Salah ke kalau tk ikot kata suami dlm bab cmni ??sedangkn kite mampu

hi..ade x yg mcm sye ..sye first mom.. sye mampu bg direct feeding kt anak ..ank sye bru 4bulan . Alhamdulillah..setakat ni susu sye cukup.berat dye pun naik cntik sesuai umur. Tapi laki sye dh bpe kali asyik dok sebut .kata suruh bg anak pakai botol susu.alasan nye bg direct nty sye xley buat kje apee .setakat ni sye masih suri rumah .. Dye balik kje pun sye siap msk dh . Klaw lain2 sempat sye buat jgkk . biase laa ank pertama . Masih kecil lg .bnyk lgi nk kena tranning dlm pengurusan masa tu memang kena ikot timming baby laa kn.. Masalah skrg anak xnk botol susu.. puting tipu pun dye xmo.bg dok buat main jee.yg buat sye rse down bile suami bpe kali persoalkn bnda tu.mcm sye xmampu nk bg anak nyusu bdn.. sye stress kdng smpai nagis bile teringat ape yg suami ckp . Lg2 bile tngok muke anak ..salah ke sye ?

27 Balas

alasan suami awak tu sebenarnya dia malas nak jaga anak tu 😌 sebab tu dia cakap macam tu .. haha kalau dia bijak dia takkan cakap macam tu .. susu ibu adalah susu yang terbaik untuk bayi sampai umur 2tahun .. anak jadi suka mengempeng ni tu atas kita juga macam mana cara kita handle anak , bapak tu pun kena juga main peranan kalau isteri tengah memasak ke mengemas ke kena lah jaga , bukan time mak2 buat kerja rumah kena dukung sana sini tu yang anak mudah mengempeng ..

1y ago

Satu lg sis, tkt dia rasa terabai...

orang lelaki ni klau bab kreta/hobi depa sanggup cari maklumat seantero alam. tapi bab parenting,bab breastfeeding,bab kehamilan/lepas bersalin depa takmau cari. depa lebih suka dengar cakap "org dulu2". org selalu momokkan dgn susah nak buat kerja la,susah nak p jalan la.. tu sebb depa yg takda ilmu utk manage dgn baik. anak baru 4 bulan, cuba la tanya suami suka tak klau org sekat rezeki dia? susu tu rezeki pertama baby didunia..

aka Jagan terus stop .mula2 memang dia tak mau susu botol ,,cuba aka guna cara ni ..biya dua kepala dulu dalam 2.3jan mcg tu ..kalau kasihan dgan baby bagi je TKT Diya kuat bagus ..tapi akak suba dan cuba lagi ..sampai iya mahu .. saya dulu macang aka tu susah egat sampai nak nangis baru tiga hari saya cuba skarf dah ok bf and fm dua2 Diya SUKE 😊😊😊😊 ..aka cuba lah mesti berjaya ...Jagan putus asa y

suami u jelous lah kot 😂 tapi u kena terangkan kat dia kebaikan susu ibu ni macam mana. u surirumah bagi lah susu badan ye please. u pun jangan lah sampai tak layan suami anak asek nak ngempeng je kan . kita ibu2 breastfeeding ni time anak menyusu tu lah waktu kita rehat sebenarnya tau, sebab boleh baring walaupun sekejap. suami u kena lah paham u bukan bibik setiap masa nak buat kerja .

sy rasa ok je kalau bagi pakai botol. u pump then bg pakai botol. nak keluar or kalau ada emergency yg perlu tinggalkan anak untuk sementara, dah senang kalau anak pandai botol. Anak sy pun jenis taknak botol dan serius sy rasa sedikit penat. pregnant kali ni sy dah sedia nak train anak pakai botol dari awal. btw, mungkin suami tak nak awk penat.

xslh pun... cuma tkt lama2 dia susah nk berenggang... nanti bila ank makin bsr, susu pn da kurang/dah tumbuh gigi sis, ngeri tau kena gigit.. dia gigit tanpa ragu2.. 🫢🫢 Time tu sis nak kena hadap psl botol susu.. Sis boleh cuba perah susu dan bg dia guna botol sesekali.... xperlu perkenalkan pda susu formula..

tgk pengalaman. risau baby dh 2 3tahun pn mengempeng. nnti awak yg pnat. tp masih baby ni bole la df je. 7 8 bln boleh kot ajar botol. pump je susu bdn awak tu. skrg mgkin awk tk nmpk lagi kerumitan yg akn dtg.

kalau cmtu perah susu,mintak dia bg pki botol ke sudu ke syringe ke..biar dia merasa sendiri cmne nk bg ank nyusu..suruh suami bangun tgh2 mlm setiap 2,3jam bg ank susu..siang masa suami keje df je..

Boleh jadi epmom sis.. baby still dapat khasiat susu badan sepenuhnya. Wireless breast pump banyak skrg, boleh pam smbil buat kerja rumah ☺️

1y ago

kn dye tulis situu . msalah nye anak xnk botol susu .. huhu .

smelah mcm suami sye ...dia kata nnti ank mnje,x bole buat kje,nk ngempeng maknya je... 😌 pdhl kita nk bg ank dia sihat