HB low dan kurang selera makan. Sekarang 26weeks

Salam. Siapa ada pengalaman HB low tapi dalam masa sama susah nak ada selera makan? Saya dah 3x tukar ubat, next doktor kata kalau tak okey juga, kena ambil ubat cucuk tiap 2hari. Dah try minum susu kambing untuk naikkan HB, makan buah jambu. Tapi still tak naik HB

4 Balas

sama saya...hb skali ja naik 10.0 pastu dia turun balik ke 8.9... mula2 mkn iron tablet, pastu tukar ke zincofer. now mkn iberet pulak. dari sebijik naik 2bijik sehari.. mcm2 saya mkn, semua yg org ckp bgus untuk hb tapi hb saya xnaik jgak. saya beta thalassemia trait. tapi doctor ckp hb boleh ja naik sb pembawak thalassemia. bukan penghidap. lepas ni kalu xok jgak kena drip ubat 😑

Sama lah Saya pon da follow semua doc suruh.. da stop minuman berkafien, makan ubat ikut masa , makan mkanan y boleh tmbah darah tapi Masih drop hb... Dari 11 da jadi 9.1 ... doc req thalassemia test Pula ni... anemia test da buat tunggu result jer... sekarang selera mkan Pula berkurang.. kalau chek minggu depan Makin turun HB kena cucuk seminggu sekali Pula jawabnya..

xtau la macam mna yg lebih mudah.. kalau saya kan saya pksa ja makan sayur & daging walau sikit2 lepas makan semua tu saya makan buah oren atau pun pisang.. ubat kena konsisten, saya elak mnum kopi, selalu minum air suam... hari tu hb saya drop ke 9.9 syukur la kemarin dah naik 10.5

minum susu kotak farm fresh kurma dn mkn kismis kalau blh cari betroot buat jus minum