Tolong kongsi tips naikkan berat badan baby

Ade tips tak nak naikkan berat badan anak dgn mudah? Sbb bby sy lahir kurang berat. Lahir 2.34kg. Bby pun kecil. Risau la pulak check sebulan nanti berat tak masuk dlm normal.. Skrg sy bf + fm tapi lebih kepada bf.. Fm tu bagi kalau2 tak sempat nak bf kan dia spt kalau sy tgh mngurut dll. Setkat ni susu badan byk je cuma bby minum sikit2.. Kdg2 x sampai kosongkan breast so saya kena pam pula.. Risau la tgok anak2 org gebu2.. Skrg anak usia 20 hari, last timbang waktu hari ke 14 berat 2.6kg

8 Balas

Sis anak saya lahir 2kg, 37 weeks. Baby kecik sgt. But skrg 6 bulan dah 7kg. Jgn nak compare anak org lain yg keluar 3kg tu. Nanti kita yg frust. Perasaan waktu pantang ni kena jaga. Baby biasanya akan naik lebih kurang 200g/week. Jadi kira baby awak naik berat ok la tu ikut usia dia. Tak perlu risau sis. Keep offer baby susu. Next check up tengok ikut graf ke tak berat baby. Kalau ikut graf, tak perlu risau dan tak perlu banding2kan baby sis dengan baby orang lain. Lain baby lain perkembangan. Kalau x nak org mengata pasal baby sis, stop post gambar baby pada media sosial. Fokus pada baby kita sahaja. Ok sis jgn sedih2. Baby cepat membesar. Nanti tak perasan pun baby dah gebu.

2y ago

Alhamdulillah tq atas nasihat.. Ye sy tak post sgt

anak saya dulu pun gitu. lahir 2.6. lepas tu timbang turun 2.5. timbang lagi baru naik sikit jadi 2.8. dah sebulan baru la okay berat 3.2kg. teruskan menyusu je sis. hiraukan orang asal anak sihat dan aktif. kite je tahu perkembangan anak kite. orang taktau. dengar cakap orang untuk bnde2 remeh gitu, stress la awok sis. orang komplen, dgr je la. ha ye ha ye sudah. mana yg boleh ambik, kita ambik, mana yg buat kite stress, takyah ambik. dalam pantang ni, jgn stress.

2y ago

Alhamdulillah.. Nasihat yg berguna.. Saya akan cuba utk abaikan kata2 org lepas ni.. Insyallah.. Tq sis.

sis jgn risau bbg lahir kurng berat ke apa. kawan saya pun anak dia lahir berat sama mcm anak sis. dia kerapkan penyusuan masa dalam pntang alhamdulillah berat naik cantik je masa checkup sebulan. dia pun memula stress juga tpi lama lama dia kata malas nak fikir semua tu. jnji anak dia besar dengan sihat je and ikut flow perkembangan dia.. skrg haa anak dia bambam haaa.. jgn hiraukan apa org kata jnji sis nmpk dia membesar dengan elok pun dah bagus heheheh

2y ago

Tq sis.. I pun malas fikir la buat stress je.. Huhuu.. Btw harini timbang berat anak 3kg dah.. Alhamdullilah, sy stress sgt2 lepas timbang baru sy sedar sy stress for nothing, yg oebting kite tahu perkembangan anak

kalau boleh kan sis,selagi berat baby naik cantik,tu pun dah okey. tak perlu compare dgn anak org lain yg gebu. sy anak pertama dulu lahir 2.4kg,kecik sgt sy tengok masa baru lahir. bila sy buat jadual penyusuan utk anak sy,memang 4 bulan tu lengan dia dh mcm roti bun,gebu sangat². tp bila dah umur 2 tahun lebih jadi obese pulak. sampai sekarang dah umur 8 tahun anak sy tu berat lbh kurang 40kg++

2y ago

Ohh mcm tu.. Thanks share sis

ank sulung saya lahir czer dgn berat 2.31kg.. kne tahan nicu.. sbb kuning dn berat mse discharge 2.29kg... spnjng seminggu lpas dischrge berat xnaik..lastly...nurse tmpat sye suruh full fm dn topup dngn bf.. lpas dri tu.. bru berat ank saya naik konsisten..

alhamdullilah tu naik sampai 2.6kg sis. truskan je. kite jgn compare anak kite ngan anak org...dia minum skit mungkin ada nipple confusing je tu ...from bottle to breast to bottle...takpe tu sis slowly nnt baby akan ok...sis rajin2 sebang ngan baby ...

Jangan compare anak sendiri dgn anak orang. Nanti stress. Janji baby aktif. Menyusu okay. Takyah risau. Berat naik sikit okay la tu.

2y ago

Aminn

kerapkan penyusuan susu ibu pada malam dan awal pagi.

2y ago

Tq.. Insyallah.. Bby sy pun slu menangis malam2 waktu org tidur utk menyusu.