"pantang sendiri utk anak pertama"

Ade sesiapa pantang sendiri x mase ank first? bleh shre pengalaman x?sbb sy nk try pantang sendiri utk ank first ni memandgkn sy ade masalah yg xdpt dielakkn utk bpantang di rumah mak/mak mertua.

11 Balas

I start 1st pregnancy lg dh pantang sendiri. Same like others.. Jaga mkn. Jaga pergerakan. I amik CL utk 3hari saja. So, trjaga rapi la mkn, penjagaan i & anak utk 3hari. After that, semua i & husband buat sendiri. Both of us blaja dari CL yg dtg utk 3hari tu. Mcmmn dia uruskn i & baby. 1st day buat sndr tu mmg kelam kabut, day by day dh ok dah.. My husband akan prepare semua. Dr bab mkn, penjagaan diri (mandi etc) until brg2 i & baby.. Kl dia dh start kerja, dia akan prepare awal. So, senang i nk buat apa yg perlu. Semua buat sndr. Slow & easy. Nothing to rush. Im lucky sbb bersalin normal. So, is much easier to handle. Dari bengkung, pilis, tungku.. Semua buat sendiri. Baby sblh pg-ptg i uruskn. Ptg-subuh, my husband handle. Kami bergilir2 mcm tu. Bab2 mknn dlm pantang, masak sndr je. Kami google what the best for mommy dlm pantang (do's & don'ts).. Don't worry mommy.. Everything will be fine. Good luck. Happy2 je. Jgn buat kerja2 berat. Ask for help if there is anything u need. ✌