Baby dalam hari hidung tersumbat

Ada tak cara yang boleh legakan hidung tersumbat bagi bayi dalam hari.? Baby baru 21hari Saya dan baby da pergi hospital. Pihak hospital hanya on antibiotic n PCM untuk baby. Tapi untuk hidung xda pulak buat apa2. Ada tak parents yang tau cara nak legakan? Kesian tgk baby menyusu kerap tersedak Sbb susah nk bernafas gara2 hidung tersumbat. Note : saya and Anak positif covid. Kena admit wad. Sepanjang Kat hospital, doc Cuma bagi 2 ubat Dia atas je, Sbb baby xda flu. Nurse checkup baby pun perasan hidung tersumbat. Tapi xda rawatan susulan untuk hidung.

7 Balas

mcm sy dlu pergi klnik jumpa pakar peads..doc pakar bg ubat spray sterimar..kemudian nnti lepas spray sy guna nasal aspirator tuk sedut hingus baby.. alhamdulillah lepas tu bby ok... mcm sy dlu bby lahir prem nk kena pantau btl2 n make sure dia kena sntiasa sht dan ok..jd sy guna cara mcmtu..lg satu doc pn ada suggestkan sy ubat mist spray mcm dlm gambar sy share ni... caranya jika hidung anak tersumbat..mommy spray dkt tapak tangan .sapu tapak tgn dh spray tu kiri kanan tapak tangan mommy smpai rata ubat dh spray tu.. lepas tu jarakkan sikit tapak tangan dari hidung baby janji baby dapat sedut sikit bau mist spray tu... doc kata nnti boleh legakan hidung tersumbat yang bby alaminya... sbb mcm bby ni doc kata dorang xde ubat blh kita bg..jd kita guna cara mcmni je ... iv mist ni bgus tuk bby ..puan try cri dkt shopee ada jual .cari jenis tuk kids... tuk dewasa pun bgus juga kalau nk beli..kalau sakit kepala..gigitan serangga blh hilang cpt... dia mcm aromatherapy oils.. mg ank puan cpt sembuh..aamiin

1y ago

mcm sterimar tu puan dkt spray tu ada tulis sesuai tuk newborn 0-3 years olds😅✌🏻mcm teknik nk guna sterimar tu kalau first time guna sblm ni tak pnh ada pnglmn guna..puan blh try tgk dkt utube..dia ada ajar teknik btl tuk menggunakannya..bila kita dh tw guna cara betul next time anak kena selsema kita takde risau dh....rs mcm best nk guna sterimar ni sbb ank dh xslalu kena selsema dh... disini sy sharekn link utubenya pada minit 2:46 tuk cara guna pakai pd baby https://youtu.be/PPdCNed0YRA dia lg senang kalau ada nasal aspirator sbb bila ada hingus atau blok yg ada .kita sedut je blh keringkn cpt hingus anak...jd tuk alami blocking tu mmg takdelah..ni dr pnglmn sy dlu la yg sy share spnjng menjaga anak sy yg lahir pramatang lahir pd 34minggu...jd mslh selsema tu blh cpt kita atasi.. mg ank puan cpt sembuh .Allahuma aamiin Ya Mujib .

masa dlm pantang sebelum ni baby saya ada selsema. masa tu gelabah sgt pergilah neb kat klinik, tak tau sebenarnya dlm neb ada steroid. tak elok. sekali tu jela pergi, tak ada beza pun. lepas tu saya beli penyedut hingus dan sedut hingus anak sendiri guna mulut. ada jual kat farmasi. sekarang kalau ada tahi hidung, cepat2 saya bersihkan guna cotton bud. alhamdulillah okay. pelik kenapa doktor bg PCM dan antibiotik sbb mmg tak ada ubat utk baby yg masih kecik. pendapat peribadi saya pun tak berani bagi ubat ubatan hosp pada anak. selagi ada other alternatives we should try them

1y ago

Sbb kami positif covid . Kena admit wad . Time tu Anak xdemam Tapi badan panas batuk n hidung tersumbat Tapi xda flu.. misi sendri masa check bp Anak perasan hidung berbunyi Tapi xda buat apa. Kesian kadang baby minum susu kerap tersedak Sbb hidung Dia.

baby saya pergi hospital, Dr pakar check tak bagi apa2 ubat, suruh guna sterimar je sbb yg tu air garam semata dan lagi selamat tuk baby dalam hari lagi.. dan perasan baby mmg suka lepas spray sterimar, dia macam lega sangat2 boleh bernafas elok, kadang2 5-10 minit lepas spray, akan terbersin keluar taik hidung yg kental dan besar, itu yg block lubang hidung dia.. 2 3 hari ni asyik hujan, sejuk, lg la mudah tersumbat hidung dia, walaupun bukak kipas 1, pakai baju lengan panjang..

Kalau baby tersumbat hidung, doktor ajar cairkan dulu hingus baby menggunakan ubat jenis spray (Sterimar) atau titiskan dalam hidung (Rinz Saline). Kemudian gunakan nasal aspirator untuk kita sedut hingus tersebut. Saya lebih selesa gunakan yang titis dalam hidung. Kalau Puan tak confident nak gunakan sterimar lagi. Boleh je gunakan nasal aspirator untuk buang hingus baby. Itu sahaja caranya. Harap membantu

Anak saya skeng demam selsema kesian tgok dia. Sya beli strmer spray too degan sedut higus dia .. higus dah xde cume tngal kahak je .

Saya guna sterimar