Tolong kongsi tips naikkan berat badan baby

Ade tips tak nak naikkan berat badan anak dgn mudah? Sbb bby sy lahir kurang berat. Lahir 2.34kg. Bby pun kecil. Risau la pulak check sebulan nanti berat tak masuk dlm normal.. Skrg sy bf + fm tapi lebih kepada bf.. Fm tu bagi kalau2 tak sempat nak bf kan dia spt kalau sy tgh mngurut dll. Setkat ni susu badan byk je cuma bby minum sikit2.. Kdg2 x sampai kosongkan breast so saya kena pam pula.. Risau la tgok anak2 org gebu2.. Skrg anak usia 20 hari, last timbang waktu hari ke 14 berat 2.6kg

8 Balas

Sis anak saya lahir 2kg, 37 weeks. Baby kecik sgt. But skrg 6 bulan dah 7kg. Jgn nak compare anak org lain yg keluar 3kg tu. Nanti kita yg frust. Perasaan waktu pantang ni kena jaga. Baby biasanya akan naik lebih kurang 200g/week. Jadi kira baby awak naik berat ok la tu ikut usia dia. Tak perlu risau sis. Keep offer baby susu. Next check up tengok ikut graf ke tak berat baby. Kalau ikut graf, tak perlu risau dan tak perlu banding2kan baby sis dengan baby orang lain. Lain baby lain perkembangan. Kalau x nak org mengata pasal baby sis, stop post gambar baby pada media sosial. Fokus pada baby kita sahaja. Ok sis jgn sedih2. Baby cepat membesar. Nanti tak perasan pun baby dah gebu.

2y ago

Alhamdulillah tq atas nasihat.. Ye sy tak post sgt