HB semakin low

Ade sape2 boleh tolong saya tak..macam mane nak naikkan HB..HB saya semakin menurun..?...ape yg perlu saya buat ye??

14 Balas

Sy hritu pon hb drop jgk. Pdhal saje try coffee sb terliur n teringin sgt🤣 Lps tu sy cuba minum air buah tu.. yg ada kurma, longan, goji etc tu utk naikkan hb.. sy ada jgk minum susu kurma farm fresh, makan zincofer 2bijik 2x sehari (nurse yg suruh mkn cmni) then makan buah dela, jambu batu..insya allah oke nnti😊

4y ago

Soryy typo.. buah delima**

Sy pun mse tca bln lpas hb drop. .. lpas tu mkn hematinic yg kk bg skali dgn jus mamariam 2 mngu. Then, sy off hematinic 2 mngu sblum tca bru ni n my hb increase. Hb sy plg latest tca last week 13.5, alhamdulillah. N sy just continue dgn jus mamariam shj smpai ary ni 😊

minum rendaman air kurma ,sya ada talasmia and anemia ya , lagi teruk turun dia do far kurma sangat membantu naikkn hb , makan sayuran hijau ,buah2 and makanan protin .

Bayam, air oren sunquit. Mkn ubt iron yg dibekalkan oleh kk. Jgn mix ngn ubt lain. Nnti penyerapan iron kurang. Elakkan minum kafein. Kafein boleh buat hb turun

Sis jgn skip ubat.. jaga pemakanan bgi seimbang.. bykkan amek buah yg tinggi vit c utk enhance penyerapan iron.. saya share senarai ni.. moga bermanfaat utk sis

4y ago

tak dapat nak baca.. gambar jadi kabur..

Byk makn kurma n kismis, sayur bayam merah, ikan bilis, telur goreng, organ2 haiwan mcm hati, pedal, paru kerang, siput

Try mkn iberet dgn oren sunquik tanpa gula,,lpas tu jambu batu ...sy amal ni dari hb 11 naik 13.5

Mkn ikn bilis..hati ayam..daging..buah jambu batu..

makan hati, kerang. jambu plg bgus.amlkn tiap hari

mkn ubat maltofer yg syrup pnye..