Naikkan Berat Baby

Salam, baby sy baru masuk 1 bulan. Lahir berat 2.8kg Kuning turun berat 2.56kg 1 bulan berat 3.0kg Checkup hari ni BMI tak cantik sbb berat tak naik bnyk, panjang pon naik sikit je. Nurse cadang bg susu fm dkt baby sbb nak cepat naikkan berat baby. Sebelum ni bf, susu sy cair tk berlemak. Ada cara tak nak pekatkan susu badan?

4 Balas

1) nak dptkn susu hindmilk (susu akhir/pekat) awak kena pastikan atleast baby hisap 15-20minit. dekat kan jarak penyusuan 2@3jam per sesi. 2) awak kerap tukar posisi breast x semasa baby directfeed? kalau awak dok kerap tukar posisi semasa baby menyusu mean mmg baby xdpt susu akhir awak. awak kena tggu sampai baby lepas sendiri. 3) jangan skip penyusuan waktu malam. hormon prolaktin sgt tinggi pada sebelah mlm. jadi kerapkan bagi susu pd sblh mlm. 4) minum air secukupnya. makan makanan yg berkhasiat. jgn skip mkn

8mo ago

nak naikkan berat dengan fm tp rugilah anak kenyang dgn fm sedangkan Allah dah jadikan susu ibu tu elok. tinggal kita je kena usaha belajar cari ilmu luang masa usaha sikit utk dapatkan.. baby fully bf pun boleh ya badan beratttt, tp tamau la berat sgt penat nak dukung 🤣

susu pekat rasanya last2 baru kluar. mula2 kluar susu cair... mungkin kena bg anak mnyusu lama sikit

Try mkn nufiya lactation jelly , sng dan mudah koyakkan dan terus makan rasa pun sedap hihi

Kena kerap susukan badan dan makesure baby hisap 20minit ( breast betul-betul kosong) …