Tips cut gula

Ade tak tips atau cara nak cut gula dengan berjaya ?

7 Balas

tips cut gula jgn terus tinggal gula. Mksdnya dgn ekstremnya awk terus tinggal aiskrim, coklat & benda² manis on the spot. awk kena tinggalkan secara berperingkat. contoh kalau sblm ni tiap² hari mesti kena mkn coklat, limitkan la jd 2 hari sekali je mkn or seminggu sekali je mkn. lepas tu jd 2 minggu sekali. sebulan sekali sampai la terbiasa. Lepas tu kalau teringin jgk jamah la sikit² buat lepas gian. kita tak blh terus tinggalkan gula sbb badan perlukan gula jgk utk berfungsi jd tukar la pengambilan gula tu dgn pengambilan buah. Buah pun kena tgk jgk. Ada buah yg kandungan gula tinggi so niat nk cut gula tu blh terpesong jgk. tips seterusnya kena bnykkn minum air masak. Selain blh buat perut cepat kenyang, air masak jgk blh kawal kadar gula dlm badan kita. Cuba la. Apa pun semuanya perlukan tekad dlm hati. Walau bnyk mana pun tips cut gula yg awk dpt tp hati awk sendiri tak kuat utk berbuat demikian benda takkan berubah jgk. U can do it! Chaiyok!

saya stop slow2, minum 1 cawan air manis sekali shj, biasanya saya minum time pagi perut kosong jus oren. tu je lepastu minum air kosong je sampai malam. coklat, gula2 saya tak amik kalau craving saya ganti ngn buah je. nasi saya control portion shj. roti pun tak lebih 2 keping sehari kdg2 amik 1 keping je nak isi perut time pagi.

Tips sy masa nk on diet dl, sy stop mkn benda manis air manis direct.. minum air kosong je.. semua benda manis sy stop.. Sebulan buat direct.. bulan kedua br sy control gula dlm makanan.. mcm nasi buah n lain2.. maksudnya ambik dlm kuantiti yg sikit bukan stop.. Tu cr sy la.. sis tgh pregnant ke tgh on diet?

Sy x pantang nasi tu sume, tp sy x minum manis n ganti ngan buah.. mmg mkn stiap hari je mcm jambu, mangga, buah naga, tembikai.. Dessert tu sume Alhamdulillah mmg tak suka sgt.

Kalau rasa nak makan manis, makan buah. Nak minum manis, minum jus buah tanpa gula. Last skali disiplin 😄

gula ni addictive, macam rokok, vape, dadah juga. dengan ketabahan je akan berjaya haha. hati kena kuat.

kene beringat la kot