SHARE PENGALAMAN BERSALIN ANAK NUM 2. #38WEEKS

Alhamdulillah sy selamat bersalin 1/11/2023. Tanda bersalin cuma keluar mucus plug tengahhari,tak rasa sakit apa2 langsunggggg siap boleh berjalan,buat kerja,cuci toilet,squad,jalan itik semua. Malam baru pergi hospital untuk cek,sampai hospital doc cek dah bukak 3cm. Terus masuk ward. Esok pagi 31/10/2023 doc cek bukaan 4cm. Still kena tunggu hingga 5cm,baru masuk labour room,masa tunggu nak buka 5cm sy berjalan sejam 2 depan ward,buat squat,jalan itik semua,tapi tak jugak bukak,sakit pun tak ada. Sampai doc cek still sama 4cm. Dekat 5 6 kali jugak seluk bukaan sama 4 cm. Dan sy tak rasa sakit,tidur pun lena 😅. 1/11 /2023 pagi doc cek lagi 5cm. Terus masuk labour room,bila sampai labour room doc seluk lagi nak tgk bukaan,still 5cm. Dan sy masih tak rasa sakit,bila doc pecahkan air ketuban,baru la rasa sakit 😅. Doc kata klu kite tak rasa sakit,bukaan cm lambat nak bukak,sebab tu bukaan cm sy lambat bukak,cz sy tak rasa sakit,bila dah pecah air ketuban baru rasa sakit betul. Doc tunggu bukaa bukak besar baru boleh bersalin . Tak sampai sejam setengah kena seluk lagi nak tgk bukaan. Bukaan bukak 6cm. Doc sempat ajar cara pernafasan & meneran. Tak sampai 15 minit belajar cara pernafasan & meneran,sy rasa nak terberanak,rasa ada sesuatu nak keluar,terus sy bgtau doc macam nak keluar baby,doc cek kepala dah nak hujung,baby mmg nak kuar. Alhamdulillah Selamat keluar baby girl berat 2.98kg. 😁

2 Balas

pecahkan air ketuban tu sakit ke? Sorry belum pernah beranak takde pengalaman 😅

5mo ago

pecah ketuban x sakit sis.. yg sakit tu contraction yg dtg lps air ketuban pecah..

mucus plug keluar beserta darah ke awak?

5mo ago

masa sy mucus plug tu kuar putih & choc² sikit.