Salah ke kalau tk ikot kata suami dlm bab cmni ??sedangkn kite mampu

hi..ade x yg mcm sye ..sye first mom.. sye mampu bg direct feeding kt anak ..ank sye bru 4bulan . Alhamdulillah..setakat ni susu sye cukup.berat dye pun naik cntik sesuai umur. Tapi laki sye dh bpe kali asyik dok sebut .kata suruh bg anak pakai botol susu.alasan nye bg direct nty sye xley buat kje apee .setakat ni sye masih suri rumah .. Dye balik kje pun sye siap msk dh . Klaw lain2 sempat sye buat jgkk . biase laa ank pertama . Masih kecil lg .bnyk lgi nk kena tranning dlm pengurusan masa tu memang kena ikot timming baby laa kn.. Masalah skrg anak xnk botol susu.. puting tipu pun dye xmo.bg dok buat main jee.yg buat sye rse down bile suami bpe kali persoalkn bnda tu.mcm sye xmampu nk bg anak nyusu bdn.. sye stress kdng smpai nagis bile teringat ape yg suami ckp . Lg2 bile tngok muke anak ..salah ke sye ?

27 Balas

Hi sis. Saya baca post sis ni dlm sudut yg berbeza. Sya pun bg anak sya direct bf. Tp ada sedikit penyesalan sbb sya mcm sis, sya fikir sya surirumah dan benda tu tak jd masalah. Rupanya sya silap. Imagine, anak sya dah 2thn 3bln masi direct bf. Dia reject botol. Penat tau sis. Penat badan. Mula2 mmg mcm rasa bersyukur sbb anak xpakai botol tp bila dia makin besar, makin berat dan masih mengempeng kat badan hah kat situ la sya rasa betul2 down. Apa yg cuba nak ckp, baik you selang selikan penyusuan. Direct bf dan pakai botol, utk kebaikan awak. Bygkan nanti bila awak ada rezeki utk mengandung anak ke2 dan anak 1st you masih direct bf...serius sis, penat tau. Kita sndri xtau bila anak kita akan wean off. Kandungan sya hampir memasuki bulan ke9 dan anak sulung masih direct breastfeed, takde tanda2 nak berhenti pun. Silap sya sbb tak perkenalkan dia dgn botol susu waktu baby dulu. Tak salah klu kita bg dia pakai botol. Awak pump susu dan letak air susu dlm botol. This is just my opinion. The rest is up to you. I've been there and I am still breastfeeding my 28 months old daughter which is truly exhausted 😌

1y ago

👍👍👍