmbt pun..sabar n doa ja mampu ..rjin2 doa .doa ibu makbul...atau tgk live mnta org doa dikaabah...

sabar sis..Sy pun ank spech delay 2thun..biasala budak tk pandai nk brthu apa dia nk ..Kdg nk brkepit dgn kita jaa..sis hal rmh bt smampu blh ja jgn tllu push ..klu baby 4bulan tu tk byk gerak lg.bring je keja dia so kita tumpu kpd ank 1st lebih...Klu blh minta fmily tlg bntu jaga si bby juga..so sis tk la stress sgt .enjoy ja sis..bg ja mainan sepah rmh pun...kdg msak sy bg juga ank fon lepas msak ambil blik ...

Sis beban yg tu. saya harap bila sis dgr kisah saya, sis jadi lagi kuat. saya tgh sarat mengandung 7 bulan. suami saya tak pedulikan saya dan anak dlm kandungan pon. dan nak ceraikan saya selepas saya bersalin nnti.. Dia berkahwin hanya sekadar nk lepaskan nafsu sahaja. saya redha apa yg jadi dlm hidup saya. dan saya akan jaga anak ni sebaiknya. saya harap sis kuat jaga anak juga ya.

Sis boleh cuba dia hantar ke play school dulu. Bagi anak sis bergaul dgn rakan² sebaya dia. Insha Allah sis, mmg berkesan. Sbb dia mencuba belajar sendiri dari rakan² dkt play school. Psl fees tu, sis kena slow talk and discuss dgn husband.. yela ibu bapa mana je nk tgk anak speech delay sampai dh besar. Yg penting jgn give up. Cuba communication dgn husband tu penting sis.

Anak saya yg no 2 tu pun 2 tahun 5bulan, masih tak pandai cakap, bila nak mintak apa2 mesti memberontak dulu.. Panggil mummy atau daddy pun belum juga pandai.. Serius stress puan... Dengan keadaan sarat mengandung lagi.. Tapi percaya puan.. Anak ada sebab macam tu.. Kita ni di amanahkan untuk menjaga mereka..kalau stress boleh je bawa anak main di kawasan rumah

please please seek help from counsellor. kesian anak sulung sis, dia perlukan extra perhatian dari ibu, tapi ibu dah give up. confirm ibu akan lebihkan si baby daripada sulung. kalau masih sayangkan anak2, please cari solution yg sebaiknya. kalau cerai pun, fikirkan after effect tu macam mana. anak2 skrg pun macam dah terabai, apatah lagi lepas cerai.

I feel u,sis.Sbb usia anak sy sorg 2 tahun & sorg lg newborn.Suami pun kerja yg jarang balik ke rumah.Bila dh balik,anak pun xnak sgt dgn ayah dia.Jangan give up sis..cuba utk bergaul dgn jiran² & bagi anak bermain dgn anak jiran.Jangan bagi anak gajet & banyakkan bercakap dgn dia

Saya Faham Je Situasi Sis, Anak Saya Pon Speech Delay.. 3 Tahun 5 Bulan Baru Pandai Cakap Tu Pon Sepatah 2.. Tak Hantar Mana2 Playschool Pon Lagi.. Ada Je Dalam Keluarga Dok Banding2 Kan Apa Semua But Saya Layan Je Situasi Tu Walaupon Kadang Sambil Menangis 😊Its Normal To Be Tired But Jangan Putus Asa Tu Je Okey Sis ❤️

jap cerai pastu anak ke mana? bg ayah, tp anak tk rapat ayah? ke puan jaga, pastu cerai jd mampu ke hantar taska semua? sorry sedang nk memahami ni tu tanya. sbb tk nmpk point cerai tu. puan letih jgn la sampai fikir cerai, tak selesai masalah ni

5d ago

org lain2 tu awak