bayi 2minggu mengalami selesma and hidung tersumbat pada waktu malam

Ada yg tau tak tips mengatasi bayi selesma n hidung tersumbat,,bby sy bru 2minggu 4hari tapi dah kena selesma,,yg pling sy tak sanggup tengok bby kesulitan bernafas sbb hidung tersumbat..tolong ya mumys2 yg tau caranya..

5 Balas

sy amal kn letak hirisan kentang d tapK kaki ank je sis . biase ari ke 2 atau ke 3 bru nmpk brkurg . kecuali klau ank demam pns lebih dri 3ari kne bwk ank ke klinik untk check drh . kentg tu letk je kt tapak kaki ank . pkai stoking . minyak telon letk skali kt tapak kaki blakg ank dn dada dia. hingus bole sedut mse mndi kn bby tu senang kelua . kentg tu klau nmpk itam bnyk kne trua kn pkai lg . kecuali itam ny da sikit dn bby pon da sehat xprlu lg pkai kentg tu . mudh mudhn mmbntu.

sy sarankan awak bwk anak awak pegi hosp. jgn jd mcm sy, sy bwk anak pegi hosp goverment stiap hri tuk cek kuning, sambil tuh bgtau dr yg anak batuk, berkahak.. tp dr ckp normal. smpyla 1 tahap, bby sy bnafas laju & xnanges, lemah.... trus naik ambulans pegi hosp. dr detect pneumonia... tgl dlm incubator hmpir sebulan... masa tu baby bru 14hari..bile ingt balik mcm nk gila dibuatnye

Bli nasal aspirator n sedut hingus dia sis.. bby sy pn start 2 mggu lebih cmtu hidung nya tersumbat.. dh g klinik tp doc kata xde apa leh buat pn sbb msih bby.. normal asalkan hingus dia x mengalir byk, nafas x laju, masih boleh tdo n menyusu.. ada doc yg cdgkan bg sterimar baby utk flush kahak / hidung tersumbat..

sis pki garlic baby balm..buli beli online atau offline..sa hri tu ank selesema teruk sa pki tu..sbb ada 1mlm tu dia x dpt tdr jdi esoknya tu sa survey2 d fb jmpa ni..trus sa bli..sapu d tulang hidung..dada,ubun2, n tapak kaki dia..mmg berkesan..ank pun kurang nangis n selesa dia tdr mlm

Beli minyak AO waleet..baby bleh guna..minyak tu bleh dijadikan minyak telon baby, n rawat masalah selsema, batuk.