Sedang dilemma

Salam ibu gojes semua..nk tanya laa..salah ke kalau sye nk teruskan jugak bg baby breast milk? Bkn ape pengasuh sye bgtawu sye utk bg ank susu tepung. Ank sye xnk mnum susu dlm botol susu..jd dye cadangkan utk bg susu tepung. Sye sedih bila blk kje tgk susu yg sye bekalkan x diusik pengasuh. Sye dlm dilemma nk bg susu tepung atau x..sbb susu sye bnyk je lg dan cukup utk ank sye. Tlg sye ibu gojessss 🥺

29 Balas

pengasuh xde hak untuk tentukan itu ini... itu baby awak ya... awak nak bagikan breastmilk melalui botol ok apa tu... tiada baby yg tak mahu susu ibunya ya... bohong belaka... cumanya kalau bagi susu breast melalui botol.. dia kene disuamkan.. sejuk sejuk mungkin baby xmau... tak bermakna baby x suke... kalau direct feed susu mmg suam suam dari badan kite... pengasuh awak tu bagi baby awak minum apa? yg dia kata baby xnak minum tu... awak hatihati ya dengan pengasuh2 ni... bukan apa... kalau awak kenal sungguh ngan pengasuh tu takpela teruskan... tapi kalau awak pun tak kenal sgt pengasuh ni... saya rase awak perlu buat sesuatu..... apa apa pun semoga urusan awak dipermudahkan ya. amin.

sy pernah mengasuh budak...ibu dia memg fully bf..mula2 agak susah nak bg la sbb dia nak yg tergantung je hahahahaha 🤣..tapi sy cuma pesan dgn ibu dia kat rumah puan tryla bg Susu bf masuk dlm botol skali or 2 mcm Tu.. alhamdulillah puan Tu Pon setuju dgn cadangan sy...dia kat rumah bg botol 2kali sehari Alhamdulillah Lepas Dr Tu dah mudah..baby Pon serasi dgn botol..Susu bf lagi senang sebenarnya..sy lagi suka bg baby Susu bf..senang and mudah..benda dah Ada just panas je Pon..

1y ago

Betul dari bancuh susu tepung nak kena sukat air lagi , susu lagi

eh eleh.. pengasuh pula yg suka2 nak kontrol itu ini.. pengasuh ni kita tak boleh bagi muka. nanti mkin malas. sy dah bnyk kli tukar pengasuh sebab balik2 dpt pengasuh yg mkin dilayan baik mkin malas. walaupun tak semua pengasuh tak baik tpi kita still ada hak nak tentukan skop kerja dorg, bkn dorg yg tentukan skop kerja dorg sndiri. pengasuh sy dulu xnak basuh berak ank sy. geli konon.meluat btl.

1y ago

Pelik juga nk jadi pengasuh tapi tak boleh cuci berak budak 😥😥😥

wsalam, tak salah sis, itu anak awak n awak yg decide nak bagi susu badan kenapa org lain pula nak memandai tentukan. dia pengasuh ja tau, bkn nya mak dia. awak tekankan kt dia, yg awak nak bagi susu badan juga, jgn nak memandai bagi susu tepung tanpa izin awak, kalau jadi apa ,dia nak tanggung ke, mcm susu tepung ni ada yg tak sesuai dgn badan anak. orang da sediakan susu tuh, taknak guna pula, geram pula baca. 😌 .

ehh pengasuh tu malas lebihh. susu tepung pon bancuh dlm botol jugakk. ape mslh nye. ke pengasuh tu bancuh susu tepung dlm mangkuk. kalau awk xnak bagi susu tepung, xyah bagi. tu anak awk. awk yg buat keputusan nk bgi susu tepung ke susu badan. pengasuh tu xde hak pon. awk kena berkeras la dgn pengasuh tu. yg sbnr nye pengasuh tu pemalas nak panas kan susu tu je.

kenapa awak nk ikot pengasuh tu pula. tu anak awak. kena tegas la. cuba awak saiko dia balik. bukan susu fm tu kena minum dlm botol jugak ka? musykil sy. rasa pengasuh tu mls nk panaskan. dia nk senang utk diri dia. dkt rumah pengasuh tu ada anak awak sorg atau anak org lain sekali

Marah dia blk ckp sy nk anak sy menyusu badan. Jgn memandai nk suruh sy beli susu tepung or bg susu tepung. Sy bg anak FM tp xdelah smp sy galakkan org utk ditch BF and bg FM. itu hak masing2. Tna pengasuh tu awak ni ada phD ke sy nk ikut ckp awak? Mmg x blh pakai phD awak ni

sebaiknya biarkan ank minum susu badan smpai umur 2 tahun... itu hak anak, selagi mampu bagi you bagi je. pengasuh tak boleh decidekan bagi pihak ank unless kalau ade kemudaratan pada ank lepas minum susu ibu. kalau takde teruskan bagi dia breast milk tau ...

teruskan je bagi susu badan. habistu kalau susu bf puan tu pengasuh tak sentuh, dia bagi apa kat anak puan? susu tepung ke? kalau ya, memandai dia jeee. baik puan tukar jelah pengasuh. sesuka hati dia je suruh tukar susu tepung

better cr pengasuh lain je sis, risau la kut dia guna susu dia then nk cover dgn susu tepung .. nanti dgn anak sis hilang .. ada yg pengasuh asuh anak kemudian bg alasan sama mcm ni then anak tu bawak lari